Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: Hip Hop
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41
ja jestem wszechstronna Laughing
moi kuzyni sluchaja hh, nie wspominalam? Surprised
Dresik napisał(a):Co do tekstów to najpierw ich posłuchaj, wsłuchaj się w nie a potem o nich mów bo w większości (dobrego hh) są one ambitne.

Cytat: Do pewnych rzeczy trzeba po prostu dojrzeć. Jedni wcześniej, drudzy później... Inni wogóle..
nie słucham jakieś poważnej muzyki przy której jak Faust będe mógł sobie rozmyślać nad życiem i się martwić nim. Ja tam żyję i chce żyć jako wesoły człowiek a nie jakiś smut co tylko martwi się życiem i myśli jak się zabić: czy skokiem z balkonu czy pod koła.

Tak się składa, że swojego czasu interesowałam się hh (kiedy było jeszcze dosyć mało zespołow tzw. blokowych, prosto z podwórka...) i wiem o czym będę mówić. Co do tekstów - podczas okresu, kiedy faktycznie tego słuchałam, to nie usłyszałam więcej niż 10 dobrych utworów, tzn. ambitnych, czasem optymistycznych. Hip hop wpada w ucho - tobie się to podoba, mi nie bardzo. Bo manipuluje mną. Wtedy słuchałam tej muzyki ' płytko' - nie zagłębiałam się w większość tekstów, bo były po prostu dołujące. Kiedy przestałam słuchać hh? Kiedy zrozumiałam o, co w nim chodzi...

"Do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć". Z tym się zgadzam w pełni - gust muzyczny ustala się z wiekiem i obecnie uważam, że bardziej wartościowy jest talent do grania na instrumentach, umiejętność śpiewania, niż umiejętność wstrzeliwania się w rytm. Poza tym: wsłuchaj się w głosy swoich znajomych - zapewne co trzeci ma interesującą barwę głosu, co nie robi z niego wielkiego talentu.

Przepraszam, ale hip hop nie kojarzy mi się z wesołą muzyką, pozytywne granie faktycznie lubię, ale - bądź co bądź - jestem kobietą i durne określenia co do kobiet w hip hopie po prostu mnie irytują, drażnią i doprowadzają do wściekłości. Poza tym hiphopowcy preferują styl życia pt. "Olejmy wszystkich, żaden człowiek inny od nas dla nas się nie liczy". Powodzenia. Byle nie pod wiatr...
Dresik napisał(a):Co do satanistów: Dla mnie Satanista to człowiek chory psychicznie i z takimi nie chce nawet mieć doczynienia. Bo jak można czcić zło? Gdybym spotkał jakiegoś takiego to miałby ode mnie solidne kucie buźki.
A ty wiesz w ogóle na czym polega satanizm ? Wydaje mi się ,że nie bardzo. Jeśli sądzisz ,że na czczeniu zła to jesteś w błędzie. W sumie wielu ludzi tak uważa ,podejrzewam ,że nawet wśród metali z tego forum znajdzie się kilku idiotów.
Ja osobiście, przestałem tolerować Hip Hop, gdy usłyszałem kawałek o nazwie "Wychylylybymy" (czy jakoś tak). Wtedy zdałem sobie sprawę, że większość z nich nie reprezentuje sobą niczego, pod względem merytorycznym, jak i dźwiękowym. Większość tekstów są wręcz prymitywne... I niech nikt mi nie wmawia, że opieram się na sterotypach albo coś w tym stylu..

Może jestem nie w porządku, ale uważam, że w pewnych sytuacjach można określić poziom intelektualny człowieka za pomocą muzyki której słucha. Prosty przykład - człowiek słuchający disco - polo (czy (według mnie oczywiście)hip-hopu) nie wymaga niczego więcej od muzyki, niż tego że jest melodyjna, łatwo wpada w ucho. A to świadczy z kolei o niskim poziomie świadomości. Nie jest to oczywiście reguła, ale niestety często się sprawdza.

Oczywiście - są niektóre stare kawałki HH ( które zresztą czasem miło posłuchać, choćby z uwagi na tekst), w których autorzy chcieli przekazać słuchaczowi coś, co go w pewien sposób wzbogaci. Niestety takie kawałki to już gatunek wymarły (wystarczy włączyć MTV albo VIVA polska).

