Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: Wiara itp. itd.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36
Jałokim napisał(a):A w sumie to i menel może być wartościowym człowiekiem, bo zależne to jest od skali w jakiej sie go mierzy.

Bzdura,jakiej skali,o czym ty pieprzysz? Menel to cos pomiedzy człowiekiem a głupim zwierzęciem ledwo reagujacym na bodzce zewnetrzne,obiekt anty-wartościowy,kill.

Cytat:co do mojego zdania na temat wiary to jest ona w każdej religii formą uporządkowania świata. Człowiek musi sobei szufladkować pewne sprawy by zrozumieć to na co się składają, a tę funkcie właśnie wiara najlepiej spełnia. Daje odpowiedzi na trudne pytania

Co za brednie,rotfl! Wiara moze co najwyzej zmniejszyc lęk egzystencjalny a nie ilosc zagadek swiata.Prowadzi to w koncu do wytworzenia sie w człowieku swoistego synkretyzmu- jego czesc emocjonalna uspokaja się dzieki tym ,,niby" wyjasnieniom(co sprawia wrazenie ,iz wiara ,,wszystko wyjasnila"),przy czym rozum tak naprawde jeszcze bardziej pomnaza watpliwości i pytania - do istniejacych wczesniej, trapiacych kwestii o nature bytu i ludzkiego poznania,
dochodzą te majace charakter teologiczny(skad wział sie Bóg, ,,a jak to mozliwe ,ze..."itd.).

Cytat:Osobiście nie wyznaje żadnej wiary, co nie znaczy zę brak mi do jakiejkolwiek szacunku. Jak wszystko na tym padole każda wiara ma swoje plusy i minusy wyznaczane indywidualnie przez kazdą główkę z osobna.

Dopóki na swiecie bedzie wiecej takich lewackich materialistow jak ty,niz wartosciowych jednostek, misja kazdej wiary skonczy sie niepowodzeniem.

Cytat:To co najmilej mnie łechce to wierzenia ludów germańskich. Nie podoba mi się cholernie to ich "hoeggra ekki hyggiask" jako wyznacznik morlaności Wink ale mitologie mają bardzo rozbudowaną i pobudzającą wyobraźnie. Nic dziwnego że Tolkien zbudował na jej gruncie tak zajebisty świat.
Wiara to bajka dla małych i dużych. Jak wiadomo, bajki uczą i dodają kolorków w życiu – tym jest dla mnie wiara

Kolejny chłopczyk opętany RPG,kill.
Necro Desecrator napisał(a):Bzdura
w twoim mniemaniu
Cytat:jakiej skali,o czym ty pieprzysz? Menel to cos pomiedzy człowiekiem a głupim zwierzęciem ledwo reagujacym na bodzce zewnetrzne,obiekt anty-wartościowy,kill.
no właśnie.. mierzysz menela swoją miarą, a menel dla menela nie menel (Big Grin)

Cytat:
Cytat:co do mojego zdania na temat wiary to jest ona w każdej religii formą uporządkowania świata. Człowiek musi sobei szufladkować pewne sprawy by zrozumieć to na co się składają, a tę funkcie właśnie wiara najlepiej spełnia. Daje odpowiedzi na trudne pytania

Co za brednie,rotfl! Wiara moze co najwyzej zmniejszyc lęk egzystencjalny a nie ilosc zagadek swiata.Prowadzi to w koncu do wytworzenia sie w człowieku swoistego synkretyzmu- jego czesc emocjonalna uspokaja się dzieki tym ,,niby" wyjasnieniom(co sprawia wrazenie ,iz wiara ,,wszystko wyjasnila"),przy czym rozum tak naprawde jeszcze bardziej pomnaza watpliwości i pytania - do istniejacych wczesniej, trapiacych kwestii o nature bytu i ludzkiego poznania,
dochodzą te majace charakter teologiczny(skad wział sie Bóg, ,,a jak to mozliwe ,ze..."itd.).

celowo urwałeś cytat... W sumie to tylko nieświadomie potwierdziłeś mój pogląd

Cytat:Dopóki na swiecie bedzie wiecej takich lewackich materialistow jak ty,niz wartosciowych jednostek, misja kazdej wiary skonczy sie niepowodzeniem.

gdyby na świecie było więcej takich lewackich materialistów jak ja wiara byłaby bajką o księżniczkach i smokach opowiadana na dobranoc, bądź podkładami do ksiązęk i gier dla kolejnych chłopczyków opętanych RPG
Cytat:Urodzić się białym to przywilej. Ale nie osiągnięcie. Zatem ocenianie po rasie jest głupotą: jeżeli uzna się polskiego menela za lepszego od studenta Murzyna, bo menel jest biały, a student czarny, to proponuję zwrócić się z tym do lekarza specjalistyWink. A co do poziomu cywilizacyjnego: macie całkowitą rację, warunki w Afryce są oczywiście gorsze od eurpoejskich, ale osobiście nie tłumaczyłabym tego "słabą krwią".

