Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: Hip Hop
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41
Morte napisał(a):
Krzychun napisał(a):
Morte napisał(a):
The Stig napisał(a):z nazwy znam moze ze trzy, a z twórczosci zero, bo w przeciwnym razie nie byłbym trve Laughing dla mnie mówienie o tym ze to nie muzyka to zadna przesada - po prostu tak uważam i kropka (.) nie widze w tym zadnego polotu i jakiejkolwiek wartości

Pierdolisz jak potłuczony. Jak możesz "nie widzieć w tym żadnego polotu" skoro nie znasz żadnej twórczości? Pozerski pizdokleszcz Evil or Very Mad

Ja znam polski hh calkiem niezle,wiele albumow slyszalem i popieram zdanie Stiga.

Owszem stary ale Ty chociaż przyznajesz że słysząłeś trochę tej twórczości, więc masz podstawy do krytyki. Ja Z hh lubię tylko kaliber 44. Stig zaś pisze tak ponieważ taki jest powszechny trend i przyznaje się do całkowitej nnieznajomości tej muzyki. Wg. mnie trzeba znać choć trochę to co krytykujemy.[/i]

nie wcale nie znam tworczosci hh, jest to tak undergroundowa muzyka ze nigdzie jej nie mozna usłyszeć... włączysz TV HH, włączysz radio HH, włączysz TV hh, idziesz do kanajpy hh i tak jest ciągle. nie jestem wielkim melomanem hh i jezeli nie upadne na głowe to nie bede... ale jak to kurwa słysze to mnie najzwyczajniej w swiecie trafia. Argumenty na krytyke znajda sie jak najbardziej...

Krzychun napisał(a):Stig to pajac,mysli ze jak dorwal plytki COF i jakis gotyckich pedalstw to ma niewiadomo jak dobry gust.Gdybym mial co polecac z hh to calkiem znosny byl album "Nie bój się zmiany na lepsze" WWO

tutaj nie chodzi o gust... uwierz ze lubie posłuchac wielu innych gatunków muzycznych niz rock/metal szeroko pojete... ale ja osobiscie hh nie moge słuchac, wole cisze i spokoj niz to coś... poza tym jestes troche niejedno pogoądowy, no ale cóż, jak sie chce zachować twarz to czasem trzeba skłamać...

Zoltan napisał(a):Podkład w Hip Hopie jako taki istnieje. To troche jak techno - przeważają brzmienia zrobione na kompie i na winylach. Rzadko, ale zdarzają się też instrumenty. Akurat w tej chwili ciężko mi podać jakiś sztandarowy przykład, ale w Fort Minor w niektórych kawałkach możemy odnaleźć pianino lub duet smyczkowy.

Majstersztyk w rapie to poporstu Colio i Gangsta Paradise... temu utworowi nic wiecej nie trzeba... a dzisejsza hołoto i poslki hip hoop ? pogadają 5 minut, laski na klip wystawią i kasa leci... hujowe słowa, hujowa muzyka, a jeszcze bardziej hujowe wykonanie... disco polo jest juz lepsze bo przy tym przynajmniej mozna zrobic impreze weselną Tongue
The Stig napisał(a):Majstersztyk w rapie to poporstu Colio i Gangsta Paradise... temu utworowi nic wiecej nie trzeba... a dzisejsza hołoto i poslki hip hoop ? pogadają 5 minut, laski na klip wystawią i kasa leci... hujowe słowa, hujowa muzyka, a jeszcze bardziej hujowe wykonanie... disco polo jest juz lepsze bo przy tym przynajmniej mozna zrobic impreze weselną Tongue

Wybiórczo z twojej wypowiedzi akurat z tym fragmentem zgadzam się w 100% Laughing
Przez to że Beastie`s grali wcześniej punk, mieli tak zajebiste podkłady i dużo żywych dźwięków. Zajebisty feeling i poprostu mistrzostwo. Tego juz nie ma i nie będzie
Moje trzy grosze - tylko spokojnie proszę Wink :

HH jest formą ekspresji, która w jakikolwiek sposób do mnie nie przemawia, może i jestem ignorantem ale żaden hiphop: czy to w bardziej trv wersji z K44, Paktofoniką czy innym Spawaczem (czy tu trafiłem to nie wiem - nie znam się, ale za legendę polskiego hh to się chyba go uznaje ;]) na czele, czy "yoyo ja i ziomy palimy trawe na blokowisku i zarywamy lachonie" nie ma szans do mnie dotrzeć. "Gadanie do bitów" to nie rzecz dla mnie. Sam czasami złośliwie mówię, że hh to "nie muzyka" ale tak szczerze to jakąś tam muzyką on jest tylko, że... zwyczajnie prostą. W warstwie instrumentalno-kompozycyjno-melodyjnej nie ma on startu nawet do popu lecącego w radio. HH to praktycznie jedynie "słowa", które z kolei odrzucają mnie samą formą, prostotą i pseudo-inteligencją. Czekam na ogień panowie (i Panie ;] -> Rene ;] ).
Jak co, to wzywaj brachu Laughing

Zaznaczając, że w 100% sie zgadzam z Tobą.
MaFFej:

Dj Shadow - ENDTRODUCING. posluchaj
Maffej też sensownie gada w sumie Surprised
MaFFej napisał(a):Moje trzy grosze - tylko spokojnie proszę Wink :

