Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: Na kogo byś zagłosował w następnych wyborach?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
KelThuz napisał(a):
Nivo napisał(a):Ale to samo mogłoby się tyczyć np. broni palnej.
Każdy szaleniec/niestabilny umysłowo mógłby sobie takową sprawić. I gdyby miał ochotę to powyżynałby troszkę bydła (istnień ludzkich). I co wtedy?

po pierwsze: jeśli teraz szaleńcowi zależy na broni palnej, to ją zdobędzie. natomiast zwykli obywatele są bezbronni i szaleniec z nielegalną bronią ma wolną rękę jeśli chodzi o zabijanie przechodniów. W społeczeństwie wolnościowym każdy obywatel miałby broń i nawet psychopata zastanowiłby się dwa razy, zanim zacznie strzelać do ludzi, z których każdy jest w stanie go posłać na ziemię.
po drugie: wolny rynek stworzyłby sam mechanizmy, które minimalizowałyby straty wywołane użyciem broni przez szaleńców - sklepy z bronią nie sprzedawałyby jej ludziom chorym psychicznie, chyba że chciałyby się narazić na społeczny bojkot. Wszystko jest tu kwestią reputacji. Sklepy z bronią jak i jej producenci musieliby dbać o swoją opinię w społeczeństwie, a więc finansować testy psychologiczne dla kupujących broń, jak i rekompensować straty wywołane złym jej użyciem - ale nie pod przymusem państwa, tylko z pobudek czysto ekonomicznych. Strata reputacji i zaufania klientów jest znacznie bardziej motywująca do działania.

Mądrze prawisz, tylko wątpie czy tego typu system dałoby się wprowadzić do państawa takiego jak Polska. Musiałaby to być rewolucja na miarę tej z 89r.
Dobra, może o aborcji i narkotykach pogadamy gdzie indziej?

KelThuz- dowód na to, że Ty jesteś lewakiem- wymyśliłeś sobie, że człowiek ma prawo decydowania o wszystkim, zwiazanym z jego życiem + jeszcze życiu jego nienarodzonego dziecka. Jest to lewackie pojmowanie wolności, jako 'róbta, co chceta; dopóki nie wejdziecie w czyjes prawa".
Każdy konserwatysta, a konserwatyzm to myśl prawicowa uzn, że istnieją pewne wypracowane normy cywilizacyjne, które państwo jedynie kontynuuje.

Wybacz Kel, ale za daleko ida Twoje reformy, jak dla mnie i faktycznie zahaczają już lekko o utopię. Trochę, jak komunizm, ludzie musieliby bhć zbyt dobrzy, by dało się to wprowadzic, bo przy naszych destrukcyjnych zwyczajacch... TAki sklep mógłby nie zostac zbojkotowany (przykład z bronią), bo tam jest najtaniej, a jest najtaniej, bo sprzedaje broń komu wlezie. Pewna ochrona panstwowa, na niewielkim poziomie, ale jednak jet konieczna.

Nie zmie ia to faktu, że w większości wypadków masz rację, taka na przykład 'darmowa' służba zdrowia to skurwiały przeżytek, wyciągajacy od nas forsę i oferujący najdroższe i najgorszej jakości usługi, w dodatku nie te, których wymagamy, zaorać!

Co do broni, to Kel ma oczywiście racje.

Cytat:Ok, tylko niech potem uzależnieni nie oczekują od pańswa pomocy

Dokładnie. Niech spierdalają, plwam im w twarz.

Cytat:Moge truć się legalną wódą i fajami ale jakbym zamiast tego wolał lsd albo marihuanę to byłbym przestępcą ...

Kurwa, wszystko jest złe w nadmiarze, a taka kurwa hera nawet w małych ilościach nei jest dobra, w tym jest czaisz rzecz.
Tomash napisał(a):
mr_obscene napisał(a):i to samo tyczy się narkotyków, jak chce brać to moja sprawa.

Ok, tylko niech potem uzależnieni nie oczekują od pańswa pomocy

I tak tej pomocy nie dostaną. W Polsce taka pomoc leży i kwiczy.
ReTuRn napisał(a):taka na przykład 'darmowa' służba zdrowia to skurwiały przeżytek, wyciągajacy od nas forsę i oferujący najdroższe i najgorszej jakości usługi, w dodatku nie te, których wymagamy, zaorać!
najśmieszniejsze, że ta forsa wcale nie idzie do pracowników, nie miałabym nic przeciwko prywatyzacji, może bym była zdolna się utrzymać w dorosłości, bo jak nie, to czarno widzę...
ReTuRn napisał(a):taka na przykład 'darmowa' służba zdrowia to skurwiały przeżytek, wyciągajacy od nas forsę i oferujący najdroższe i najgorszej jakości usługi, w dodatku nie te, których wymagamy, zaorać!
Płacisz ubezpiczenie i tak gówno z tego masz. Zrobią taką robotę, że lepiej wcale. Mojej sąsiadce plomba wyleciała z zemba jak zchodziła po schodach w ośrodku "Zdrowia".
Dokładnie. Dlatego takiemu gównu mówimy NIE!
narzekajcie sobie, ale jak ktoś najedzie na lekarzy, będzie miał u mnie przekichane.
To teraz wszyscy zaczną najeżdżać :>
Nie zawsze zarabiaja dużo, ale znam jeden przypoadek, gdzie tatuś jest lekarzem, mam nie pracuje, mają 2 dzieci i ogólnie żyja b. dobrze, co widać po ich ubraniach, domu, samochodzie, a skarżą sie, jacy to oni biedni są...
Mam nadzieje Scully, że mi sie udało, khy khy:>
Scully napisał(a):narzekajcie sobie, ale jak ktoś najedzie na lekarzy, będzie miał u mnie przekichane.

