Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: Piłka nozna
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Gra w Vitorii Guimares ; ), ale mniejsza o to.
Fakt faktem, że niektórzy piłkarze w wieku juniorskim byli przemęczani (przykład - Szymkowiak, który grał mecze i drużyn juniorskich, i z seniorami) i teraz to się na nich odbija. Sztuka, by wprowadzać ich powoli, bo naprawdę w wieku 17 lat wytrzymałość nie jest najlepsza... Widzę to na przykładzie Korzyma (tak na codzień go mam, więc najlepiej mi się na nim sprawę przedstawia) - jest w stanie wytrzymać około 60 minut meczu pierwszoligowego, ale to moim zdaniem w zupełności wystarcza i więcej grać nie powinien. Tylko ilu jest takich młodych piłkarzy, którzy w wieku juniorskim są chociaż w szerokim składzie klubu I czy II ligi?
Tim napisał(a):To ameryke odkryliście Laughing Polska to nie jest najlepszy kraj do życia. A co do kopanej to lubie chociarz ostatnio jakoś mniej się interesuje. Reprezentacji nie kibicuje to samo z polską ligą. Ja tam lubie włoską lige i Milan Laughing

Ble.. Nie wiem jak ktos spoza Mediolanu, moze kibiowac tej druzynie.. Wloska mysl taktyczna obiera cala przyjemnosc z ogladania meczu.. Kiedys ktorys z komentatorow okreslil ladnie taka taktyke: 'Kopnij do przodu, ja dobiegne'..

Cytat:Sam gram w 4 lidze, nie za wysoko ale ja gram bo lubie

Mozna wiedzie w ktorym klubie?

Korupcja w pilce bedzie zawsze, mozna co najwyzej ja ograniczyc, ale watpie zeby to sie dokonalo w ciagu najblizszych lat (!).. Trza chyba poczekac na mlodsze pokolenie dzialaczy sportowych i modlic sie, aby nie uczyli sie od starszych..

Cytat:Tylko ilu jest takich młodych piłkarzy, którzy w wieku juniorskim są chociaż w szerokim składzie klubu I czy II ligi?

PZPN jest biedny (po odliczeniu kaski, ktora swita prezesa chowa do kieszeni), dlatego nie stac nas specjalnie na szkolki pilkarskie pokroju Ajaxu, czy Realu.. Trza by bylo wiekszego dofinansowania ze strony panstwa (ale z kolei to tez jest niemozliwe).. Znajdzie sie kilka samorodkow, ktore i bez specjalnego zaplecza sa w stanie zablysnac (Blaszczykowski na ten przykklad) i oni graja w 1 skladzie.. Klubow nie stac jednak na granie slabymi mlodziezowcami (innych nie ma), bo to sie wiaze z slabym miejscem w ekstraklasie.. Nie jestes w ekstraklasie- nie masz kasy z Canal+.. Nie masz kasy z Canal+ = nie istniejesz..
Tylko szkoda, że nikt za bardzo nie kontroluje na co pieniądze Canalu+ idą, bo w pierwotnej wersji miały być przeznaczane na rozbudowy stadionów, a sam dobrze wiem jak to wygląda. Pieniądze z Canalu+, to 1/3 budżetu Odry Wodzisław - klub wypłacalny, ale nigdy z takim budżetem nie będzie w stanie powalczyć o wyższe miejsca (choć w pierwszym sezonie się udało). Ale takie są realia - kluby, żeby funkcjonować nie mają wyjścia - muszą właśnie w taki sposób wykorzystywać te pieniądze.
Co do szkółek piłkarskich i juniorów, to chyba najwięcej młodych reprezentantów Polski wychowywanych jest w SMS w Szamotułach (np. Łukasz Fabiański grający teraz w Legii, czy Cierzniak z Amici), tam pojawiają się głównie utalentowami bramkarze. Szkoła prowadzona jest dobrze, ale tak jak napisałeś, bez większych dofinansowań nie jest w stanie pracować na takim poziomie na jakim by mogła (mimo, że już jest dobrze).
Ja za bardzo nie lubie się wypowiadać o polskiej piłce bo od razu łapie ciśnienie. Np. patrząc na takiego listkiewicza ma się wrażenie, że ten człowiek nie ma bardzo pojęcia co ma robić, ale na meczyki zagraniczne to lubi sobie obejrzeć czy kase do kieszeni zgarnąc Evil or Very Mad Drugi przykład, który mnie nei tyle denerwuje co śmieszy to wisła z krakowa. Zatrudnili trenera (Liczke) który miał długofalową myśl jak ma wyglądać zespół, a oni go wywalają po jednym sezonie 'bo wyników nie było'. Parodia. A już z takimi reprezentantami jakich mamy to żal się pokazywać. Wystarczy spojrzeć na takiego rasiaka czy kałużnego, toż to czyste drewno, a nie daje się wogóle szans pokazania młodym. Nierozumiem też takich klubów jak Celtic, które kupują sredniej klasy zawodnika jakim jest żurawski. Już pokazał co potrafi jak w sparingu przestrzelił karnego Tongue A za taką kase mogliby sprowadzić bardzo utalentowanego i nawet o 10 lat młodszego piłkarza z Brazylii, który mialby porównywalne umiejętności. Kolejna komedia polskiej piłki - górnik zabrze - nasprowadzali brazylijczyków emerytów, którzy niedość, że sie absolutnie nie sprawdzają to jeszcze skarżą się, że nie dostają kasy. Jedna wielka parodia.
Tim napisał(a):Drugi przykład, który mnie nei tyle denerwuje co śmieszy to wisła z krakowa. Zatrudnili trenera (Liczke) który miał długofalową myśl jak ma wyglądać zespół, a oni go wywalają po jednym sezonie 'bo wyników nie było'. Parodia.

