Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: Wiara itp. itd.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Kazdy wierzy w to, co chce Tongue Mnie sie w katolicyzmie, mimo ze sama "jestem wierzaca" nie podoba instytucja Kosciola i madrosci nakladane lopata do glowy przez ksiezy, bo oni troche przeinaczaja rzeczywistosc (juz kilku na goracym uczynku zlapalam Tongue) No ale co tam, wazne co sie w sercu nosi i jakim sie jest czlowiekiem, a nie to w co sie wierzy Smile
(wlasnie brat dal mi cukierka Confusedhock: )
co do religii to odkąd pamiętam nienawidziłam spowiedzi (aktualnie nei chodzę już od ponad 2 lat do spowiedzi) a skoro Bóg rzeczywiście istnieje to sam dobrze wie co zrobiliśmy źle a co nie i każdy ma swoje własne pojęcie grzechu, a spowiadanie się z czegoś czego nie uważamy sami za grzech i wcale teog nie żałujemy Tongue co jest przez Kościół traktowane jako grzech jest totalną bzdurą i absurdem;
a poza tym nigdy nie ufałam księżom Tongue
Rhonwen napisał(a):co do religii to odkąd pamiętam nienawidziłam spowiedzi (aktualnie nei chodzę już od ponad 2 lat do spowiedzi) a skoro Bóg rzeczywiście istnieje to sam dobrze wie co zrobiliśmy źle a co nie i każdy ma swoje własne pojęcie grzechu, a spowiadanie się z czegoś czego nie uważamy sami za grzech i wcale teog nie żałujemy Tongue co jest przez Kościół traktowane jako grzech jest totalną bzdurą i absurdem;
a poza tym nigdy nie ufałam księżom Tongue

nie wszystko co mówią księża jest mądre Smile, ja podchodzę z relatywizmem do przykazań kościelnych, prawo boskie jest toższsame z prawem naturalnym i każdy ma je zakodowane ( kazdy o zdrowym moralnym kregoslupie ) wiec nie ma potrzeby jego tlumaczenia i komplikowania.
I tak oto z nałogów zeszli do religii wniosek z tego taki: księża lubia walic w baniaki ;>
Hehe.. =D Racja.. =)

Moimi jedynymi nalogami sa muzyka, sport i kobiety (jedna kobieta.. =])
Nie lubie alkoholu.. nie smakuje mi.. (sam sie czasami dziwie.. =/)
MUZYKA! Tak poza tym to wyznaje idologie sXe :)

Hej, co powiecie na temat tematu o religii, bo trocche tu offtopic sie wkrada. Ja mam swoja wlasna dziwna wyjatkową wiarę... chrzescijanizm+elementy reinkarnacji :)
Ja jestem za takim topiciem.. o ile znajdzie sie jakis zaslepiony katolik- purytanin.. z takimi zawsze ciekawie sie dyskutuje.. =)
Hmm podzieliłam temat ;] Teraz możecie się swobodnie wypowiadać na wszystko związane z wiarą Big Grin

Tak wiem, że mnie kochacie - ja was też Big Grin - dobra, dobra już się uspokajam, dzisiaj szajba mi bije - wybaczcie Tongue
przyznam ze ta "szajba" dodaje Ci nawet uroku Wink
-=}krufka{=- napisał(a):MUZYKA! Tak poza tym to wyznaje idologie sXe Smile

widze, ze nie tylko ja nosze iksa na dloni!! [musialam to napisac! nie bijcie, ze zmieniam temat!]
tix napisał(a):przyznam ze ta "szajba" dodaje Ci nawet uroku Wink

Nie seksic sie na forum Mr. Green

Temat odnosnie wiary a Wy takie teksty [Obrazek: devil3.gif]

Ja w domu mam czysta tolerancje ze strony rodzicow, przestalem chodzic do kosciola, okolo 4 klasy podstawowki, na religie nie uczeszczalem od gimnazjum. Biezmowania nie mam,.. Jakos nigdy mnie to nie bawilo, a rodzice? Hm, ojciec jest w porzadku w 100%, matka uwaza ze to moja sprawa i to ja w przyszlosci moge miec problemy,.. Pewnie pomyslicie prawdziwy true metal black paganin? A nie,.. bo muzyka ma z tym malo wspolnego, w czasach podstawowki sluchalem innych rytmow Wink

