07-31-2005, 01:12 PM
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
07-31-2005, 01:21 PM
ReTuRn napisał(a):Nie wiem, czy przelecenie czyjejś starej to wystarczający powód by na niego nie głosowac
Heh wiesz w sumie to ja moge zadac ci to samo pytanie, dlaczego na niego glosujesz. Ja mam swoje powody i nie musze sie tlumaczyc bo ludzie glosuja na kogo chca i kto im odpowiada. Ale jak ktos kto mnie nie zna i mnie obraza za moje zdanie o jakims obcym bucu to ja nie bede stal bezczynnie.
07-31-2005, 01:56 PM
Nie zebym byl za kaczynskim, lecz wlasnie sam sobie z lekka zaprzeczyles.
Dla kogos kto zna historie i owczesna sytuacje gospodarcza, ten argument nie jest juz nawet zabawny, jest po prostu zenujacy, ale czytajac ciebie mozna sie do takowej argumentacji (absurdalno-komiczno-spiskowej, popartej jeszcze koniecznie obrazaniem drugiej osoby) szybko przyzwyczaic.
Polska, jedna, wielka, od morza do morza, z krolem na czele, rotfl.
Cytat:no jako ze dla Polakow najlepszym ustrojem jest okupacja, trudno sie nie zgodzic z faktem, iz w zaborze pruskim rozwoj gospodarczy i cywilizacyjny byl zdecydowanie lepszy niz w II RP
Dla kogos kto zna historie i owczesna sytuacje gospodarcza, ten argument nie jest juz nawet zabawny, jest po prostu zenujacy, ale czytajac ciebie mozna sie do takowej argumentacji (absurdalno-komiczno-spiskowej, popartej jeszcze koniecznie obrazaniem drugiej osoby) szybko przyzwyczaic.
07-31-2005, 02:28 PM
kkk napisał(a):Dla kogos kto zna historie i owczesna sytuacje gospodarcza, ten argument nie jest juz nawet zabawny, jest po prostu zenujacy, ale czytajac ciebie mozna sie do takowej argumentacji (absurdalno-komiczno-spiskowej, popartej jeszcze koniecznie obrazaniem drugiej osoby) szybko przyzwyczaic.
lol, co jeszcze ciekawego napiszesz?
jak sie nie ma argumentow, to sie probuje osmieszyc adwersarza, ale ci to nie wychodzi, bowiem sila moich argumentow miazdzy takich zalosnych warcholow niczym Mlot Thora
07-31-2005, 02:29 PM
Rotfl, no, wlasnie cudownie potwierdziles to co napisalem, to tyle, powodzenia w tworzeniu monarchii.
07-31-2005, 03:34 PM
Przylazles na forum i od razu wrogow szukasz?
07-31-2005, 03:38 PM
Dobra- w zaborze pruskim Polacy na złość Szwabom pracowali do oporu, byle tylko pokazać, ze sa lepsi. Ale czy nie mogliby tak zawsze? 
A argumenty KelThuza są zazwyczaj rzeczowe, wiec sie Strażniku Rasy uspokój
(Ku-Klux-Klan! W imię Rasy w imię Narodu!
)

A argumenty KelThuza są zazwyczaj rzeczowe, wiec sie Strażniku Rasy uspokój

(Ku-Klux-Klan! W imię Rasy w imię Narodu!

07-31-2005, 06:30 PM
ReTuRn napisał(a):Dobra- w zaborze pruskim Polacy na złość Szwabom pracowali do oporu, byle tylko pokazać, ze sa lepsi. Ale czy nie mogliby tak zawsze?
katolicka ideomatryca uniemozliwia Polakom wzmozony wysilek, jesli nie czuja oni zagrozenia dla swojej egzystencji z zewnatrz. Porownanie rozwoju cywilizacyjnego w zaborze pruskim a austriackim jest wymowne we wnioskach. Toz samo mozna powiedziec o Polakach pracujacych zagranica, gdzie sa najlepszymi pracownikami, i wzorem cnot obywatelskich niemalze.
07-31-2005, 07:56 PM
KelThuz napisał(a):katolicka ideomatryca uniemozliwia Polakom wzmozony wysilek, jesli nie czuja oni zagrozenia dla swojej egzystencji z zewnatrz. Porownanie rozwoju cywilizacyjnego w zaborze pruskim a austriackim jest wymowne we wnioskach. Toz samo mozna powiedziec o Polakach pracujacych zagranica, gdzie sa najlepszymi pracownikami, i wzorem cnot obywatelskich niemalze.
O widzisz i tutaj sie zgodze, z pierwsza czescia przynajmniej, zaborow nie porownywalbym ze wzgledu na diametralna roznice w potencjale gospodarczym obu z nich. Zdanie z Polakami za granica tez pozostawia wiele do zyczenia, z racji iz w wielku krajach Polacy, czesto nie bez podstaw, widzeni sa jak w Polsce - Cyganie.
07-31-2005, 10:01 PM
KelThuz napisał(a):Jest wiele pozytywów- przeczytaj moje poprzednie posty, już ci to tłumaczyłem. Powinienem dostać laurkę (taką kolorowąCytat:To są chore hasła: nie podając zadnych konkretnych i uzasadnionych, trafnych argumentów, wyzwac, zbluzgać organizacje będące nadzieją dla Polski i jej zwolenników- znakomitą większość społeczzeństwa, chcącej dla swojego kraju tego, co najlepsze.
lol, jak socjalistyczne megazbiurokratyzowane superpanstwo moze byc nadzieja dla Polski? wytlumacz i uzasadnij, bo ja, prostak wychowany na Szkole Austriackiej, klasycznym liberalizmie i antykeynesizmie, nie moge tego pojac mym reakcyjnym umyslem!

