02-18-2005, 01:20 PM
KelThuz napisał(a):goń się , smrodzie
Rhapsody i podobne kapele, jest gejowskie, poniewaz ich muzyka kojarzy sie ze stereotypowym wizerunkiem homoseksualisty - jest pretensjonalna, przesadnie egzaltowana, zniewieściała poprzez łatwo wpadające w ucho, cukierkowate melodyjki. Wrażenie homoseksualności potęguje wszechobecny barok tej muzyki: przerost formy nad treścią, hiperbolizacja aranżu przy banalności samych kompozycji, bardzo nieudana próba czynienia "wielkiej sztuki" poprzez kopiowanie patentów z muzyki klasycznej. Ale i tak najbardziej świadczącym o gejostwie muzyki Rhapsody jest wokalista, przez swoje pianie mylony często z kobietą.
"goń się, smrodzie" - to jest mocne i budujące (dzięki za komplement), ale nie o to tutaj chodzi. Przekonujesz mnie coraz bardziej swoimi wypowiedziami, a jak byś usunął swoje wizje "homoseksualności" i "gejostwie" w muzyce, to bym był pod wrażeniem krytyki twórczości zespołu Rhapsody, a argumenty są mocne. Na poczatku Twoich wypowiedzi myslałem, że rozmawiam z małolatem, który od roku słucha muzyki. Jakze sie pomyliłem. Aktalnie dojrzałem faceta znajacego sie na muzyce.
Do czego zmierzam? Jestem troszeczke rozgoryczony tym, że TY jako basista i "bard" pewnego zespołu wiesz doskonale jak trudno cos osiagnąć w metalu. Latacie ze sprzętem po Polsce,rozsyłacie dema i radujecie sie gdy na Wasz koncert przyjdzie 200 osób. Sam wiesz jak Tobie jest przykro i wkurwiasz sie gdy w opiniach na Waszej stronie internetowej ujrzysz wypowiedź jednoznacznie uznawaną za obraźliwą.
Moim zdaniem od Ciebie powinno wymagać sie innych bardziej refleksyjnych i inteligentniejszych wypowiedzi. Chyba nie należysz do ludzi który jak komuś "dosra" to ma wielki ubaw. Przesłuchałem też Wasze mp3 (heavy metal riders-fajny) i też bym polecił zmiane vocalu, lecz nie będę tego czynił w sposób wulgarny i porównywawczo-obsceniczny. Nie chce też wypowiadać sie na temat Twojej kapeli, bo wiemy, że jesteście na razie amatorami (chyba ze sie mylę)i nie jest łatwo. A zresztą..rób co chcesz..papier i ekran przyjmie wszystko