Czy w cos wierze? Napewno,.. ale nie w Polska "Czarna Mafie" Wink
Acrid napisał(a):
tix napisał(a):przyznam ze ta "szajba" dodaje Ci nawet uroku Wink

Nie seksic sie na forum Mr. Green

Temat odnosnie wiary a Wy takie teksty [Obrazek: devil3.gif]

E tam, możesz się przylączyć - stworzymy jedną wielką orgie, jeszcze Vann i inni [chętni lub nie] Big Grin - tak, już dużo osób mówiło mi że skończę w wariatkowie, najwyraźniej do tego dażę Big GrinBig Grin

Acrid napisał(a):Ja w domu mam czysta tolerancje ze strony rodzicow, przestalem chodzic do kosciola, okolo 4 klasy podstawowki, na religie nie uczeszczalem od gimnazjum. Biezmowania nie mam,.. Jakos nigdy mnie to nie bawilo, a rodzice? Hm, ojciec jest w porzadku w 100%, matka uwaza ze to moja sprawa i to ja w przyszlosci moge miec problemy,.. Pewnie pomyslicie prawdziwy true metal black paganin? A nie,.. bo muzyka ma z tym malo wspolnego, w czasach podstawowki sluchalem innych rytmow Wink

Moi rodzice są podobni, też nigdy mnie nie naciskali. Powiedzieli tylko, żebym w miare możliwości miała bierzmowanie. I mam, ale i tak ślizgiem mi to przeszło. Nie chodzę do kościoła bo nie czuję takiej potrzeby, ale wierze w Boga - jestem taką osobą, że musze wierzyć żeby nie ześwirować w pewnym momencie. Dla mnie Bóg i kościół to dwie różne instyucję [w teori jest inaczej heh...] I to chyba tyle ;]
Heh.. mam identyczna sytuacje co Acrid.. =)
Epikureizm wyznaje.. a klepanie rozancow i kleczenie w kosciele przyjemnosci mi nie sprawia.. =) W tymczasie mozna robic mase znacznie ciekawszych i przyjemniejszych rzeczy.. =)
Ooo.... Robi się gorąco Wink
A wracając do tematu... Ja wierzę w Boga, do kościoła póki co chodzę (nie mam ukończonych 18 lat) ale jakoś mnie to nie bawi; nie odczuwam potrzeby przebywania tam, chodzę z przyzwyczajenia. Dla mnie wiara a religia to dwie rózne sprawy. IMHO wiara jest we duszy człowieka, a religia to zewnętrzny przejaw, otoczka. Wszystkie procesje itp. "wyczyny" wydają mi się śmieszne. A u ludzi, którzy nazywają siebie katolikami nie podoba mi się to, że osądzają tych, którzy nie chodzą do kościoła, wyzywają ich od satanistów, heretyków, a sami nie świecą przykładem. Uważają się za lepszych od innych. (oczywiście nie wszysycy tacy są, ale niestety większość) Wogóle nie stosują sie do przykazań, ale chodzą do kościoła, dają na tacę, słuchają Radia Maryja i już są święci :? I zgodzę się ze zdaniem, że kościół w dzisiejszych czasach to dobrze prosperująca instytucja.

PS: Nie chciałam nikogo urazić tym postem, a jeśli to zrobiłam to sorry, ale takie jest moje zdanie na ten temat. Pozdro for all Smile
No wlasnie.. Najciekawsze jest to ze ateisci (moi znajomi.. ja.. ) popelniaja znacznie mniej grzechow (oczywiscie to standardem nie jest.. ale w mojej okolicy wystepuje nagminnie) niz praktykujacy katolicy.. sa poprostu spokojniejsi.. =P Satanisci, heretycy, baptysci (czy jak nas jeszcze nazywaja) wioda tak naprawde zycie ktore bardziej podobaloby sie bogu (gdyby istnial) niz masa ludzi chodzacych do kosciola (bo tak trzeba..).. a po kosciele? tance, hulanka i swawola.. =) Oczywiscie sa prawdziwi katolicy, ktorzy stosuja sie do koscilenych zasad i przykazan.. ale to bardzo nikly procent..
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36