A co idziesz na madycynę???

Jak im gówno płacą to gówno robią, wcale się nie dziwię.Nie można ich za to winić.

Taka pielęgniarka za 500zł miesięcznie to nawet mieszkania nie wynajmnie, i dziwić się że spierdalają za granicę.
ReTuRn napisał(a):KelThuz- dowód na to, że Ty jesteś lewakiem- wymyśliłeś sobie, że człowiek ma prawo decydowania o wszystkim, zwiazanym z jego życiem + jeszcze życiu jego nienarodzonego dziecka.

jak to sobie wymyslilem? to jest Prawo Naturalne, spuscizna aryjskiej cywilizacji.

Cytat: Jest to lewackie pojmowanie wolności, jako 'róbta, co chceta; dopóki nie wejdziecie w czyjes prawa".

jest to aryjskie, libertariańskie pojmowanie wolności w zgodzie z Prawem Naturalnym. Wszelkie odstępstwa od tego są tyranią.

Cytat:Każdy konserwatysta, a konserwatyzm to myśl prawicowa

konserwatyzm to reakcja, a więc utrzymywanie status quo, jakikolwiek skurwiały by on nie był. nie jestem konserwatystą, jeśli to, co miałbym konserwować, jest chujowe - a czymś takim jest prymat państwa nad jednostką.

Cytat: uzn, że istnieją pewne wypracowane normy cywilizacyjne, które państwo jedynie kontynuuje.

empiryzm historyczny pokazuje że państwo nie jest w stanie udolnie kontynuować czegokolwiek zgodnego z Prawem Naturalnym, za to świetnie kontynuuje tyranie

Cytat:Wybacz Kel, ale za daleko ida Twoje reformy

moje reformy prowadzą do prawdziwej wolności

Cytat:, jak dla mnie i faktycznie zahaczają już lekko o utopię.

utopią jest przekazywanie kompetencji nieudolnemu aparatowi państwowemu

Cytat: Trochę, jak komunizm, ludzie musieliby bhć zbyt dobrzy, by dało się to wprowadzic

o kurwa! nie porównuj libertarianizmu do komunizmu, bo to naprawdę źle zaczyna świadczyć o Twoich zdolnościach logicznego myślenia.
Społeczności libertariańskie, w przeciwieństwie do utopijnych, trybalnych, anarchistycznych komun, istniały w przeszłości i miały się świetnie, by tylko przypomnieć społeczność średniowiecznej Irlandii, Islandii, Słowian, Skandynawów i kilkoro innych, bardziej kolorowych ludów Wink. Ludzie nie muszą być "zbyt dobrzy", ponieważ główną formą kontroli ich zachowania jest tutaj rachunek ekonomiczny w ramach wolnego rynku, zwłaszcza w obecnych czasach praktyczne wprowadzenie libertarianizmu byłoby zdecydowanie bardziej możliwe niż wcześniej (mimo iż wcześniej społeczności były oczywiście bardziej wolne niż dzisiaj). Globalny handel i wymiana dóbr i usług jest właśnie możliwy dziś, co zapewnia hipotetycznemu libertariańskiemu społeczeństwu w każdym miejscu globu możliwość przetrwania bez napadania na inne i powiększania władczej roli ekspansywnego państwa.
Libertarianizm zapewnia największy możliwy dobrobyt i szczęście społeczności, ponieważ daje szansę każdemu na realizację siebie i swoich aspiracji bez ingerencji form kolektywnego totalitaryzmu.

Cytat:, bo przy naszych destrukcyjnych zwyczajacch...

tylko libertarianizm pozwala na eliminację destruktywnych zwyczajów poprzez selekcję ekonomiczną

Cytat: TAki sklep mógłby nie zostac zbojkotowany (przykład z bronią), bo tam jest najtaniej, a jest najtaniej, bo sprzedaje broń komu wlezie.

i jesli ten komu wlezie zacznie robic burdel na ulicach, to zostanie zniszczony przez uzbrojonych obywateli i prywatne agencje ochrony

Cytat: Pewna ochrona panstwowa, na niewielkim poziomie, ale jednak jet konieczna.

nie stoją za tym żadne logiczne , historyczne, racjonalne ekonomiczne przesłanki. Państwowy monopol na użycie przemocy zawsze prowadzi do tyranii, i terroru sił "porządkowych"

Cytat:czosnek, wszystko jest złe w nadmiarze, a taka czosnek hera nawet w małych ilościach nei jest dobra, w tym jest czaisz rzecz.

nie istnieją żadne naukowe racjonalne przesłanki na potwierdzenie Twojej absolutystycznej tezy!
Tylko legalizacja narkotyków zapewni towar najwyższej jakości, a więc dawkowaną, czystą, bezpieczną heroinę. Nota bene hera była legalna jeszcze na początku XIX w. w USA, ponieważ jest mniej szkodliwa dla organizmu niż wóda, papierosy i cukier.
Bardzo ciekawa ta Wasza dyskusja, ale pytanie brzmiało:
Cytat:chciał bym wiedzieć co sądzicie o potencjalnych następcach Jego Ekscelencji Kwaśniewskiego
Wydzielcie sobie jakiś temat, np. "Porządek Naturalny" i już ;P
Tak btw to Angry

Kamael: tak, prosiłbym o wrócenie do tematu.
wiadomo, że KORWIN-MIKKE i nikt inny. Ja jeszcze nie mam 35 lat.
Słyszeliscie ostatnia manipulację GW na temat JKM? hehe...
KelThuz napisał(a):moje reformy prowadzą do prawdziwej wolności

mi to jebie anarchia...
Glosowaliscie? ;) Obecnie czekac tylko na wyniki, a noz sie uda ;D
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45