Engel i Henry mieli wyniki od razu po przyjsciu.. Wink Nigdy nie lubilem Liczki i ciesze sie, ze wykopali goscia.. Nasprowadzalby tylko swoich krajanow, a Wisla moglaby sie pozegnac z aspiracjami do LM.. Wisla to nie Gornik, gdzie druzyna budowana jest na 'za pare lat'.. Biala Gwiazda musi wygrywac juz teraz.. Bardziej mnie zniesmaczyla sprawa Kasperczaka..

Cytat:A już z takimi reprezentantami jakich mamy to żal się pokazywać. Wystarczy spojrzeć na takiego rasiaka czy kałużnego, toż to czyste drewno, a nie daje się wogóle szans pokazania młodym.

Janasa uwazam za skonczonego idiote, u ktorego graja nazwiska.. Dla niego nie ma zadnego znaczenia, ze kopacz X siedzi od pol roku na lawie, powoluje go mimo to..

Cytat:Nierozumiem też takich klubów jak Celtic, które kupują sredniej klasy zawodnika jakim jest żurawski. Już pokazał co potrafi jak w sparingu przestrzelił karnego Tongue A za taką kase mogliby sprowadzić bardzo utalentowanego i nawet o 10 lat młodszego piłkarza z Brazylii, który mialby porównywalne umiejętności.

Musialaby to byc jakas wybitna futbolowa gwiazdka, typu Tevez lub Robinho.. No ale oni sa 'troszke' drozsi.. Celtic chcial pozyskac doswiadczonego, w pelni juz uksztaltowanego zawodnika, ktory moglby powalczyc o miejsce w 1 jedenastce..

Cytat:Kolejna komedia polskiej piłki - górnik zabrze - nasprowadzali brazylijczyków emerytów, którzy niedość, że sie absolutnie nie sprawdzają to jeszcze skarżą się, że nie dostają kasy. Jedna wielka parodia.

