• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

(Gitara) Jak sie nauczyć? Od czego wy zaczynaliście?

Co do postu SML.... sugerujesz coś?? Jak dla mnie taby to tylko dodatek... Najpierw Gram utwor ze sluchu, a dopiero pużniej sciągam wieele tabów do jednego uworu i dopiero póżniej "modze" się z tym dalej...podpatruje cosik z tabulatury, dokladam coś swojego, zmieniam... i takie tam, az wreszcie wydzie z tego coś "normalnego"... a co do budowy gitary to się nie martw... rozrózniam klucze od humbuckerow i mostka...... zgadzam się tylko z tym ze nie mozna kupic gitary i zaczac grac z tabow... chociaz to tez daje wiele, bo po jakimś czasie "oswajamy się" (jesli nie mielismy jeszcze stycznosci z innymi instrumentami) z ulozeniem dzwieków na gryfie...
W srebrnej poświacie szła...dziewczęcy duch Bogini Ziemi...
Odpowiedz

oswajasz sie z ułożeniem dźwięków na gryfie grając z nut. Nie wierzę, że ktoś grając z tabów dochodzi jakie gra dźwięki. Robi to mechanicznie. Taby mogą być dobre w poczatkowym i dalszym kształceniu stricte technicznym, ale przy nauce harmonii czy teorii są przydatne właściwie tylko jako materiał poglądowy.
Odpowiedz

no właśnie sobie pożyczyłem gitare i mam zamiar się uczyć to klasyk doradzajcie początkującemu gitarzyście z góry dziękuje Big Grin
Memento Mori

GG # 2284430
Odpowiedz

Zgadzam się z tobą Teaser....D
W srebrnej poświacie szła...dziewczęcy duch Bogini Ziemi...
Odpowiedz

Teaser napisał(a):oswajasz sie... (dlugi ciach,zeby nie przynudzac) ...poglądowy.

Nie zgodze sie. Znam gitarzystow, ktorzy wymiataja, graja harmonicznie, a wogole nie znaja nut. Ja tez ich nie znam Embarrassed Wiem tylko,ze w tym stroju dany dzwiek mam w tym i w tym miejscu i to w zupelnosci wystarcza. A nuty jakos mnie przerazaja...

A co do gry mechanicznej... Nie wierze, zeby solowki jazzowe nie byly mechaniczne. A na pewna sa harmoniczne. (wiem, nie wszystkie. uogolniam)

A zeby nie bylo zupelnie off-topic:
Moje poczatki to granie chwytow i uczenie sie gam w roznych czesciach gryfu. Potem jakos juz poszlo
it rules but even so
it tears apart around us
throws itself high up in the sky
never will be able to tame
Odpowiedz

solówki jazzowe wymagają stricte szybkiego matematycznego rozpatrywania róznych dróg alteracji dla poszczegolnych akordów. Wierz mi, nie mogą być mechaniczne, bo wtedy wyjdzie jeden wielki O-dór.
Odpowiedz

Staram się uwierzyć, lecz nadal pewne elementy nie dają mi spokoju. Oni grają tak szybko, że nie mogą zastanawiać się nad każdą następną nutą.
Poza tym można dojść do takiej wprawy, by się nie zastanawiać, która nuta będzie pasować; poprostu wie się. Zawsze wydawało mi się, że to właśnie jest istotą improwizacji i solówek live. I chyba właśnie jest nazywane grą mechaniczną?
it rules but even so
it tears apart around us
Odpowiedz

Nie mylmy mechanicznosci z biegłością. Po pewnym czasie praktyki improwizacja staje sie wypowiedzią jak normalne wyrażanie sie werbalne i w tym ot tajemnica.

Gitarzysta może nie znać nut, bo naturalnie gitarzysci posuwajac sie po gryfie nie myślą dźwiękami tylko układami dłoni.

Oczywiście mozna nie mieć pojęcia o harmonii jako takiej i nacinać piękne sola po skali pięciostopniowej - zgadzam się. Tylko że właśnie jazzowcy których przykład przywołujesz, to ludzie którzy tą wiedzę zgłębili na tyle mocno że mogą sie w harmonii poruszać biegle au courrant i to nie wynika bynajmniej z teoretycznego czy nutowego niedouczenia.
Odpowiedz

Jak zatem rozumiec bieglosc w graniu, a jak granie mechaniczne? Mozliwe, ze myslac o jednym uzywam tego drugiego okreslenia, skad moga wyplywac pewne nieporozumienia.
it rules but even so
it tears apart around us
Odpowiedz

Ta. A wracając do tematu, ja zaczynałem od (ale same główne riffy, samych songów uczylem sie pozniej)Nirvana Come As You Are, Marlyin Manson - Sweet Dreams, Itd. (Nawet sie uczyłem Slayera, Raining Blood, fajnie na klasyce to brzmi Tongue ).
www.splash.glt.pl | Tyle lat chodziłem do szkoły i nadal umiem tylko przeklinać Big Grin
Odpowiedz

w moim przypadku za nim sięgnąłem po gitare przez 3 lata miałem zajęcia rytmiki i pianino, co mi dało szeroko pojętą teorię. w tym czasie nauka pod okiem jakiegokolwiek nauczyciela mi zbrzydła więc dalej samemu się uczyłem. później było 1,5roku z klasykiem i tuż po tym do teraz 2 lata z elektrykiem.
z tabulatór uczyłem się przez pierwsze pare tygodni, później stwierdziłem że i tak większość nich jest źle spisana a lepiej rozwinie nauka i granie ze słuchu.
i to jest miom zdaniem najlepsza rada - jak ktoś ma dużo chęci i czasu, niech uczy się grać ze słuchu, to naprawdę przynosi efekty. w tym momencie wystarcza mi ok. 10min sam na sam z jakąś piosenką i jestem w stanie ją zagrać, albo włączyć radio i z miejsca zagrać jakiekolwiek pasujące w tło solo do pierwszej piosenki jaka będzie lecieć.
We shall live forever and cast out those less divine
Gods we will be - rulers of the sea - in our Grand Design

na czas nieokreślony log out...
Odpowiedz

Najlepsza Nauka: Kumpel umiejący grać + pack tabów (ze 5000 wystarczy) + gp4 full.... i czas....
Metall 4 ever !
Odpowiedz

Ja najpierw uczyłem sie akordów podstawowych, ale to sie szybko nudzi więc przeżucilem sie na taby. Może sie to wydać dla niektórych śmieszne ale moim pierwszym poprawnie zagranym z Tabów początkiem kawałka był "raning blood" Angry puźniej był: "blood line", "Spiders" i jeszcze kilka innych, oczywiście wszystko na Klasyku Laughing teraz przeżucam sie na Elektryczną.
Odpowiedz

Co do pierwszego wątku

dziewczyno ja zaczełem grać na klasyku i po kilku miesiącach znudził mi sie poprostu... Jak chcesz jakieś mocne rzeczy to weź sie odrazu za elektryka.
Jak masz troche kasy to kupisz marshalla 30wat, metal zone BOSS-a, i jakiegoś elektryka. Napewno ci taki sprzęt do końca życia starczy Big Grin Tongue
PAGAN TRIUMPH
Odpowiedz

Jest jedna glowna zasada: aby szybko i precyzyjnie grac nalezy codziennie walic konia, to naprawde poprawia prace rak, techniki te stosuja m.in. Kirk Hammet czy Max Cavalera.
A tak na serio to radzilbym pojsc do nauczyciela, bo z tabow to ty sie gowno nauczysz.
[Obrazek: 1996_filosofem.jpg]
Odpowiedz