To jest moje zdanie
Amen
Ja tam w hh lubię bardzo jednego gościa-Łonę, posłuchajcie sobie trochę, koleś ma bardzo duże poczucie humoru, teksty w większości optymistyczne.
Cytat:no wiesz, Dresik, może Ci się ten "ryk" nei podoba, ale jest dużo osób, które to lubią, więc to nieusprawiedliwia zachowana tych hip-hopowców na tym koncercie. A tak poza tym, to czy Gorzka pisała coś o satanistach ??

Hmm, jasne, nie neguje że niektórym mogą podobać się jakieś bezsensowne(jak dla mnie) wrzaski.
Co do satanistów to sam to poprostu tak wtracilem od siebie ;p

Cytat:Ze tak sie wypowiem odnosnie Fokusa. Uwazasz ze ma dobry glos, moze i owszem, ale np. śp Magik mial o wiele lepszy i caly komercyjny sukces Paktofonika zawdziecza jemu (posrednio takze Kalibrowi 44) a nie Fokusowi, nie sadze takze zeby Fokus mial dobry freestyle, ale to moja opinia. Ma ciekawy glos, ale nic wiecej i zadnych konkretnych umiejetnosci w tej dziedzinie, zawsze brzmi tak samo...
to sobie powiedzialam o hh

Fokus ma doskonały głos do HH. Ładnie zapierdziela rymami i ogólnie jest dobry. Nie neguję wielkości Magika, z pewnościa najlepszego MC's w historii Polskiego a może i Europejskiego HH, ale bez Fokusa i Rahima na pewno Pfk nie osiągnęła by aż tak wielkiego sukcesu. Nie rozumiem roli k44 w Pfk. To że Magik kiedyś był w k44 raczej nie miało wielkiego znaczenia dla Pfk.

Cytat:Tak się składa, że swojego czasu interesowałam się hh (kiedy było jeszcze dosyć mało zespołow tzw. blokowych, prosto z podwórka...) i wiem o czym będę mówić. Co do tekstów - podczas okresu, kiedy faktycznie tego słuchałam, to nie usłyszałam więcej niż 10 dobrych utworów, tzn. ambitnych, czasem optymistycznych. Hip hop wpada w ucho - tobie się to podoba, mi nie bardzo. Bo manipuluje mną. Wtedy słuchałam tej muzyki ' płytko' - nie zagłębiałam się w większość tekstów, bo były po prostu dołujące. Kiedy przestałam słuchać hh? Kiedy zrozumiałam o, co w nim chodzi...

"Do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć". Z tym się zgadzam w pełni - gust muzyczny ustala się z wiekiem i obecnie uważam, że bardziej wartościowy jest talent do grania na instrumentach, umiejętność śpiewania, niż umiejętność wstrzeliwania się w rytm. Poza tym: wsłuchaj się w głosy swoich znajomych - zapewne co trzeci ma interesującą barwę głosu, co nie robi z niego wielkiego talentu.

Przepraszam, ale hip hop nie kojarzy mi się z wesołą muzyką, pozytywne granie faktycznie lubię, ale - bądź co bądź - jestem kobietą i durne określenia co do kobiet w hip hopie po prostu mnie irytują, drażnią i doprowadzają do wściekłości. Poza tym hiphopowcy preferują styl życia pt. "Olejmy wszystkich, żaden człowiek inny od nas dla nas się nie liczy". Powodzenia. Byle nie pod wiatr...
Wybacz, ale pieprzysz. Sam jestem w stanie z rzędu wymienić ci przynajmniej ponad 10 dobrych i nie dołujących piosenek z tamtego okresu. No bo kto nagrywał dołujące piosenki? k44 czy Pfk, a może Grammatik? Owszem zdarzały im się piosenki, jakby to powiedzieć: Poważne. Ale nie znajdziesz wiecej niż 10 watrościowych i luzackich piosenek z tamtych czasów? Chyba żartujesz. A teraz to już wogóle prawie same wyluzowane pioseneczki powstają, chyba że mówisz o takich ciotach jak Mezo, Liber, Doniu czy Duże Pe.
Co do dojrzewania: Wybacz ale ja już dawno dojrzałem i znam to co chce znać bo mi się podoba. Dlaczego HH jest tak potężny? Bo to muzyka docierająca do wszystkich, prosta i lekka. I przedewszytkim: wcale nie dołująca, jeśli wie się czego słuchać. HH nie wyznają zasady: liczymy się my, resztę olać.Może to tak wygląda, ale trzeba się poprostu jak to się mówi: wyszaleć w życiu. Jestem młody i nie będę zastanawiał się nad sensem życia, czy jakąś denną polityką. Szaleje sobie i się wyszaleje. Czas na rozmyślania przyjdzie na starość. A niektórzy(nie mówie akurat o tobie) tu tracą czas na jakieś durne przemyślenia, i myśla o jakichś samobójstwach. Dla mnie: totalna głupota. A i polecam ci: Tedego oraz Zipere jak chcesz naprawdę dobry rozrywkowy HH.