Moze zapatrzyli sie na Pogon? Tam to sie sprawdza..
Co do janasa to mam to samo zdanie, a co do brazylijczyków za tą kase to w tym przedziale cenowym Porto sprowadziło Carlosa Alberto, który w poprzedniej edycji LM i nie tylko zrobił sobie niezłą marke i wcale nie uznaje go za gorszego od żurawia. To taki pierwszy przykład, który mi się przypomniał. Tak więc młodzi, perspektywistyczni, a przedewszytskim tani zawodnicy są tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać i jak Tongue
Niestety polscy skauci i trenerzy nie wiedza.. ;( Nawet gdy ktos nam takowa przyszla gwiazde poleci, to nie potrafimy dostrzec w niej potencjalu- Baros i Geremi sa tego najlepszym przkladem..
A dzisiaj rusza najlepsza liga świata, którą jak powszechnie wiadomo jest Premiership ;]. Ja oczywiście stawiam na Man Utd, po dwóch latach puchar mistrzowski musi powrócić na Old Trafford. To dla niego jedyne właściwe miejsce ;].
Najlepsza liga swiata (*) startuje dopiero 28 sierpnia.. Cos Ci sie pomylilo.. Wink

Jesli chodzi o Premiership- Dla mnie jest zupelnie obojetne kto wygra te rozgrywki, byle nie zrobil tego duet Mourinho-Abramowicz.. Niestety patrzac na wzmocnienia klubow angielskich przed sezonem, czarno widze szanse ManUtd, Arsenalu, czy Liverpoolu.. Cos mi sie zdaje, ze Chelsea jeszcze latwiej bedzie wygrac tytul..

Zastanaiwa mnie jedna rzecz- Glazer.. Facet kupil klub, ale chyba nic w niego nie zainwestowal.. Dlaczego? Czerwone Diably musza znalezc sobie defensywnego pomocnika, bo dziadek Keane powinien odejsc do jakiegos klubu z Kataru, tudziez do domu starcow- Boltonu.. Przeciez niedawno za grosze do kupienia byl Vieira..

(*)- Primera Dvision of course.. ;]
Dżemik napisał(a):Najlepsza liga swiata (*) startuje dopiero 28 sierpnia.. Cos Ci sie pomylilo.. Wink
Primera Dvision to miejsce drugie, nic mi się nie pomyliło ;P.
Cytat:Jesli chodzi o Premiership- Dla mnie jest zupelnie obojetne kto wygra te rozgrywki, byle nie zrobil tego duet Mourinho-Abramowicz.. Niestety patrzac na wzmocnienia klubow angielskich przed sezonem, czarno widze szanse ManUtd, Arsenalu, czy Liverpoolu.. Cos mi sie zdaje, ze Chelsea jeszcze latwiej bedzie wygrac tytul..
Teoretycznie Chelsea będzie znów w tym sezonie nieosiągalna, nikogo z pierwsze składu nie straciła, a wzmocniła się Del Horno (Athletic Bilbao) i Wrightem-Phillipsem (Man City). Arsenal natomiast się osłabił, bo zamiana Vieiry na Hleba to nie będzie na boisku szczegół niezauważalny. Choć kto wie, może Hleb od razu dostosuje się do warunków piłki angielskiej. Liverpool? Trudno powiedzieć, wzmocnili się i moim zdaniem mogą być groźni.

Cytat:Zastanaiwa mnie jedna rzecz- Glazer.. Facet kupil klub, ale chyba nic w niego nie zainwestowal.. Dlaczego?
Nie zainwestował, bo dla niego klub to jedynie interes - on chce na nim zarobić. Dlatego wzrosły ceny biletów, ma zamiar sprzedać Old Trafford, by później stadion wynajmować, pojawiły się nowe stroje... Niby obiecywał pieniądze na transfery, ale jakoś na żadne wielkie nadal się nie zanosi (chyba, że Owen z Realu jednak przyjdzie, choć głośniej teraz mówi się o jego przejściu do Newcastle).
Cytat:Czerwone Diably musza znalezc sobie defensywnego pomocnika, bo dziadek Keane powinien odejsc do jakiegos klubu z Kataru, tudziez do domu starcow- Boltonu.. Przeciez niedawno za grosze do kupienia byl Vieira..
Zgadzam się, sprowadzili w zeszłym roku Liama Millera z Celticu. Niby miał być zastępcą Keane'a, ale to tak samo trafiony transfer Fergusona jak zakup Djemby-Djemby czy Klebersona (dobry zawodnik, ale zupełnie do Premiership się nie nadawał). Teraz na pozycji środkowego pomocnika testowany był Smith, Ferguson twierdzi, że świetnie się sprawdzał, ale ja jakoś mniej teraz ufam jego zdaniu.
Cytat:Teoretycznie Chelsea będzie znów w tym sezonie nieosiągalna, nikogo z pierwsze składu nie straciła, a wzmocniła się Del Horno (Athletic Bilbao) i Wrightem-Phillipsem (Man City).

