Eric Clapton, Jack Bruce (Cream)
Mick Flootwood, Peter Green (Fleetwood Mac)
Mike Taylor (Rolling Stones)
dwóch wiedziałem, reszta mowi Wikipedia

Twoja kolej Franek

No, to będzie (myślę) dość trudne, to będzie dużo.
Ten człowiek w latach 1969-1972 nagrał trzy płyty (mieszanina folka i jazzu), które uważane są za kamienie milowe, (a szczególnie ostatnia, uznaje się ją wręcz za kanon gatunku, bardzo trudno dostępna poza internetem) i stały się inspiracją dla sporej części dzisiejszej sceny alternatywnej, zarówno tej mniej znanej, jak i tej bardziej (np Placebo), a nawet rodzimego Myslovitz (sam Rojek bardzo lubi w/w). W 1974 roku ów muzyk przedawkował leki antydepresyjne i zmarł. Podaj jego imię i nazwisko.
Podpowiedź: covery piosenek tego pana robił niejaki Steven Wilson.
nie

Nick Drake (rezygnuje z zadawania pytan

)
Tak
W takim razie, kto teraz zadaje pytanie ?
Przyklejam temat (przynajmniej na próbę, a jeśli ta propozycja, którą podsunął mi Nivo nie wypali - odkleję), może będzie się cieszył większą popularnością.
Niech ktoś zada pytanie.
To moze cos prostego zeby quiz mogl dalej ruszyc :
Jak nazywal sie film w ktorym zagral zespol The Yardbirds (scena w ktorej grali w malym klubie ) ? Jak nazywal sie kawalek ktory zagrali i jak nazywali sie gitarzysci ktorzy wowczas grali ?
A więc: ten film to "Powiększenie", grali wtedy Jimmy Page oraz chyba Jeff Beck. The Yardbirds wystąpiło w zastępstwie za The Who. Nie wiem tylko jaki utwór zagrali...
O tym filmie kiedyś czytałem, te informacje mgliście pamiętam, więc mogę się mylić.
Jeszcze tylko utwor ;] Ale powiem odpowiedz , ze bylo to " The Train Kept A Rollin' " ale wystapily problemy z kwestiami autorskimi tej starej piosenki rockowej , wiec musiano zmienic tekst i przerobic nazwe na "Stroll On " . Wiec odpowiedz zaliczam i Twoje kolej

Skąd zaczerpnął swą nazwę zespół Pink Floyd i kiedy (oficjalnie) z zespołu odszedł Syd Barrett?
Pink Anderson i Floyd Council to dwaj amerykańscy bluesmani, których słuchał Syd Barret. Tenze opuścił PF po gwiazdkowym koncercie w londyńskiej hali Olympia w 1967 roku, z powodu "permamentnego oderwania od rzeczywistości". Mogę zadawać ?

Nazwa Pink Floyd wziela sie od tego , ze gdy Barrett i jego swita zastanawiali sie nad nazwa zespolu , wybrali dwie plyty starych bluesmanow na chybil trafil z jego kolekcji ( był to Pink jakistam i Floyd Council z tego co pamietam ) . I tak zrodzila sie na poczatku nazwa The Pink Floyd Sound ale na prosbe menagerow zostala skrocona .
A Barrett opuscil zespol 2 marca 1968 roku , z powodu uzaleznienia od narkotykow , schizofrenii itd. Po prostu nie byl w stanie grac.
Oczywiście, buubi - Twoja kolej. Dodam tylko, że oficjalnie odejście ogłoszono 2 marca 1968 roku (tak jak dopisał Kubus).
Czekamy

.