Valhalla napisał(a):Dance Of Death napisał(a):dody poszukaj w pokoju...
Nie było 
Co do reszty to nie bardzo Cie zrozumialam. Jak tacy ludzie pierwotni mogli czerpac z filozofii albo fantastyki? Albo inni? Filozofia pojawila sie dosc pozno, o fantastyce juz nie wspominajac, a myśl sama w sobie wczesniej przeciez.
jak mogli to nie wiem... ale z palca chyba tego nie wyssali sobie ze Adam i Eva zostali ulepieni... Ta teoria nie powstała rok temu ani 100 ani 1000. Ktoś to musiał gdzies (PŚ) spisać. Czyli ktoś miał łep jak sklep i to potwierdził pisząc to w PŚ. Skąd on to wziął to juz prosze do autora nie do mnie heh

ale to przeca bylo duuuuuzo pozniej

Zmuszasz mnie do myslenia ok

Wiec chocby poczynajac od dajmy na to kultrury greckiej czy rzymskiej, wszystkie obecne dziela sztuki (jak chocby rzezby czy swiatynie) sa inspirowane religia, gdyz przedstawiaja bogow lub herosow, to samo tyczy sie mitologii (kultura, bo literatura), rozwoj retoryki rowniez mozna do tego wliczyc. Wierzenia odzwierciedlaja sie poza tym w zyciu codziennym, np zdobione wazy itp. Grecy wszystko zawdzieczali bogom i wszystko co robli, to robili dla bogow. Rzymska kultura jak wiadomo czerpie z greckiej wiec o tym sie juz rozpisywac nie bede.
W ogole to nie chce mi sie jakos chronologicznie pisac wiec bede rzucac luzne przyklady. Barok- glowne wykorzystanie w sztuce sakralnej, bogate wnetrza kosciolow itp. Malarstwo, freski, kultura wloska, Medyceusze itd inspiracja religia i pismem swietym. W poezji wszystkich czasow znajdziemy odniesienia do religii
Naprawde musze wymieniac?
a malowidla scienne u ludzi pierwotnych?
przeciez byly scisle zwiazane ze swoistym kultem natury i forma czci oddawanej duchom zwierzat...
tak samo jako pierwszy przejaw tzw. kultury uwaza sie chowanie zmarlych (np. u neandertalczyka) co wg. mnie scisle wiaze sie z tym co nazywamy religia.
aXe Rose napisał(a):A jeśli Ci powiem, że MAM namacalny dowód na istnienie duchów - uwierzysz?
Jezeli powiesz - nie

jezeli mi go dasz, to owszem.
Valhalla napisał(a):Zmuszasz mnie do myslenia ok 
Wiec chocby poczynajac od dajmy na to kultrury greckiej czy rzymskiej, wszystkie obecne dziela sztuki (jak chocby rzezby czy swiatynie) sa inspirowane religia, gdyz przedstawiaja bogow lub herosow, to samo tyczy sie mitologii (kultura, bo literatura), rozwoj retoryki rowniez mozna do tego wliczyc. Wierzenia odzwierciedlaja sie poza tym w zyciu codziennym, np zdobione wazy itp. Grecy wszystko zawdzieczali bogom i wszystko co robli, to robili dla bogow. Rzymska kultura jak wiadomo czerpie z greckiej wiec o tym sie juz rozpisywac nie bede.
W ogole to nie chce mi sie jakos chronologicznie pisac wiec bede rzucac luzne przyklady. Barok- glowne wykorzystanie w sztuce sakralnej, bogate wnetrza kosciolow itp. Malarstwo, freski, kultura wloska, Medyceusze itd inspiracja religia i pismem swietym. W poezji wszystkich czasow znajdziemy odniesienia do religii
Naprawde musze wymieniac?
Nie,nie musisz,to pytanie to była w zasadzie prowokacja.Mimo wszystko nie sposób zauważyć,że religia a raczej religie - te "zorganizowane" uczyniły wiele złego na przestrzeni wieków ("nawracanie" pogan,inkwizycja,procesy czarownic itd itp.) Warto tez chyba zwrócić uwagę ze to właśnie w dobie oświecenia,kiedy ludzie znaczna częsć ludzi zaczęla odrzucać dogmaty religijne rozpoczał się gwaltowny rozwój technologiczny (np.rewolucja techniczna) pojawiało się coraz więcej wynalazków ,co mozna wg mnie wytłumaczyć w ten prosty sposób że zamiast myśleć o zyciu wiecznym zaczęto bardziej zastanawiać się jakby tu ułatwić sobie zycie doczesne.Tak jest w zasadzie do dziś dnia.
obsikalem dzisiaj po pijaku kosciuł cieszycie sie??
Uważam, że religia może być motorem napędowym postępu w jakichkolwiek dziedzinach (najbardziej własnie w ogólnie pojętej sztuce), jednak to pewnego momentu. Gdy już 'ten moment' nastąpi - religia zmienia swoją rolę, staje się bowiem hamulcem wszelkiego rozwoju.
Krzychun napisał(a):obsikalem dzisiaj po pijaku kosciuł cieszycie sie??
Jeśli nie masz nic mądrego do powiedzenia - milcz.
Krzychun napisał(a):obsikalem dzisiaj po pijaku kosciuł cieszycie sie??
nie, nie cieszymy sie, a jestes z tego dumny?
nie, po prostu nie zdarzylem nigdzie indziej.

Gniewacie sie?
tak apropo dzialalnosci wiary (tej zlej dzialanlosci..) to zauwazyliscie ze najwiecej przeskrobal chrzescijanizm? dziwny przypadek ;p
Valhalla napisał(a):...wszystkie obecne dziela sztuki (jak chocby rzezby czy swiatynie) sa inspirowane religia, gdyz przedstawiaja bogow lub herosow, to samo tyczy sie mitologii (kultura, bo literatura), rozwoj retoryki rowniez mozna do tego wliczyc. Wierzenia odzwierciedlaja sie poza tym w zyciu codziennym, np zdobione wazy itp. Grecy wszystko zawdzieczali bogom i wszystko co robli, to robili dla bogow. ...Barok- glowne wykorzystanie w sztuce sakralnej, bogate wnetrza kosciolow itp. Malarstwo, freski, kultura wloska, Medyceusze itd inspiracja religia i pismem swietym. W poezji wszystkich czasow znajdziemy odniesienia do religii.
Wyzej wspomniane dzieła kultury czy to greckiej czy to rzymskiej może i są tworzone pod wpływem religii czytez Boga, ale dzieje sie tak poniewaz ówczesni ludzie widzieli przyszłosc w Bogu, w kosciele i wierze, baaa odważe sie stwierdzic fakt iż nie widzieli oni lepszego zródła do tworzenia sztuki. W ogóle religia jest czyms co jest wieczne, nigdy dokonca niepoznanym - dlatego tez ludzie czerpali z niej pomysły,a przy okazji odpalali swoją wyobraźnię i malowali jakies bestie heh Lochenss mi przyszło akurat na mysl

(słucham JP

) Ale dzisiaj jest "koniec" sztuki i religii. Pokolenia sie zmieniają a co za tym, idzie to i stosunek do tych wartości.