HH jest formą ekspresji, która w jakikolwiek sposób do mnie nie przemawia, może i jestem ignorantem ale żaden hiphop: czy to w bardziej trv wersji z K44, Paktofoniką czy innym Spawaczem (czy tu trafiłem to nie wiem - nie znam się, ale za legendę polskiego hh to się chyba go uznaje ;]) na czele, czy "yoyo ja i ziomy palimy trawe na blokowisku i zarywamy lachonie" nie ma szans do mnie dotrzeć. "Gadanie do bitów" to nie rzecz dla mnie. Sam czasami złośliwie mówię, że hh to "nie muzyka" ale tak szczerze to jakąś tam muzyką on jest tylko, że... zwyczajnie prostą. W warstwie instrumentalno-kompozycyjno-melodyjnej nie ma on startu nawet do popu lecącego w radio. HH to praktycznie jedynie "słowa", które z kolei odrzucają mnie samą formą, prostotą i pseudo-inteligencją. Czekam na ogień panowie (i Panie ;] -> Rene ;] ).

nie bedzie zadnego ognia - prawde sie chwali Smile
MaFFej rzeczywiscie napisal ladnie, konkretnie, poprawnie politycznie, unikajac brniecia w poczucie wyzszosci osobistych gustow i rzeczywiscie- wszystko zalezy glownie od odbiorcy, ktory przez roznie czynniki zostal nastawiony na lapanie czegos innego w muzyce. mi na przyklad zalezy glownie na melodii i rytmice, komus innemu na tekstowi i harmonii.
niemniej muzyka w hip-hopie ma pelnic tylko tlo, dopasowywac sie do tresci- zazwyczaj nie zastanawiamy sie nad tekstem (wiem, mowie ogolnikowo) podczas sluchania pierwszego, trzeciego, siodmego przez co po prostu tracimy sporo. sam tak robie, nie mozna do nikogo miec o to pretensji, bo przekaz jest powiedzmy na trzecim, czwartym miejscu. ale:

wszystko zalezy od umiejetnosci producenta. zazwyczaj jest tak, ze dobry teksciarz nie ma zdolnosci aranzacyjnych, nie obchodzi go zrobienie podkladu, wycinanie sampla, totez zatrudnia specjaliste, ktory mu zalatwia muze, niemniej ciezko mu pogodzic to z wizja rapera. ALE: sa plyty hip-hopowe z swietnymi, roznorodnymi podkladami: wspomniany juz DJ Shadow - Endtroducing. Naprawde, wez odpal soulseeka i posluchaj. Nie trzeba sie wsluchiwac w teksty, ktorych jest malo, trzeba poczuc klimat, jaki zrobil koles- nie skomponowal zadnej melodii, nie zagral na niczym, ale tak umiejetnie wykroil odpowiednie sample ze starych plyt jazzowych, bluesowych, soulowych i funkowych ze slucha sie tego z nieklamana przyjemnoscia i jest zupelnie inne od hh serwowanego wszedzie, obojetnie czy bylby to Mezo, Coolio, Hemp Gru czy 2Pac. Co jeszcze: wezmy na przyklad podklad z "Drop it like hot" Snoopa i Pharrella. Ten drugi wykombinowal cos, co Brian Eno, najwiekszy boss dzwieku, aranzacji, ogolnie muzyki wspolczesnej (wlasciwie wynalazl wlasciwie sampling z Davidem Byrne i pare innych gatunkow muzyki) nazwal najbardziej nowatorskim kawalkiem XXI wieku. niezle, nie ? Dalej- Outkast. Ci kolesie swoim wyluzowaniem, glosami (odpowiednia barwa glosu sie chyba najbardziej liczy w hh/rapie! jesli wkurza cie jakis glos, to momentalnie skreslamy kolesia) i zdolnoscia do wymyslania chwytliwych melodii bija na glowe wiekszosc srodowiska. Powiedz, czy nie tanczyles przy 'Hey ya' albo czy wstydliwie nie zlapales sie na nuceniem pod prysznicem 'Ms Jackson', co ? Big Grin
Przykladow moglbym podac mnostwo, ale wszystko sprowadza sie do tego ze..

..w kazdym gatunku muzyki otwarty sluchacz znajdzie dla siebie cos fajnego. oczywiscie otwarty nie znaczy lepszy, pozycje polecone przeze mnie moga sie nie spodobac i nie mam interesu w tym, aby kogokolwiek przekonywac ze jest inaczej, ale naprawde, polecam Endtroducing.
tak sobie mysle, ze hip-hop to przeciez nie tylko rap i tym bardziej nie tylko polski. proponuje obejrzec sobie np. ja q-bert i mix master mike jada na druzynowych dmc. jesli to dla kogos za jednostajne i niezroznicowane to chyba gluchy jest. no i dochodzi tez ten tak przez fanow rocka i metalu ceniony(?) pierwistek manualnej zrecznosci na instrumencie.

i rzecz jasna hip-hop muzyka jest bezsprzecznie... Wink

edit:
moze dmc sprzed przeszlo 10 lat to nie najlepszy przyklad, ale np ten fragmencik z 2003:
http://www.youtube.com/watch?v=Gt1DQkzcDCk
MaFFej napisał(a):Czekam na ogień panowie (i Panie ;] -> Rene ;] ).
Dobrześ Pan wyraził swoje zdanie,więc wyjątkowo odpuszczę dziś sobie rolę smoczycy i ziać ogniem nie będę ;>.
Bo dobry humorek ma Surprised
Sie rozgadaliscie o tym hip hipie.
statekx napisał(a):Sie rozgadaliscie o tym hip hipie.

No ale stat ostatnio rozgadany, nie ma co Wink .
MaFFej napisał(a):
statekx napisał(a):Sie rozgadaliscie o tym hip hipie.

No ale stat ostatnio rozgadany, nie ma co Wink .

Starzeje sie Wink
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41