Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: co czytacie?????????
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
[Obrazek: 372405.jpg]
Dobra , sprawa ma się tak.Postanowiono nas uszczęśliwić prezentacjami z Polskiego i dostałem taki temat " Motyw szaleńca i jego różne funkcje - na przykł. wybranych utw. literackich".Oczywiście były lepsze ,ale ja musiałem wylosować taki niefortunny Big Grin..takie moje szczęście.Dobra , przejdę do sedna : Otóż wiedząc ,że forumowa brać dużo czyta i wie zwracam się z pytaniem o literaturą pomocną + dobrze by było w miarę ciekawą.Narazie jedyne co mi przychodzi do głowy to Hamlet Big Grin
Cytat:Mitologia

Herakles w wywołanym przez Herę napadzie szału - zabija swoją żonę oraz dwójkę dzieci.

Shakespeare - "Hamlet"

Szał jest sposobem na ukrycie prawdziwych myśli i zamiarów.

Mickiewicz - "Romantyczność"

Karusia oszalała po śmierci swego ukochanego Jasieńka.

Mickiewicz - "Dziady" cz. V

Szaleństwo Gustawa jest wynikiem niespełnionej miłości.

Słowacki - "Kordian"

Przebywając w domu wariatów zdaje sobie sprawę, że jego czyn jest tak szalony jak pozostałych wariatów.

Krasiński - "Nie - Boska komedia"

Szaleństwo Marii zaczyna się, gdy Mąż opuszcza dom.

Nałkowska - "Granica"

Justyna w związku z usunięciem ciąży popada w chorobę psychiczną.

Odemnie:
->Iwan z "Mistrza i Małgorzaty"
->Lady McBeth
Dzięki wielkie Rene
[Obrazek: 83-7150-633-3.jpg] - świetna lektura
Le Comte de Monte Christo

Jutro ide po drugi tom Big Grin.
Dzisiaj przeczytałem "Rękopisy Platona" Petera Ackroyda, i musze przyznać że takiego syfu dawno nie miałem w rękach

Graham Masterton w nasłabszej formie>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>pseudoambitne S-F
"Saga o Jarlu Broniszu"
"Droga na molo w Wigan"
"Niewinne mścicielki"
Sobota napisał(a):Le Comte de Monte Christo

Jutro ide po drugi tom
Tez sie za to w wolnej chwili wezme.
Teraz czytam:

[Obrazek: owa0056.jpg]
Obecnie

A.Pilipiuk - Wieszać każdy może ^^
A ja obecnie czytam "Krainy Tajemnic", zbiór opowiadań fantasy, lekkie i miłe. Po przeczytaniu dość nieprzychylnie nastrajających do związków między ludzkich "Historii z życia małżeńskiego" Ingmara Bergmana na nic ciężkiego nie mam ochoty. Mimo to Bergmana polecam. Czytać, a nie oglądać.
Krzychun napisał(a):
Sobota napisał(a):Le Comte de Monte Christo

Jutro ide po drugi tom
Tez sie za to w wolnej chwili wezme.
Teraz czytam:

[Obrazek: owa0056.jpg]

Potem sobie obejrz wersje Anime ,bo też zajebista ,w sume ito mnei ona do książki zachęciła zajebiście. Kreacja Monte Christo mnie rozmiotła, ale w Anime mamy troszkę wątków fantasytycznych (zresztą całą akcja jest przeniosoina w takie SF stylizowane na XIX wiek :] i zajebiście im to wyszło)
obecnie listy do pisarzy stachury.
nie pomyślałbym w życiu, że mnie tak wciągnie Smile Confusedhock:
Obecnie czytam "Panią Bovary" Gustava Flaubert
ja od paru dni czytam 'historie legii cudzoziemskiej od 1831 roku do współczesności' Pierre-a Montagnon-a
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44