Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: QUIZ FORUMOWY!
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47
No tak własciwie to Kubuś miał rację jesli chodzi o oficjalne odejście, ja napisałem datę ostatniego koncertu, bezpośrednio po którym grupa sięgnęła po Gilmoura.

Pytanie także z PF:

Z jakiego albumu PF nie wykonali na żywo (jako grupa) ani jednego utworu ?
Atom Heart Mother?
Suitę AHM zespół grał na żywo w trakcie tournee promującego płytę - czekam dalej Smile
Czyzby plyta studyjna "Ummagumma" ?
Nie wiem czy ze studyjnej części Ummagummy grali coś na żywo, ale pewne jest iż utwory z Ummagummy jako całości na żywo były zagrane (hehe). Nie chodziło mi o ten album. Wciąż czekam Smile
W takim razie spróbuję po raz kolejny - "Final Cut"?
Dokładnie - Final Cut to jedyny album z którego grupa nie zagrała na zywo nic. Pomijam tu Rogera Watersa solo - wszak to w 100 % jego album (btw wspaniały wbrew opinii wielu). Kamael Your turn Mad
Chodzi mi o wiadomości na temat kultowego zespołu Joy Division. Kiedy (chodzi mi o rok) i w jakich okolicznościach powstał? Chodzi mi o pewne konkretne wydarzenie oraz miejsce, w którym członkowie zespołu się spotkali. Kto założył JD, jaki był pierwszy skład? Jaka była pierwotna nazwa zespołu i skąd ona pochodziła?
Zespół powstał w roku 1977 , w Wielkiej Brytanii , chyba w Manchesterze . Wyksztalcil sie z grupy punkowej Warsaw .
Czlonkowie zespolu spotkali sie na koncercie Sex Pistols ktory odbyl sie wlasnie w Manchesterze . Tam panowie Hook i Sumner poznali urzednika Iana Curtisa . Postanowili zalozyc zespol mimo ze zaden z nich nie umial na niczym grac .
Joy Division zalozyli wlasnie Ci trzej panowie , poczatkowa nazwa miala brzmiec Warsaw , lecz okazalo sie ze istnieje juz zespol o podobnej nazwie wiec wokalista Curtis wymyslil nazwa "Joy Division" (dywizja szczescia/radosci ) , czyli oddzialow wiezniarek obozow koncentracyjnych z czasow 2 wojny swiatowej , swiadczyly one uslugi seksualne pilnujacym ich zolnierzom (ta informacja z wikipedii Smile ) . Poczatkowy sklad tez z wikipedii :
Ian Curtis (śpiew), Bernard Albrecht (gitara), Peter Hook (gitara basowa) i Steve Brotherdale (perkusja). (pozniej wyrzucono Brotherdale'a i jego miejsce zajal Morris )

EDIT : Pierwotna nazwa zespolu Warsaw , pochodzi od piosenki Davida Bowiego Smile
Nic dodać, nic ująć. Jedziesz ; ).
Nie bylem pewny pierwotnej nazwy zespolu i paru nazwisk , ale sie udalo Smile . Kurcze nie mam pomyslu na pytanie wiec zadam to jakie kiedys zadal Franek , a nikt na nie nie odpowiedzial bo okazalo sie ze jest "nielegalne " . A wiec :
Jak się nazywał nieznany jeszcze w 69' zespół, który supportował Iron Butterfly i był tak dobry, że Ci odmawiali po nim grać ?

EDIT : O fuck , zapomnialem ze juz gdzies w tym temacie na to pytanie odpowiedzialem , ale niech bedzie zobaczymy ktory naszybciej znajdzie odpowiedz Smile
Tutaj wykorzystam możliwości internetu - Led Zeppelin ; ).
Jedziesz Smile
Pytanie już kiedyś przygotowane, a które teraz sobie przypomniałem:
Pod koniec utworu "Sand & Mercury", z płyty "Mandylion" zespołu The Gathering, ktoś się wypowiada... Kto to jest i o czym mówi? Fajnie byłoby, gdyby wraz z odpowiedzią ktoś przytoczył treść tej wypowiedzi, ale i bez tego tekstu ewentualną odpowiedź zaliczę.

Edit:
Ej, no przecież to nie takie trudne pytanie ;P.

Edit2:
Aż sam sprawdziłem, przecież w necie łatwo można znaleźć odpowiedź na to pytanie... Skoro jej nie znacie to chociaż poszukajcie ;P.
Dear, don't leave me now
Close at the edge of my end
All this time you have been my friend
Don't go, stay for a while

My dear, you're losing me now
This will be my last hour
Hear my voice, see my face
See how sick I am
How I long for your embrace

Więcej nie dało rady znaleźć Smile
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47