No i wrocil z Milanu Crespo, chociaz pewnie u Mourinho bedzie grzal lawe..

Cytat:Arsenal natomiast się osłabił, bo zamiana Vieiry na Hleba to nie będzie na boisku szczegół niezauważalny. Choć kto wie, może Hleb od razu dostosuje się do warunków piłki angielskiej.

No ale Hleb nie jest defensywnym pomocnikiem, tylko ofensywnym.. Smile Wenger chcial jeszcze sciagnac Baptiste (dobrze, ze w koncu Julio trafil do Los Merengues ;]), zamiast szukac nastepcy Vieiry.. Liczy na to, ze niespelna 20letni Fabregas bedzie latal dziury miedzy pomoca i obrona? Chyba sie przeliczy..

Cytat:Liverpool? Trudno powiedzieć, wzmocnili się i moim zdaniem mogą być groźni.

A Wlasnie.. Nie jestem na biezaco.. Kogo oni kupili oprocz Reiny?
Mam nadzieje, ze w koncu Morientes pokaze na co go stac.. Sadzac po ostatnich meczach, ten sezon moze byc jego.. :]

Cytat:Nie zainwestował, bo dla niego klub to jedynie interes - on chce na nim zarobić. Dlatego wzrosły ceny biletów, ma zamiar sprzedać Old Trafford, by później stadion wynajmować, pojawiły się nowe stroje... Niby obiecywał pieniądze na transfery, ale jakoś na żadne wielkie nadal się nie zanosi (chyba, że Owen z Realu jednak przyjdzie, choć głośniej teraz mówi się o jego przejściu do Newcastle).

No to teraz juz wiem sakd takie protesty fanow Man Utd..
A Owen niech lepiej zostanie w Realu.. Baardzo nam sie przyda, gdy Ronni po raz n-ty zgubi forme przed swietami.. Majki bedzie nam znow ratowal skore, bo watpie w wybitna gre Robinho w tym sezonie.. Straszne chucherko z niego..

Cytat:Zgadzam się, sprowadzili w zeszłym roku Liama Millera z Celticu. Niby miał być zastępcą Keane'a, ale to tak samo trafiony transfer Fergusona jak zakup Djemby-Djemby czy Klebersona (dobry zawodnik, ale zupełnie do Premiership się nie nadawał). Teraz na pozycji środkowego pomocnika testowany był Smith, Ferguson twierdzi, że świetnie się sprawdzał, ale ja jakoś mniej teraz ufam jego zdaniu.

Ten Smith?! Alan Smith, byly napastnik Leeds? Hoh.. Ciezko mi sobie go wyobrazic jako pivota.. Ferguson sam bedzie sobie winien, jesli za rok Manchester znowu bedzie musial grac w eliminacjach do LM..

Swoja droga.. Nie wiem czy nie byloby lepiej, gdyby prezes podziekowal Sir Alexowi za te kilkanascie lat pracy i poszukal jakiegos nowego trenera, ktory moglby wniesc swizeosc i nowe pomysly do gry..
Czasem zdarza mi się pograć w gałę, ale oglądanie meczy w telewizorni to dla mnie katorga, zwłaszcza jak grają nasi. Big Grin
Dżemik napisał(a):Najlepsza liga swiata (*) startuje dopiero 28 sierpnia.. Cos Ci sie pomylilo.. Wink

Panie, daj pan spokój... niektóre kluby hiszpańskie wymiatają, ale premiership jest najrówniejsza, czyli - najlepsza Laughing
Dżemik napisał(a):No i wrocil z Milanu Crespo, chociaz pewnie u Mourinho bedzie grzal lawe..
Na to wygląda... Z jednej strony dyskutowałbym czy Gudhjonsen (cholera, nigdy nie wiem jak się pisze nazwiska islandczyków) jest lepszy od Crespo, z drugiej czy Crespo mógłby grać razem z Drogbą (moim zdaniem mogliby sobie przeszkadzać). Trudna sprawa, ale mimo wszystko wydaje mi się, że Argentyńczyk do angielskiej piłki nie pasuje i jego transfer był po prostu błędem.