Cytat:A ty wiesz w ogóle na czym polega satanizm ? Wydaje mi się ,że nie bardzo. Jeśli sądzisz ,że na czczeniu zła to jesteś w błędzie. W sumie wielu ludzi tak uważa ,podejrzewam ,że nawet wśród metali z tego forum znajdzie się kilku idiotów.

Ty, chyba sataniści nie modlą sie do Boga, a do pana z dołu. A Pan Z Dołu jest uznawany za ZŁEGO. A te niszczone nagrobki? Mit? Chyba nie. Ale jeśli taki jesteś bosu to mnie oświeć: Czym jest Satanizm?

Cytat:a osobiście, przestałem tolerować Hip Hop, gdy usłyszałem kawałek o nazwie "Wychylylybymy" (czy jakoś tak). Wtedy zdałem sobie sprawę, że większość z nich nie reprezentuje sobą niczego, pod względem merytorycznym, jak i dźwiękowym. Większość tekstów są wręcz prymitywne... I niech nikt mi nie wmawia, że opieram się na sterotypach albo coś w tym stylu..

Może jestem nie w porządku, ale uważam, że w pewnych sytuacjach można określić poziom intelektualny człowieka za pomocą muzyki której słucha. Prosty przykład - człowiek słuchający disco - polo (czy (według mnie oczywiście)hip-hopu) nie wymaga niczego więcej od muzyki, niż tego że jest melodyjna, łatwo wpada w ucho. A to świadczy z kolei o niskim poziomie świadomości. Nie jest to oczywiście reguła, ale niestety często się sprawdza.

Oczywiście - są niektóre stare kawałki HH ( które zresztą czasem miło posłuchać, choćby z uwagi na tekst), w których autorzy chcieli przekazać słuchaczowi coś, co go w pewien sposób wzbogaci. Niestety takie kawałki to już gatunek wymarły (wystarczy włączyć MTV albo VIVA polska).

To jest moje zdanie
Amen

To kawałek Dj600V. A ta piosenka to była raczej na rozerwanie się, a nie do jakiegoś przesłania. Ale nie mów bzdur o prymitywnych tekstach. Posłuchaj sobie: WWO, WACO, Peji, Vienia&Pelego,Fenomenu,Hemp Gru,nowej Pfk czyli Pokahontaz, Pezeta.
A na Vivie i MTV lecą kawałki tych ciot(Donia i Meza)
najczęściej.
Piszesz że skończyłeś słuchać HH, to nie wydawaj opinii o zespołach, które są obecnie, a których nie słyszałeś.
wedlug mnie Kaliber 44 sie do tego przyczynil duzo ludzi siegnelo po Paktofonike ze wzgledu na Magika no i pewnie jego smierc sie do tego tez nieco przyczynila. A nie wydaje Ci sie ze Rahim troche jakby moze nie sepleni, ale tak szelesci?
Laughing Laughing Laughing
hehe a w ogole post byl do niejakiego pawn88 czy jakos tak o ile dobrze pamietam Wink
Dresik napisał(a):A i polecam ci: Tedego oraz Zipere jak chcesz naprawdę dobry rozrywkowy HH.
Tede? A fu! Co do Zipery się nie wypowiem, bo nie dane mi było wysłuchać więcej niż jednego ich kawałka (który mi do gustu nie przypadł)...

EDIT: Tobie się podoba hh (zabronić ci nie mogę i nie zamierzam), znajdziesz wielu takich. Szczególnie teraz. Do mnie nie trafia. Powiem więcej - według mnie hip hopowcy (nie wszyscy - podkreślam: nie wszyscy) są chamami - jak można do kobiety zwracać się per 'suczka', 'foczka', 'lala' --> ja dałabym takiemu w twarz, gdyby powiedział mi to w oczy...

