Cytat:jesli material jest wydany to zespol i tak dostal kase a na plytach zarabia wytwornia
Tyle, ze jak nikt nie kupi płyt, to następnej już nie wydadzą

Te całe pierdolenie o okradaniu artystów to jedne wielkie bzdury kreowane przez wielkie wytwórnie, które srają w gacie że stracą wpływy, bo teraz nagrać i wydać płyte moze niemal każdy mniej lub bardziej chałupniczym sposobem. "Majorsi" zaczynają tracić wpływy, a dziwnym trafem małe wytwórnie trzymają sie całkiem nieźle. Poza tym ja np jako "muzyk" sto razy bym wolał żeby ktoś ściągnął moją muze za darmo z neta, ale za to np. poszedł na mój koncert.
ReTuRn napisał(a):Najgłupszy argument, jaki słyszałem w życiu ten akurat. No bo czy jak mnie nie stać na porsche, to mogę je ukraść, bo i tak bym nie kupił?:>
przecież kopiując płytę, nie pozbawiasz nikogo jej zawartości. analogia z porsche wybitnie i patologicznie nietrafiona.
Cytat:Generalnie jestem za ochroną praw własności intelektualnej w pewnym zakresie, acz nie sposób potępić kogoś, kto zasysa muzykę, by sprawdzić, czy chce ją kupić ;]
a ja coraz bardziej jestem przeciw tym prawom, których interpretacja i realizacja zaczyna przypominać feudalny socjalizm.
Cytat:a ja coraz bardziej jestem przeciw tym prawom, których interpretacja i realizacja zaczyna przypominać feudalny socjalizm.
Nie inaczej,kurwa.Jeszcze chwila a zaczną zamykac komisy płytowe,bo przeca jesli kupujesz płytę w takim komisie,to ani wykonawca,ani wytwórnia też nic nie na tym nie zarabiają.
Cytat:przecież kopiując płytę, nie pozbawiasz nikogo jej zawartości. analogia z porsche wybitnie i patologicznie nietrafiona.
Tylko zysku wytwórnię.
Rzecz w tym jest, ze jak przestaną ludzie kupowac płyty, to wytwórnie przestaną je wydawać, a bez wytwórni większosć zepsołów nie ruszy. Wielkie firmy jak n.p. Judas Priest mogłyby i z własnej kasy wyadawać całość i odbijać na koncertach, ale co z resztą??
Oczywiście aktualny stan prawny TEŻ mi nie odpowiada, czkeam wszelako na jakąś dobrą koncepcję pogodzenia obu spraw.
BTW- Kel, jak się libertanie odnoszą do wymiany nieadekwatnej i szantażu?:>
ReTuRn napisał(a):a bez wytwórni większosć zepsołów nie ruszy
bledne rozumowanie - nagrac cos w studio (chocby i nawet calkiem amatorskim), promocja przez internet (osobiscie uwielbiam sciagac i sluchac pojedynczych utworow mlodych, niesplamionych komercja zespolow) i koncerty, a imho nic nie stoi na przeszkodzie aby mlode zespoly sprzedawaly plyty takze przez internet jako CD-R z naklejkami i wydrukowanymi okladkami (a przy okazji jest to bardziej TRV

)
no nie inaczej jak to mawiają
Rumian napisał(a):a imho nic nie stoi na przeszkodzie aby mlode zespoly sprzedawaly plyty takze przez internet jako CD-R z naklejkami i wydrukowanymi okladkami
dokladnie, i to nie tylko mlode zespoly.
Cytat:a imho nic nie stoi na przeszkodzie aby mlode zespoly sprzedawaly plyty takze przez internet jako CD-R z naklejkami i wydrukowanymi okladkami (a przy okazji jest to bardziej TRV )
Gdyby było to tak łatwe, to by duża ilość zepsołów tak robiła, tymczasem spora część szuka jednak wydawców- nic dziwnego, bo taki duży gracz moze załatwić łatwo studio etc. Aczkolwiek oddolną inicjatywę też mile odbieram ;]
Ej,moglby mi ktos napisac tu albo na PM jak skonfigurowac foobara 0.9 do last.fm?? Bo mi nie dziala!!!

Poprostu zassaj
najnowszego foo i
najnowszego audioscroblerra - potem sobie rade dasz

. Powinno działać

.