Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: Wiara itp. itd.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Nie buj zaby cos tam zgarne Wink
Acrid napisał(a):Ja w domu mam czysta tolerancje ze strony rodzicow, przestalem chodzic do kosciola, okolo 4 klasy podstawowki, na religie nie uczeszczalem od gimnazjum. Biezmowania nie mam,.. Jakos nigdy mnie to nie bawilo, a rodzice? Hm, ojciec jest w porzadku w 100%, matka uwaza ze to moja sprawa i to ja w przyszlosci moge miec problemy.

hmm skąd ja to znam Big Grin tylko że jest mała różnica - kosciół opuściłem tuż po Komunii Św. Big Grin a co do wiary to... Jaka by to nie była religia zawsze bedzie zła ! Szatana nie ma - to tylko wymysł kościelny/chrześcijański. Jeśli chodzi o moj stosunek do Boga to... z zasady wierze w to co widać i co można dotknąć, czyli Bóg "odpada". Moim odpowiednikiem do Boga jest poprostu Jezus (przed zmartwychwstaniem, bo w zmartwychwstanie Jezusa tez nie wierze heh) Co do kościoła i jego praw to mnie wogóle nie obchodzą. do spowiedzi nie chodze od jakis 10 lat, a do koscioła trafiam przypadkowo (teraz w sobote byłem na ślubieBig Grin). Dla mnie osobiscie religii i Boga mogłoby nie być - napewqno bym nic nie stracił, a Świat przez wieki żyłby z pewnością w pokoju... †
R_amze_S napisał(a):
Angel of death napisał(a):ale jak... do kosciola nie pojdziesz, siłą nie omge, moimi przekonaniami tez nie (bede uznawana za posmiewisko forum)... zaproponuj cos... moze terapia wstrząsowa TongueTongue Laughing
Powal mnie siłą swoich argumentów

oglądnij sobie egzorcyzmy emily rose... powinno cie powalić..Tongue Smile
Angel of death napisał(a):
R_amze_S napisał(a):
Angel of death napisał(a):ale jak... do kosciola nie pojdziesz, siłą nie omge, moimi przekonaniami tez nie (bede uznawana za posmiewisko forum)... zaproponuj cos... moze terapia wstrząsowa TongueTongue Laughing
Powal mnie siłą swoich argumentów

oglądnij sobie egzorcyzmy emily rose... powinno cie powalić..Tongue Smile
A to czemu ?
zobaczysz.. nie chce psuc ci niespodzianki Tongue
Dance Of Death napisał(a):z zasady wierze w to co widać i co można dotknąć, czyli Bóg "odpada".

Rotfl! Czyli wierzysz tylko we własne wobrażenie zjawisk ?
Ok,tylko jest to imo skrajnie wspakulturowe myslenie.Gdyby takie podejscie do zycia było u wszystkich ludzi normą ,nasza kultura stała by w miejscu;człowiek od zarania dziejów niemalze w każdym twórczym aspekcie swojego zycia,odwołuje się do szeroko rozumianej ,,drugiej strony",do świata ideii.
Necro Desecrator napisał(a):
Dance Of Death napisał(a):z zasady wierze w to co widać i co można dotknąć, czyli Bóg "odpada".

Rotfl! Czyli wierzysz tylko we własne wobrażenie zjawisk ?
Ok,tylko jest to imo skrajnie wspakulturowe myslenie.Gdyby takie podejscie do zycia było u wszystkich ludzi normą ,nasza kultura stała by w miejscu;człowiek od zarania dziejów niemalze w każdym twórczym aspekcie swojego zycia,odwołuje się do szeroko rozumianej ,,drugiej strony",do świata ideii.

UWAŻAM ŻE - (moge sie mylić wiec prosze nie krzyczeć heh Smile)
Kultura i religia to dwa różne światy... aby tworzenie kultury ewolułowało potrzeba wyobraźni i pomysłów- OK. Religia raczej sie nie kreuje - ona już jest taka jaką ją stworzyli. Kulture można zmieniać, natomiast z religii mozna tylko "korzystać". Mi osobiście cięzko jest w coś uwierzyć czego nie ma... tyczy sie to m.in Boga, duchów, szatanów, diabłow Smile ale i nieba, piekła, przesadów, przepowiedni, wróżby, objawiania sie osób św. - czyli wszystkiego co poczęsci zahacza o świat filozofii, fantastyki i ludzkiego wymysłu. Myśle ze realistyczna wizja swiata jest o tyle dobra, że wiem na czym stoje i jakie jest moje przeznaczenie.
A zkad wiesz jakie jest twoje przeznaczenie??
Krzychun napisał(a):A zkad wiesz jakie jest twoje przeznaczenie??

ono jest oczywiste - ŚMIERĆ heh a czy w niebie czy w piekle ja wiem jedno w glebie Laughing
Pewnie mnie zaoracie, ale zgadzam sie z DOD. W boga uwierze jezeli dacie mi namacalny dowod na jego istnienie Tongue
A jeśli Ci powiem, że MAM namacalny dowód na istnienie duchów - uwierzysz?
aXe Rose napisał(a):A jeśli Ci powiem, że MAM namacalny dowód na istnienie duchów - uwierzysz?
jesli masz NAMACALNY dowod, to ja chcialbym go pomacac, ew. dotknac... w innym przypadku ide za mysla DOD(y)i Szyszaka ;P
Ej DODa, przeciez kultura i szeroko pojeta sztuka, scisle wiaze sie z religia (kazda jedna, nie mowie tylko o katolickiej) I w wiekszosci przypadkow ewoluowala ona wlasnie dzieki religii.
Valhalla napisał(a):Ej DODa, przeciez kultura i szeroko pojeta sztuka, scisle wiaze sie z religia (kazda jedna, nie mowie tylko o katolickiej) I w wiekszosci przypadkow ewoluowala ona wlasnie dzieki religii.

dody poszukaj w pokoju... a co do związku kultury i sztuki z religią to myśle, ze szeroko pojeta kultura była pierwsza, a religia jest to wytwór kultury. Generalnie można sie wspierac czy sie one wiązą ze sobą czy nie... Faktem jest to, że sztukai religia czerpią mysli ze swiata fantastycznego i filozoficznego. Bądzmy szczerzy: Bóg ulepił Adama i Eve - w rzeczywistosci taki proces nie ma miejsca. Sztuka - jak sie ją zinterpretuje to tak ją odbieramy - czyli zalezy jak lezy Tongue.
Dance Of Death napisał(a):dody poszukaj w pokoju...
Nie było Crying or Very Sad
Co do reszty to nie bardzo Cie zrozumialam. Jak tacy ludzie pierwotni mogli czerpac z filozofii albo fantastyki? Albo inni? Filozofia pojawila sie dosc pozno, o fantastyce juz nie wspominajac, a myśl sama w sobie wczesniej przeciez.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36