Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: co czytacie?????????
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
No najgorsze jest to ,że właściwie nie mam pojęcia.Mój temat brzmi "Motyw szaleńca i jego funkcje na przykł. wybranych utw. literackich."
Czyli....w jakim celu użyte chyba ...niewiem Embarrassed
Jak na mój rozum to byłoby coś w tym stylu:
Cytat:Motyw Szaleństwa

Mitologia
Herakles w wywołanym przez Herę napadzie szału- zabija swoją żonę oraz dwójkę dzieci.

Shakespeare- "Hamlet"
Szał jest sposobem na ukrycie prawdziwych myśli i zamiarów.

Mickiewicz- "Romantyczność"
Karusia oszalała po śmierci swego ukochanego Jasieńka.

Mickiewicz- "Dziady" cz. V
Szaleństwo Gustawa jest wynikiem niespełnionej miłości.

Słowacki- "Kordian"
Przebywając w domu wariatów zdaje sobie sprawę, że jego czyn jest tak szalony jak pozostałych wariatów.

Krasiński- "Nie- Boska komedia"
Szaleństwo Marii zaczyna się, gdy Mąż opuszcza dom.

Nałkowska- "Granica"
Justyna w związku z usunięciem ciąży popada w chorobę psychiczną.
Od siebie mogę dodać "Lot nad kukułczym gniazdem" (gdzie masz do czynienia z całym szpitalem wariatów) plus Makbeta i jego Lady. A propo Bułhakowa to Iwan na samym początku dostaje schizofrenii po spotkaniu z Wolandem, potem epizodyczne postacie: bufetowy od "sandacza drugiej świeżości" (czy tam innej ryby, nie pamiętam dokładnie), lekarz do którego owy bufetowy się udaje, załoga teatru i inne szumowiny tysz.
Wybierz expose premierów, jest taka książka Siewierskiej-Chmaj. Będziesz mieć materiał na całą pracę. Ciekawe będzie i życiowe.
G. Masterton - "Szary Diabeł"
Człowiek, który nie ma nic do stracenia, bywa groźny.
-Johann Wolfgang von Goethe

Zważcie jegomość - odparł Sanczo Pansa -
że to, co tam się ukazuje,
to nie żadne olbrzymy, ino wiatraki.
-Miguel de Cervantes Saavedera

Samotność, prawdziwa samotność bez złudzeń, to stan poprzedzający obłęd lub samobójstwo.
-Erich Maria Remarque (Paul Remarque)

...gdybym przestał być "oszołomem", wówczas ojciec wstałby z grobu i dałby mi po pysku. -Waldemar Łysiak

... jest we mnie miłość. . . cale mnóstwo. . . ale jest i gniew. . . nie uwierzyłbyś, gdybym ci powiedział ile gniewu. . . daj mi miłość, albo nie będę dłużej tłumił tego gniewu. . .
-Mary Shelley Frankenstein

No to tyle mi się z szaleństwem kojarzy. Ale masz świetny temat. Mi by się to pisało z wielką przyjemnością.

A co do funkcji szaleństwa( szaleńca) to na pewno chodzi o twórczość. Ja bym raczej pisała o szaleństwie jako narządziu miłości i nienawiści, ale nie ważna.
Książki Adama Bahdaja - to jest dopiero TRU kult !!!
Ghost_82 napisał(a):G. Masterton - "Szary Diabeł"
Ta książka jest ZAJEBISTA! ;]
Ja się zbieram pomału do 'Ludzi Bezdomnych' ...
Cytat:Ja się zbieram pomału do 'Ludzi Bezdomnych' ...
WSPÓŁCZUJĘ!
Hihi, dziekuję ;]
Jasne, Żeromski i te jego wymysły. Jakieś kurwa brzozy rozjebane i inne "muszę być sam jeden żeby obok mnie nikt nie był, nikt mnie nie trzymał..." Nic tylko współczuć.

Idę poczytać Cosmopolitan albo lepiej Panią Domu
chujowa ksiazka, jak wiekszosc lektur zreszta, wiec nie wiem czemu jedziesz ta swoja pseudoironia.
W sumie jebać ironię. Powiedz co wg. ciebie jest w niej "chujowe"? No i w większości lektur.
skoro tak namietnie czytujesz stachure to powinnas wiedziec, dlaczego zeromski jest chujowy. no i wiekszosc lektur.
Co ma piernik do wiatraka? I no skąd masz te wieści, że czytam tylko Stachurę? Bo ja bym się nawet pokusiła o stwierdzenie, że na tle innych, przeczytanych przezemnie książek Stachura wychodzi (ilościowo) dość blado. No, ale... skoro z Żeromskiego taki chuj, a lekturami można sobie podetrzeć dupę już z założenia, to chyba i dalsza dyskusja nie ma większego sensu.
czytanie ze zrozumieniem sie klania. nie napisalam ze czytasz TYLKO stachure.
wiesz jakie sa dobre lektury? Nie? to ja ci powiem. Dżuma, Mistrz i Małgorzata, Proces, Makbet, Ferdydurke, Tango, Zbrodnia i Kara. I troche wierszy (glownie baczynski, staff, lesmian, twardowski, herbert, rozewicz)
a nie zeromski.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44