Wiesz co Franek, chyba przekonałeś mnie jednak do zmiany Pink Floyd na The Doors. Nie ujmujac świetnosci tej pierwszej plycie - Floydzi mieli moim zdaniem lepsze plyty w swoim dorobku niż legendarne "The Dark Side of The Moon" (np. "Wish You Were Here"). Debiut Doors'ow, który wlasnie sobie przypomnialem to natomiast istne cudo i geniusz i chyba najlepsza plyta jaka wydali. "The End", "Break On Through", "Alabama Song" - łzy w oczach. Do tego dochodzi swietny wokal Morrisona i klawisze Manzarka - juz lece zmieniac.
Kubus, nie ma sensu dyskutowac po raz ktory o tej jednej plycie King Crimson. Na pewno, w perspektywie historii jest ona dziejowa. Do inspiracji nia przyznawali sie chociazby Tool, Nirvana, NIN, KC penetrowalo wowczas obszary muzyczne zupelnie obce owczesnym muzykom (kto wowczas polaczyl tyle roznych gatunkow- jazz, progres, heavy metal i industrial w jedna calosc), no i "Starless" pozostawialo na wiekszosci takie wrazenie, ze zapominalo sie o slabszych stronach. Bo i to jest jeden z najgenialniejszych utworow rocko- i ogolorockowych ever.
Jeszcze niedawno brakowalo i mi jakiegokolwiek dystansu, zeby sprobowac/osmielic doszukac sie jakis wad. Ale subiektywnie stwierdzam, ze sa plyty lepsze. Poza tym, utwor tytulowy jest zbyt przytlaczajacy i powinien byc nieco krotszy. "Providence" to moim zdaniem jedna z tych wielu improwizacji Frippa, ktore po prostu sa zbyt meczace dla niektorych, np. dla mnie, w sluchaniu. "Fallen Angel" to bardzo ladna ballada, z saksofonem i naprawde niezlym glosem Wettona, ale w porownaniu chociazby z takim "The Night Watch" wymieka. Dlatego "Red" to juz dla mnie nie absolut, tylko 8/10. niemniej i tak ulubiona plyta Crimsonow.
Nevermore napisał(a):To było do przewidzenia
To samo co w Metal Battle
hock:
Cóż, taka specyfika tego forum... Innej opcji być tutaj nie mogło.
A ja sie zdziwilem ;)
Podejrzewalem ze moze beda Floydzi, ale bylem pewien, ze pojawia sie w polfinalach AC/DC, G'N'R' i jakis zespol grunge'owy.
Można już wysyłać typy na Metal Battle II /Rock Battle II ??
Najwieksza beka z tych co sie tlumacza podczas glosowania

jakby to byl ich zyciowy wybor.
franek napisał(a):A ja sie zdziwilem 
Podejrzewalem ze moze beda Floydzi, ale bylem pewien, ze pojawia sie w polfinalach AC/DC, G'N'R' i jakis zespol grunge'owy.
No ja myślalem że King Crimson to zespół raczej niszowy z racji iż muzyka jest dość trudno przystępna i że niestety odpadnie w przedbiegach. A tu mosz - sami fani

franek napisał(a):A ja sie zdziwilem 
Nie tylko ty byłes tego pewien

statekx napisał(a):Najwieksza beka z tych co sie tlumacza podczas glosowania
A co zlego jest w uzasadnianiu swojego wyboru?
Dżemik napisał(a):statekx napisał(a):Najwieksza beka z tych co sie tlumacza podczas glosowania
A co zlego jest w uzasadnianiu swojego wyboru?
A gdzie napisalem, ze to jest zle?
Zeby zapewnić grunge'owi uczestnictwo w półfinale tzra było wrzucić AiC, to bym nawet ludziom konto pohakował, byle głosy były ;>
Ramone napisał(a):Można już wysyłać typy na Metal Battle II /Rock Battle II ??
jak chcecie tak szybko kolejna edycje, to ja moge od zaraz, ale czy to ma sens
Nevermore napisał(a):Ramone napisał(a):Można już wysyłać typy na Metal Battle II /Rock Battle II ??
jak chcecie tak szybko kolejna edycje, to ja moge od zaraz, ale czy to ma sens
a dlaczego ma nie mieć ??
Dżemik napisał(a):Powyzej? :>
Chodzilo mi raczej, ze ze niektore "uzasadnienia" smiesza. Jak np. wywod Buubiego o chlebie powszednim, ktorym jak sie okazalo bylo zupelnie co innego. Niektorzy racjonalnie nie podaja swoich uzasadnien, powolujac sie na sentymenty itp. Chodzi mi o to, ze kazdy wybiera album pod wlasnym katem widzenia i ja nie potrzebuje do tego uzasadnienia.