zeby nie robić zbyt długiego OT napisze krótko- ocenianie po rasie oczywiscie nie jest głupotą bo wiesz czego mozesz sie spodziewać. oczywiscie głupiec tylko by powiedział ze biały menel jest lepszy od czarnego studenta ale to ten biały menel sam sie doprowadził do takiego stanu wiec nie zawiniła jego rasa a słabość tej jednostki której zostały przekazane słabe geny. nie jest wymysłem ze czarni mają srednio o 15 punktów IQ niż biały- a gdy włączam vive widać to jak na patelni Big Grin
wilk_fenriz napisał(a):nie jest wymysłem ze czarni mają srednio o 15 punktów IQ niż biały
skąd masz te dane...? Confusedhock:
w sumie to nawet jeśi są prawdziwe to i świadczyło by to tylko i wyłącznie o niebywałej inteligencji czarnych skoro zapewne ich przeogromna większość nie słyszała o czymś takim jak podstawówka, a statystycznie mają IQ niższe o jedynie 15 punktów
Szkoła wyłącznie ogłupia i na pewno nie podnosi IQ, bo w znakomitej większości opiera się na wbijaniu do głowy nonsensownych danych.
aXe Rose napisał(a):Szkoła wyłącznie ogłupia i na pewno nie podnosi IQ, bo w znakomitej większości opiera się na wbijaniu do głowy nonsensownych danych.

A edukacja w pewnych momentach ogranicza się do metody ukrytej pod kryptonimem "ZZZ" - Zakuć, Zdać, Zapomnieć...
aXe Rose napisał(a):Szkoła wyłącznie ogłupia i na pewno nie podnosi IQ, bo w znakomitej większości opiera się na wbijaniu do głowy nonsensownych danych.
nie gadaj.. jeśli nauczyciel nie olewa sprawy i faktycznie chce i umie czegos nauczyć (zawsze sieparu takich znajdzie) to uczeń na pewno po paru takich lekcjach nieco poruszy swe tryby. Poza tym wiedza mocno nakręca logiczne myślenie.
Z resztą posłużyłem się podstawczakiem jedynie w celu przybliżonego uświadomienia Fenrisa o tym jak miarodajne są tego typu badania. Ograniczaja sie do pewnych obszarów, kategorii.

Nivo napisał(a):A edukacja w pewnych momentach ogranicza się do metody ukrytej pod kryptonimem "ZZZ" - Zakuć, Zdać, Zapomnieć...

tylko żę w przypadku takich przedmiotów jak matma, fiza, czy przedmiotów ze szkół technicznych typu PKM itp. logiczne myslenie jest podstawą, ale np taka historia jest dobitnym przykładem twojego ZZZ
Jałokim napisał(a):
Necro Desecrator napisał(a):Bzdura
w twoim mniemaniu
Cytat:jakiej skali,o czym ty pieprzysz? Menel to cos pomiedzy człowiekiem a głupim zwierzęciem ledwo reagujacym na bodzce zewnetrzne,obiekt anty-wartościowy,kill.
no właśnie.. mierzysz menela swoją miarą, a menel dla menela nie menel (Big Grin)

Cytat:

celowo urwałeś cytat... W sumie to tylko nieświadomie potwierdziłeś mój pogląd

Cytat:Dopóki na swiecie bedzie wiecej takich lewackich materialistow jak ty,niz wartosciowych jednostek, misja kazdej wiary skonczy sie niepowodzeniem.

gdyby na świecie było więcej takich lewackich materialistów jak ja wiara byłaby bajką o księżniczkach i smokach opowiadana na dobranoc, bądź podkładami do ksiązęk i gier dla kolejnych chłopczyków opętanych RPG

ROTFL! Co za kretyn! Wracaj do parku chlać najtańsze wino ,szczylu. Spróbujesz tylko dokonac potem dewastacji cudzego mienia to wyrwe ci jaja.
Oho, komus skonczyly sie argumenty.
no nie? Laughing
Nie- cierpliwość.
Narodowym radykalom dziekujemy. Tak, wiem, jestem lewakiem, zydem, gejem i murzynem.
Jakbyscie przeczytali ten topic tak gdzies od 6 strony,dostrzeglibyscie ile razy próbowałem podjac jakis ciekawy, odbiegajacy od oklepanej i tendencyjnej paplaniny,temat.Za kazdym razem konczylo sie to ,,popisami" jakichs patafianów.
ReTuRn napisał(a):Nie- cierpliwość.
Czy ty zawsze musisz się cmokać z KelThuzen albo Necrusiem, nawet jeśli ewidentnie dostają w dupsko i nawet nie potrafią honorowo zakończyć dyskusji? :?
warsadal napisał(a):
ReTuRn napisał(a):Nie- cierpliwość.
Czy ty zawsze musisz się cmokać z KelThuzen albo Necrusiem, nawet jeśli ewidentnie dostają w dupsko i nawet nie potrafią honorowo zakończyć dyskusji? :?

Słuchaj, a chciałbys moze tak w realu ,,dostac w dupsko"?
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36