Cytat:No ale Hleb nie jest defensywnym pomocnikiem, tylko ofensywnym.. Smile Wenger chcial jeszcze sciagnac Baptiste (dobrze, ze w koncu Julio trafil do Los Merengues ;]), zamiast szukac nastepcy Vieiry.. Liczy na to, ze niespelna 20letni Fabregas bedzie latal dziury miedzy pomoca i obrona? Chyba sie przeliczy..
Fakt, trochę mi się pomieszało ; ), defensywnym pomocnikiem to on nie jest, ale za to w meczu o Tarczę Wspólnoty jak widziałem grał na prawej pomocy... Swoją drogą Fabregas zagrał wtedy fatalny mecz i mimo, że w zeszłym sezonie wypadał dobrze nie jestem przekonany czy to piłkarz już na pierwszy skład.

Cytat:A Wlasnie.. Nie jestem na biezaco.. Kogo oni kupili oprocz Reiny?
Mam nadzieje, ze w koncu Morientes pokaze na co go stac.. Sadzac po ostatnich meczach, ten sezon moze byc jego.. :]
Przyszedł Zenden z M'brough, Crouch z Southampton, Sissoko z Valencii, Reina, Barragan z Sevilli (ale on ma problem z otrzymaniem pozwolenia na pracę w Anglii). Moim zdaniem niezłe wzmocnienia (głównie te dwa pierwsze).

Cytat:No to teraz juz wiem sakd takie protesty fanow Man Utd..
A Owen niech lepiej zostanie w Realu.. Baardzo nam sie przyda, gdy Ronni po raz n-ty zgubi forme przed swietami.. Majki bedzie nam znow ratowal skore, bo watpie w wybitna gre Robinho w tym sezonie.. Straszne chucherko z niego..
Owen z tego, co słyszałem w Realu ma być 5 napastnikiem... To jest zbyt dobry piłkarz, by miał się tak marnować.

Cytat:Ten Smith?! Alan Smith, byly napastnik Leeds? Hoh.. Ciezko mi sobie go wyobrazic jako pivota.. Ferguson sam bedzie sobie winien, jesli za rok Manchester znowu bedzie musial grac w eliminacjach do LM..
Tak, ten Smith. W dzisiejszym meczu wszedł w drugiej połowie i zagrał w środku pomocy u boku Roya... Jak zwykle "popisał" się sprzeczką i ostrym wejściem. Koleś mentalnie się na tę pozycję nadaje, bo gryzie trawę i nie odpuszcza nikomu, pytanie tylko czy będzie w stanie zmienić wieloletnie przyzwyczajenia z grania na pozycji napastnika.

Cytat:Swoja droga.. Nie wiem czy nie byloby lepiej, gdyby prezes podziekowal Sir Alexowi za te kilkanascie lat pracy i poszukal jakiegos nowego trenera, ktory moglby wniesc swizeosc i nowe pomysly do gry..
Ja jestem pewien, że byłoby lepiej. Alex był wielki, ale parę lat temu. Teraz już nie nadąża.
Mimo wszystko mecz dzisiaj z Evertonem wygrany 2:0 i mogę powiedzieć, że ten sezon może należeć do Rooney'a. Doskonale dzisiaj wypadł, szczególnie się sprężył na mecz z byłym klubem.
Cytat:Panie, daj pan spokój... niektóre kluby hiszpańskie wymiatają, ale premiership jest najrówniejsza, czyli - najlepsza

Nie, wymiata tylko Real z Madrytu.. Wink

Cytat:Trudna sprawa, ale mimo wszystko wydaje mi się, że Argentyńczyk do angielskiej piłki nie pasuje i jego transfer był po prostu błędem.

