Cytat: jestes magistrem politologii, by mnie pouczac?
nie, a co jakbym był dałbyś się pouczać z pokorą, nie zaważając na to, że mam o 180' inne zdanie od twojego? Ale jeżeli rozmawiasz z licealistą, to z kolei ty sobie możesz pozwolić na pouczanie go i święte wierzenie że swoimi wyssanymi z palca arumentami zdołasz zniszyczyc jego proliberalne i proeuropejskie i "proglobalistyczne" poglądy, niezmienione od wielu lat? Jesteś w błędzie, twoje myślenie (on jest młodszy/słabiej wykształcony-narzucic mu swoje zdanie, ktore ma przyjac bez wahania, jest płaskie, i to ono przypomina czasy komunizmu). Ale nie otym chciałem, bo
Cytat: jesli nie, to milcz i sluchaj
nie ma mowy
Cytat:w Unii nie mozna mowic o rozwoju
owszem, jak najbardizej można, czego wspaniały przykład mieliśmy w ciągu ostatniego roku. Otóż najgorszy rząd jaki miała kiedykolwiek III RP zdawał się niemiłosiernie przeszkadzać w rozwoju Polski, nie wykorzystując w dużym stopniu możliwości jakie dała nam UE. I jaki efekt? I tak wyszliśmy na plus, poprawia się sytuacja w Polsce szybciej niż przed wstąpieniem do UE, spada bezrobocie, rolnikom żyje się coraz lepiej. Inflacja wbrew głoszonym przez wielu huraeurosceptyków rewelacjom jest absolutnie pod kontrolą, jesteśmy pod tym względem (niskość infacji) na 5. miejscu w UE! Wyprzedzamy wiele krajów starej UE, co jest rzezcą nieprawdopodobną. Wielu Polaków nareszcie ma swoje samochody, które to kupili na Zachodzie, należało im się to od wielu lat. Również budowa i remonty dróg mimo dziwacznie nieprzychylnej polityce rządu jest na rekordowum poziomie. Przykładów jest jeszcze wiele, a najpoważniejszy z nich to ilość pieniędzy jakie będziemy mieli na NPR (którego to ja z kolei polecam lekurę), też opracowanego w sposób przeciętny, ale asam ilość srodków jest porażąjąca. Aż strach pomyśleć co będzie, jak do władzy dojdzie koalicja PO-PiS - nowoczesny centroprawicowy rząd, który będzie jednym z najlepszych w historii i który w uczciwy sposób poprowadzi Polskę do dobrobytu, który mam nadzieję przeprowadzi reformy ala Aznar z takim samym skutkiem, a moze nawet lepszym.
Mówilem do tej pory tylko o rozwoju ekonomicznym Polski, nie wspominajac o innej sferze zycia poltyccznego. Mianowicie, jednocząca sie Europa suwerennych, pojednanych, przyjaźnie nastawionych do siebie Narodów jest gwarwantem bezpieczeńśtwa na naszym kontynencie, i przeszkodą w rosyjskiej imperialnej polityce.
Cytat:pierwszym i ostatnim argumentem przeciwko UE jest to,
Szkoda, że masz tak mało argumentów, chętnie bym dłużej podyskutował, ale cóż robić...
Cytat:pierwszym i ostatnim argumentem przeciwko UE jest to, iż UE przeradza sie w organizm totalny, ponadnarodowy, kierowany przez wybierana niedemokratycznie klike na wzor Biura Politycznego ZSRR, ktora dazy do maksymalnej kontroli i regulacji gospodarki i zycia obywateli, czyli ZSRR-bis. Jesli jeszcze zamierzasz agitowac za taka "przyszloscia" dla Polski, to powiem - spierdalaj, i poczytaj ksiazki W. Bukowskiego - dysydenta z ZSRR, ktory uzyskal dostep do moskiewskich archiwow komunistycznych gdzie odkryl informacje o tym, ze d'Estaign i inni europejscy integracjonisci pod koniec lat 80 porozumieli sie tajnie z Gorbaczowem, by projekt komunistycznego panstwa totalnego przeniesc na zachod i wdrozyc w struktury tworzacego sie w planach superpanstwa europejskiego. Bedzie to totalne zniszczenie cywilizacji europejskiej , tyle ze pod egida tworzenia "europejskosci", totalna ironia.
Cóż czytałem wywyiady z Władimirem Bukowskim, ksiązek raczej nie (tylko fragmenty w prasie), i w przyszłosci czytac nie mam zamiaru. Mój komentarz jest nastepujący- Unia tworzyła sie znacznie wczesniej niz za działalności pana Giscarda d'Estaign'a . Ponadto kazdy członek UE może ją opuscic w dowolnej chwili. Jezeli miałby powstac z UE
Cytat: organizm totalny
, spokojnie mozemy go wczesniej opuscic.
Cytat:Oczywiscie Unia juz teraz gospodarczo nie wydala, i raczej zbankrutuje, nim zisci sie ten chory sen komunistycznych pokurwiencow spod znaku cyrkla i wegielnicy.
Hm, nie tyle nie wydala, co jej sytuacja finansowa jest zła. Jedank my na razie tego skutków nie odczuwamy. I odczuwać przez kilka-kilkanaście lat nie będziemy. Bo po kilkunastu latach UE rzeczywiście może rozpasc sie z przyczyn finansowych. I dlatego juz dzis trzeba przeprowadzic reformy, tak aby UE stala sie oplacalnym stowarzyszeniem suwerennych, solidarnych państw, inwestujących w nauke, nowe technologie przemyslowe, wyrownywanie poziomow, poprzez fundusze dla biedniejszych panstw (w tym Polski). I te reformy jestem pewien, ze uda sie przeprowadzic. Jezeli nie teraz to po wyborach w Niemczech, jezeli nie wtedy to po wyborach we Francji (których ekipa Chiraca nie wygra juz napewno). A jezeli sytuacja za kilkanasciie lat bedzie zła, reformy nie uda sie przeprowadzic i zacznie to godzic w nasze interesy, to mozemy opuscic UE, zanim zaczniemy tracic pieniadze, i wyjdziemy i tak na plus na interesie z UE.
Kończąc,
Cytat:W kazdym razie, Walka trwa!
chciałbym ci powiedziec, zebys poszedl z tym swoim UPRem i walczyl o swoje idealy, podczas gdy przyłaczająca większośc społeczeństwa zbuduje nowoczesne, bogate i silne Państwo POLSKIE. Silne Pańśtwo POLSKIE w zjednoczonej Europie.