07-31-2005, 10:11 PM
kkk napisał(a):O widzisz i tutaj sie zgodze, z pierwsza czescia przynajmniej, zaborow nie porownywalbym ze wzgledu na diametralna roznice w potencjale gospodarczym obu z nich
toz to bzdura wlasnie
ta "diametralna roznica w potencjale gospodarczym" wynika przeciez w prostej linii od obowiazujacej mentalnosci (czyli wyniku oddzialywania ideomatrycy tresci tradycyjnych) spoleczenstwa. Prusacy byli protestanckim narodem z silnie zakorzenionym etosem wytezonej pracy, i stad wyzszy stopien cywilizacji w zaborze pruskim. Polacy, dodatkowo zagrozeni germanizacja, musieli sie znacznie bardziej wytezyc organizacyjnie, by dorownac Prusakom. Natomiast potencjal gospodarczy Wielkopolski dopiero sie tworzyl po zaborach, on nie istnial tam odwiecznie, jak to bys chcial nam wmowic. Galicja i Malopolska mialy lepsza infrastrukture, byly w koncu regionem, ktory sprawowal funkcje stoleczne od XIV do XVII w., o znacznych tradycjach. To te tereny powinny posiadac wiekszy potencjal. Ale tak sie nie stalo, poniewaz zaborca austriacki pozostawil te ziemie w autonomicznym zarzadzie polakatolickim, przez co Polacy mieli pelna wolnosc praktykowania zalozen katolicyzmu, i przez to mogly sie zrodzic takie zwroty, jak "nędza galicyjska".
Cytat:. Zdanie z Polakami za granica tez pozostawia wiele do zyczenia, z racji iz w wielku krajach Polacy, czesto nie bez podstaw, widzeni sa jak w Polsce - Cyganie.
Polonia amerykanska, to druga po Japonczykach mniejszosc etniczna w USA, ktora najlepiej wykorzystala szanse ekonomiczne, i najbardziej sie wzbogacila na wolnosci gospodarczej w USA.
07-31-2005, 10:26 PM
KelThuz napisał(a):Cytat:. Zdanie z Polakami za granica tez pozostawia wiele do zyczenia, z racji iz w wielku krajach Polacy, czesto nie bez podstaw, widzeni sa jak w Polsce - Cyganie.
Polonia amerykanska, to druga po Japonczykach mniejszosc etniczna w USA, ktora najlepiej wykorzystala szanse ekonomiczne, i najbardziej sie wzbogacila na wolnosci gospodarczej w USA.
Oj jakbyś widział czasem kto tam jedzie... bynajmniej elita to nie jest :/
07-31-2005, 10:33 PM
Eh, roznice w rozwoju gospodarczy tych ziemi byly widoczne juz w momencie dokonywania sie zaborow, nie pisalem ze byly odwieczne. Galicja tracila na znaczeniu juz od okolo 17 wieku.
Co do Polakow za granica - USA to nie jedyny kraj na swiecie, nie?
Co do Polakow za granica - USA to nie jedyny kraj na swiecie, nie?
08-10-2005, 11:12 PM
W ostatnich sondażach mocno do góry idzie Tusk- cieszmy się i radujmy oraz miejmy nadzieję, że dotrwa z tą przewagą do wyborów.
08-10-2005, 11:15 PM
Ymir napisał(a):W ostatnich sondażach mocno do góry idzie Tusk- cieszmy się i radujmy oraz miejmy nadzieję, że dotrwa z tą przewagą do wyborów.
Dokladnie.