Fakt.. Nie pamietam zadnego argentyczyka, brazylijczyka, hiszpana, czy tez wlocha (no, Zola i Vialli swego czasu byli niezli), ktory idealnie by sie przystosowal do silowej pilki anielskiej..

Cytat:Fakt, trochę mi się pomieszało ; ), defensywnym pomocnikiem to on nie jest, ale za to w meczu o Tarczę Wspólnoty jak widziałem grał na prawej pomocy...

I jak mu poszlo?

Cytat:Przyszedł Zenden z M'brough, Crouch z Southampton, Sissoko z Valencii, Reina, Barragan z Sevilli (ale on ma problem z otrzymaniem pozwolenia na pracę w Anglii). Moim zdaniem niezłe wzmocnienia (głównie te dwa pierwsze).

Hmm.. Sissoko to transfer na przyszlosc, teraz nie ma szans na zaistnienie w Premiership (wlasciwie to watpie, zeby kiedykolwiek dobrze sie poczul na wyspach).. Z Barraganem bedzie pewnie podobnie jak z Nunezem- prawdopodobnie niewypal.. O Crouchu slyszalem malo.. Wiem tylko, ze jest wysoki i dobrze gra glowa.. No ale przeciez od tego maja Morientesa.. Zenden jest chyba jedynym (oprocz Reiny) prawdziwym wzmocnieniem The Reds, chociaz uwazam, ze najlepsze lata jego gry minely..

Swoja droga, ciekawe czy ktos bedzie chcial kupic Jurka w zimowym okienku transferowym (na letnie juz nie licze)? Raczej niewiele klubow bedzie chcialo wylozyc kase na niemlodego bramkarza z statusem gwiazdy i takimiz wymaganiami finansowymi.. Pozatym w polowie sezonu raczej nikt nie bedzie dezorganizowal obrony, przez zmiane bramkarza..

Cytat:Owen z tego, co słyszałem w Realu ma być 5 napastnikiem... To jest zbyt dobry piłkarz, by miał się tak marnować.

Zgadzam sie.. Dla klubu byloby lepiej, gdyby Owen zostal, dla pilkarza- gdyby odszedl, bo grac musi jesli chce pojechac na MS w Niemczech.. Ja jestem kibicem Realu, a nie samego Owena, dlatego chce, zeby Majki zostal..

Cytat:Tak, ten Smith. W dzisiejszym meczu wszedł w drugiej połowie i zagrał w środku pomocy u boku Roya... Jak zwykle "popisał" się sprzeczką i ostrym wejściem. Koleś mentalnie się na tę pozycję nadaje, bo gryzie trawę i nie odpuszcza nikomu, pytanie tylko czy będzie w stanie zmienić wieloletnie przyzwyczajenia z grania na pozycji napastnika.

Skonczy sie na tym, ze Alan bedzie zbieral kupe kartonikow.. Przyzwyczajenia przyzwyczajeniami, ale kazdy zawodnik ma naturalne predyspozycje do grania na jakiejs pozycji.. Dla Smitha ta pozycja jest napad..

Cytat:Ja jestem pewien, że byłoby lepiej. Alex był wielki, ale parę lat temu. Teraz już nie nadąża.
Mimo wszystko mecz dzisiaj z Evertonem wygrany 2:0 i mogę powiedzieć, że ten sezon może należeć do Rooney'a. Doskonale dzisiaj wypadł, szczególnie się sprężył na mecz z byłym klubem.

Rozliczac Alexa bedzie sie z pojedynkow z Chelsea, Arsnenalem i Liverpoolem.. Mecze z druzynami pokroju Evertonu wygrywaac musi.. Za zakontraktowanie Rooney'a brawa mu sie naleza bez watpienia.. Jeden z lepszych trasferow Fergusona odkad przybyl na Old Trafford, imho..

PS> Jak sie spisal Park Ji-Sung?