Axel napisał(a):Cytat:Nikt dziadka, wujka i innych członków rodziny, któzy z gineli z rąk ss nie ożywi, ale trza pamiętac ze swiat idzie do przodu i powinno sie zapominać o tym co było kiedyś, bo jak bedziemy narodem pamiętliwym to niedługo zostaniemy sami, bo w historii polski prawie cały swiat nas ruchał. Tylko afrykańczykom sie ta sztuka nie udała ;P
Zaściankowa pamiętliwość nie, ale szacunek i dbałość o historie jak najbardziej. Kim byśmy byli gdyby nie historia ?
a kto mówi o braku szacunku ? któ mówi, że nie należy chwalić Piłsudskiego i innych zasłużonych Polaków ?
poza tym wielu ówczesnych gestapowców i ss gdyby mogli nigdy by nie robili tego do czego byli zmuszani.
KelThuz napisał(a):Kamil-Reloaded napisał(a):Tylko afrykańczykom sie ta sztuka nie udała ;P
Simon Mol nadrobił zaległości!
a co nam takiego zrobił ? :>
same dobre rzeczy-zarażał HIVem dziwki ze środowisk lewackich,popleczników faszystowskiego Nigdy Wiecej
Kamil-Reloaded napisał(a):któ mówi, że nie należy chwalić Piłsudskiego i innych zasłużonych Polaków ?
Piłsudskiego tow. Ziuka i podobnych mu "zasłużonych Polaków" to akurat JEBAĆ JEBAĆ JEBAĆ!!!
Cytat:poza tym wielu ówczesnych gestapowców i ss gdyby mogli nigdy by nie robili tego do czego byli zmuszani.
Niemcy to naród stracony dla liberalizmu.
Cytat:same dobre rzeczy-zarażał HIVem dziwki ze środowisk lewackich,popleczników faszystowskiego Nigdy Wiecej
Sława Simonowi! Lewakom - czarny chuj w tunel kliffotyczny!
KelThuz napisał(a):Kamil-Reloaded napisał(a):któ mówi, że nie należy chwalić Piłsudskiego i innych zasłużonych Polaków ?
Piłsudskiego tow. Ziuka i podobnych mu "zasłużonych Polaków" to akurat JEBAĆ JEBAĆ JEBAĆ!!!
Cytat:poza tym wielu ówczesnych gestapowców i ss gdyby mogli nigdy by nie robili tego do czego byli zmuszani.
Niemcy to naród stracony dla liberalizmu.
Cytat:same dobre rzeczy-zarażał HIVem dziwki ze środowisk lewackich,popleczników faszystowskiego Nigdy Wiecej
Sława Simonowi! Lewakom - czarny chuj w tunel kliffotyczny!
Kel od Piłsudskiego to sie odpierdol

Powiedz, że żartujesz. Może i w wermachcie byli ludzie, którzy nie robiliby tego co robili ale SS i gestapo do tego nie mieszaj.
Nie zartuje, bo to nie są moje słowa tylko samych gestapowców i SS. Jakis czas temu oglądałem na diskowery program o owych ludziach, którzy sami wypowiadali się w tej kwestii. Oni sami powiedzieli, że nigdy w życiu nie zrobili by tego poraz drugi.
Kamil-Reloaded napisał(a):Nie zartuje, bo to nie są moje słowa tylko samych gestapowców i SS. Jakis czas temu oglądałem na diskowery program o owych ludziach, którzy sami wypowiadali się w tej kwestii. Oni sami powiedzieli, że nigdy w życiu nie zrobili by tego poraz drugi.
A to, że oni teraz wyrazili skruchę to wiesz. Nie przeczę, że i wśród gestapo i SS nie brakowało ludzi, których potem złapały wyrzuty sumienia. Ale tam nie było ludzi z przypadku.
Zawsze jest wybór. Musisz to tylko umrzeć.
Wielu działaczy SS i gestapo to bandyci, przestepcy, narkomani, dezele itd, ale także "normalni" funkcjonariusze wojska niemieckiego, którzy byli odpowiednio motywowani do wydawanych im rozkazów. Z drugiej strony dawno dawno temu jak miliony ludzi straciło życie z racji inkwizycji dzisiaj sie tym nikt nie przejmuje - ba uważa sie ze było to OK. Więc jak wiadać śmierć smierci nierówna. I nie chodzi mi o to zeby usprawiedliwac masowe zagłady jeńców wojennych i zydów, tylko zeby pokazać, że niby "dobre" instytucje także mordowały setki tysiecy ludzi.
Przepraszam Cię Kamilu, ale pierdolisz trochę. Nie chodzi o masowe mordy, chodzi o to, że gestapo i SS to nie były charytatywne instytucje - mówiąc po Twojemu - była to banda chuja.
W każdej książce w tematyce, jest to opisane i bynajmniej nie chodzi o podręczniki gimnazjalne ale konkretne książki.
I powiedz mi kto mówi obecnie, że inkwizycja jest 'OK'? To po prostu były bardziej odległe czasy, niż czasy II wojny.
Prisca napisał(a):Przepraszam Cię Kamilu, ale pierdolisz trochę. Nie chodzi o masowe mordy, chodzi o to, że gestapo i SS to nie były charytatywne instytucje - mówiąc po Twojemu - była to banda chuja.
W każdej książce w tematyce, jest to opisane i bynajmniej nie chodzi o podręczniki gimnazjalne ale konkretne książki.
I powiedz mi kto mówi obecnie, że inkwizycja jest 'OK'? To po prostu były bardziej odległe czasy, niż czasy II wojny.
Aj daj spokój Joasiu. Niech mu będzie.
Prisca napisał(a):Przepraszam Cię Kamilu, ale pierdolisz trochę. Nie chodzi o masowe mordy, chodzi o to, że gestapo i SS to nie były charytatywne instytucje - mówiąc po Twojemu - była to banda chuja.
no wlasnie była banda chuja, czyli kościól tez powinien byc bandą chuja skoro dokonał tylu mordów.
kto mówi? chyba jedynie JPII był w stanie przeprosić za owe krucjaty i nikt poza nim. Reszta koscioła wie, że było źle, ale jak to sie mawia robią dobrą mine do złej gry, bo nawet nie stac ich na słowo przepraszam. Banda chuja nie kosciól ;>
Błagam Kamil, nie wypowiadaj się na tematy historyczne
Tzn. zależy o jakim SS mówimy. Jeśli chodzi o oddziały waffen SS, w dywizjach wielonarodowych służyła cała masa osób które niekoniecznie utożsamiały się z ideologią nazistowską ale odbierały komunizm jako większe zagrożenie dla cywilizacji zachodniej (nastroje te łatwo wyczuć w pamiętnikach z epoki). Stąd przykładowo we francuskich Charlemagne była cała masa pogrobowców caratu, w dywizji walońskiej służyli członkowie katolickiego REXu (vide Leon Degrelle) a z Hiszpanii przybywali Ci którzy chcieli się odgryźć czerwonym za ich udział w hiszpańskiej wojnie domowej. Pamietajcie że okupacja w wielu krajach okupacja była tylko fikcją ew. nie była zbyt rygorystyczna, i wspólpraca z Niemcami nie była niczym hańbiącym.