Poza tym udowadnianie sobie, dlaczego hh jest, lub nie jest durną/fajną muzyką nie ma sensu. Argumentów przeciw z naszej strony będzie zapewne tyle samo, co argumentów za z Twojej strony... I większość z nich będzie sensowna...
Hmm Nie obrazając faniow Tedego,Kalibra, Paktofoniki obecnych na forum... po prostu nei moge hh zdzierzyc... niewazne jaki zespol....ale jak leci chociaz 10 minut to mnie szlag trafia.... sam bit wystarczy zeby nie doczekac wysłuchania tekstu... taka muzyka mnie nie przekonuje. Ale szanuje fanow. Nie fajne co fajne tlyko co siek omu podoba. Wiec peace for all Wink Moze keidy hh i metale wyzbędą sie uprzedzen do siebie nawzajem i zaczną tolerować (juz nie mowie lubic) i nie bedzie wyzwisk, klotni bojek itd, tlyko ze wzglądu na odmienne poglądy i sluchaną muzykę.
Dresik napisał(a):Ty, chyba sataniści nie modlą sie do Boga, a do pana z dołu. A Pan Z Dołu jest uznawany za ZŁEGO. A te niszczone nagrobki? Mit? Chyba nie. Ale jeśli taki jesteś bosu to mnie oświeć: Czym jest Satanizm?
Sataniści nie modlą się do "Pana z dołu". Sataniści w ogóle się nie modlą. I nie wyznają żadnego bóstwa czy to Boga chrześcijańskiego czy Szatana. Satanizm to kult samego siebie. Jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś więcej wejdź tu http://www.satan.pl/filozofia.php . A co do tych niszczonych nagrobków ,to faktycznie ,zdarzają się takie incydenty. Ludzie którzy to robią to idioci nie mający pojęcia o prawdziwym satanizmie.
G napisał(a):http://www.satan.pl/filozofia.php

rzeczywiście satanizm jak sam skurwysyn Laughing satan.pl Laughing
Cytat:Jestem młody i nie będę zastanawiał się nad sensem życia, czy jakąś denną polityką. Szaleje sobie i się wyszaleje. Czas na rozmyślania przyjdzie na starość.

NA starosc juz nic nie zmienisz. Chyba ze wyznajesz zasade "najpierw strzelam, potem pytam" Wink

Cytat: niektórzy(nie mówie akurat o tobie) tu tracą czas na jakieś durne przemyślenia, i myśla o jakichś samobójstwach

To jest efekt jakis chorych przemslen, bo ich zdrowa ilosc w pordnaym kierunku rozwija cywilizacje a nie 'Jedz, pij i popuszczaj pasa".

Nie chce powiedziec, ze sam siedze stale na chaci i zglebiam absolut (sic), ale taka hedonistyczna wersja zycia w ogole do mnie nie przemawia ('w ogole' pisze sie tak przy okazji rozlacznie).

Cytat:Ty, chyba sataniści nie modlą sie do Boga, a do pana z dołu. A Pan Z Dołu jest uznawany za ZŁEGO. A te niszczone nagrobki? Mit? Chyba nie. Ale jeśli taki jesteś bosu to mnie oświeć: Czym jest Satanizm?

W tym rzecz, ze znamy przynajmniej z 2 wersje, jak nie wiecej i jedna ma sie do drugiej, jak wol do karety.
Dresik napisał(a):Ale nie mów bzdur o prymitywnych tekstach.

A każdy napotkany gada ci o swym kłopocie
Pomóż ziomuś
Miałem na coś komuś
Pół godziny w domu jestem gościem
Jadam jak w poście
Kilogramy w dół jak wół chętnie bym się skuł
Trinken hulankę powrót z baru na totalu rankiem
Tak to tempo zamieniamy tu w sielankę
Nie wystarczy nie żyć a ja żyje tylko nie mogę przyspieszyć już więcej
Tak pieprzyć to tempo
Coraz szybciej coraz mocniej pieprzyć to tempo coraz szybciej coraz mocniej
Tak coraz szybciej coraz mocniej Drużyna A coraz głośniej coraz głośniej

Ziomal całym tłumem rusza
Masz rap w uszach bauns wymusza,
Camey po tej stronie samej,
Bez kitu styl hurtownia hitów,

Idę ubrany na imprę, dlaczego
Zostaw mnie, bo baluję kolego
Alkohol nie mleko, a do klubu daleko
Rym płynie, jak wody górską rzeką
Bawię się, tańczę, hity grają głośno
A mnie hormony na widok sztuk rosną
Tra la la la hej ho to w klubie lubię
O tym rymuję i o tym mówię

Coś jeszcze, odnosnie prymitywnych tekstów??

BTW : Teksty ze strony http://www.hiphop24.pl/s.php?main=120&rstr=s
wybrane losowo...
łohohoh zajebiste Laughing Laughing Laughing
Cóż za głebokie teksty... No aż się normalnie wzruszyłam Laughing
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41