Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: Wiara itp. itd.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Nivo napisał(a):DOD, spójrz prawdzie w oczy ; nie dorosłeś do najmniejszych rozważań natury teologicznej.

zauważ że ja tylko wypisałem 6 faktów które odniosłem do wiary innych i interpretowanie przez nich tych faktów. Lecz inni nie zauwazyli tego lub nie chcieli zauwazyc i odrazu zaczeli wypuszczac swoje madrosci z koziej dupy. Dlatego też odnosze wrazenie ze na tym forum przy tych ludziach poruszanie dosc powaznych tematów jest samobójstwem.
Dance Of Death napisał(a):
Nivo napisał(a):DOD, spójrz prawdzie w oczy ; nie dorosłeś do najmniejszych rozważań natury teologicznej.

zauważ że ja tylko wypisałem 6 faktów które odniosłem do wiary innych i interpretowanie przez nich tych faktów. Lecz inni nie zauwazyli tego lub nie chcieli zauwazyc i odrazu zaczeli wypuszczac swoje madrosci z koziej dupy. Dlatego też odnosze wrazenie ze na tym forum przy tych ludziach poruszanie dosc powaznych tematów jest samobójstwem.
czlowieku przeciez napisales bardzo oczywiste rzeczy i nie trzeba dlugich przemyslen i wielogodzinnego studiowania Biblii zeby do tego dojsc
Zaniemówiłem ; jedyne co mogę ci w tej sytuacji polecić to lekka doza samokrytycyzmu.
Rumian napisał(a):

czlowieku przeciez napisales bardzo oczywiste rzeczy i nie trzeba dlugich przemyslen i wielogodzinnego studiowania Biblii zeby do tego dojsc

skoro ty taki wyuczony to bardzo chetnie posczytam twoich intepretacji na powzysze fakty:
Rumian napisał(a):

skoro ty taki wyuczony to bardzo chetnie posczytam twoich intepretacji na powzysze fakty:
To się mija z celem. Człowieku, czy ty nigdy nie skapujesz, że na jednej ostatnich stron tego opasłego tematu wyskoczyłeś z tezami, które wcześniej zostały dokładnie na tym forum przedyskutowane?
Dance Of Death napisał(a):ostatnio jakos wpadło mi do głowy kilka interesujących faktów dotyczących religii chrzescijanskiej i bibli. wiec napotkałem (taki mi sie wydaje) kilka sprzecznych cech i zdarzeń:

1. Jak Maryja może byc dziewicą skoro urodziła Jesusa ?

2. Skoro Bóg jest doskonały to dlaczego stworzył szeroko pojete zło i "szatana" którego przecie nie ma ?

3. Skoro Bóg stworzył Adama i Ewe na swoją podobizne (mam na mysli chcrakter i wygląd) to dlaczego w tych ludziach obudziło sie zło - tyczy sie to takze dzisiejszych cyliwizjacji ?

4. Jak biblia moze pociskać kity o powstaniu wszechswiata przez Boga skoro swiat powstał w całekim inny sposób ?

5. Religia ta jest niby dobra - mi sie jednak zdaje ze ona wiecej zabiła niz uratowała

6. I proste pytanie: Kim Jest Bóg ? Jak wygląda ? Jak Powstał ?

Ciekawe jest to że wielu ludzi tych sprzeczności albo nie widzi, albo nie chce wiedziec i jest zapatrzona w religie co prowadzi do fanatyzmu...

łooo jezuuuu,ze ja tu wczesniej nie zajrzalem Rolleyes
Ambivalent napisał(a):łooo jezuuuu,ze ja tu wczesniej nie zajrzalem Rolleyes
Przegapiłeś najlepsze,samą kwintesencję egzystencjalną DoDa Wink Ale spokojnie,wszystko da się nadrobić hehe Wink
Cytat:zauważ że ja tylko wypisałem 6 faktów które odniosłem do wiary innych i interpretowanie przez nich tych faktów. Lecz inni nie zauwazyli tego lub nie chcieli zauwazyc i odrazu zaczeli wypuszczac swoje madrosci z koziej dupy. Dlatego też odnosze wrazenie ze na tym forum przy tych ludziach poruszanie dosc powaznych tematów jest samobójstwem.
Btw. jak już ktoś powiedział - biblia została sformuowana tak, a nie inaczej, ażeby trafić do prostego żydziora. A ponieważ mentalność Żydziora zmieniała się z czasem - stąd wyraźne róznice ideologiczne między ST a NT. Wystarczy tłumaczenia??

A z okazji świąt wszystkim forumowym katolom i nie-katolom Wink życzę wszystkiego najlepszego.
A tak btw,to jeśli chodzi o 6 punkt Twojej jakże wnikliwej i przemyślanej wypowiedzi odsyłam Cię do lektury św.Tomasz z Akwinu.Gość był na tyle sprytny,że wyprzedził Cię o te pare wieków i zdołał już odpowiedzieć na to pytanko Laughing Wysnuł nawet coś takiego jak przypadkowość powstania celowości,dowody ontologiczne,fizykalistyczne,kosmologiczne i,jeśli mnie pamięć nie myli,naiwne czyli pokrewne..Tak czy owak,jeśli rzeczywiście AŻ tak męczą Cię owe 'niedopowiedzenia' pędź migiem do Tomusia z Akwinu Wink Mnie osobiście nie chce się Ci tego wyjaśnić.Powiedźmy,że mam swoje powody których dostarczasz mi z każdym kolejny postem Wink
aXe Rose napisał(a):A z okazji świąt wszystkim forumowym katolom i nie-katolom Wink życzę wszystkiego najlepszego.
A co "nie-katole" dzisiaj i jutro świętują, jeśli można zapytać?
Kamael napisał(a):
aXe Rose napisał(a):A z okazji świąt wszystkim forumowym katolom i nie-katolom Wink życzę wszystkiego najlepszego.

W mojej rodzinie swietujemy Gwiazdke, czekamy na Mikolaja i jemy odswietna kolacje ;p
Kamael napisał(a):

W Prawie każdej religii pod koniec grudnia są jakieś święta i to najczęściej zwiazane z narodzinami jakichś bogów więc każdy se coś znajdzie, nie czepiaj się Surprised
Kamael napisał(a):
Kolędowanie w grudniu było np. starym słowiańskim zwyczajem na długo zanim ktokolwiek usłyszał o Jahwe'm Big Grin

EDIT:
21-22 Grudzień - pierwszy dzień zimy. Święto zmarłych poświęcone przodkom. W święto palono ogniska na cmentarzach by ogrzać zmarłych, organizowano obiaty (uczty ku czci zmarłych) by zmarli nie głodowali, na rostajach dróg palono "grumadki", drewniane polana. Święto poświęcone bogu Welesowi.

A więcej Wam powie KelThuz jak przyjdzie, bo ja się na tym nie znam Tongue
ciekawe kiedy Sejtan sie narodził heh ? ciekawe Big Grin
Dance Of Death napisał(a):ciekawe kiedy Sejtan sie narodził heh ? ciekawe Big Grin

Ja nie moge... Tak trudno zajrzec do Biblii?? Szatan byl kiedys jednym z Aniolow, ale sie zbuntowal i do tego przeciagnal na swoja strone jedna trzecia innych aniolow, ktore staly sie demonami. Ja jestem niewierzaca, a to wiem, wiec dla wierzacych jest to chyba oczywiste??...

Edit: Rownie proste sa odpowiedzi na reszte Twoich pytan, odpowiedziec Ci na nie?
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36