Forum Rockmetalshop
(Gitara) Jak sie nauczyć? Od czego wy zaczynaliście? - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Kupię, sprzedam zamienię... (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-kupi%C4%99-sprzedam-zamieni%C4%99)
+--- Dział: Instrumenty Muzyczne (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-instrumenty-muzyczne)
+--- Wątek: (Gitara) Jak sie nauczyć? Od czego wy zaczynaliście? (/thread-gitara-jak-sie-nauczy%C4%87-od-czego-wy-zaczynali%C5%9Bcie)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8

(Gitara) Jak sie nauczyć? Od czego wy zaczynaliście? - Kamui - 08-23-2004

Próbuje usilnie nauczyć sie gry na gitarze, ale jestem samoukiem i wiem, ze gra z TABami mi nic nie da. Najwyżej sie nuaczyłem trafiać w poszczególne progi, ale nie wiem jak mam sie uczyć. Jakich mam sie uczyć akordów itp. Co dalej mam robic? Jak Wy zaczynaliście swoją naukę?? Question ?

- SML - 08-23-2004

Ja zaczynałem dosć dziwacnzie, najpierw przez 4 miesiace gitara stała w kącie, póxniej poszedłem na darmowe lekcje gry i dalej sie nic nie uczyłem, a póxniej poznałem ludzi którzy grają - moi obecni przyjaciele, oni mi pokazali podstawy. Fundamenty na których ja buduje domek, wiem mniej wiecej co i jak mam chwycic, jak co wykonać, to mi wystarcza, teraz trzeba wyrobic szybkość i precyzje, bez tego ani rusz....

Poszatki zawsze są trudne, na R&M Shop jest dział z ksiażkami do Nauki, zamów tam sobie ksiażke z chwytami i ew. Heavy metal z MC lub CD, ja przynajmniej taki zestawik chce sobie sprawic, bo powinien mi wiele pomomóc, mimo iż bede grać jeszcze cieższą muzyke niz HM - Black Metal. Jednak podstawy na pewno bedą podobne.

- Acrid - 08-23-2004

Hehe,..

.., widze nie jestem sam Smile

Gitare mam od czerwca, kupiona na allegro, pomocna w tym byla kolezanka z wroclawia. Jedyne rady dostaje od kumpla z wawy, pomagal mi w odczytywaniu tabow, w pierwszych mekach, itp.

Z czego korzystam? Guitar Pro+paczka tabow(spakowane 40mb, rozpakowane 700mbTongue), jezeli czegos nie ma to www.mysongbook.com.
Pewnie to malo pomocne, ale ja tak wlasnie sobie gram,..

Co do akordow, sciagnij sobie txt z wszystkimi i cwicz? Big Grin Jak dla mnie to paranoja, wole po raz setny zagrac "Kiedy bylem malym chlopcem -hej". Kiedys dojde i do akordow, od czegos zaczac trzeba. W sumie to juz zaczynam, jezeli Cie to interesuje to mam:
"Trzy akordy darcie mordy - gramy i spiewamy punk rocka z zespolem Brudne Dzieci Sida"
Kapela przednia, koles nieziemski, mam od niego kilka koszulek, bo tez sklep w necie prowadzi Tongue
To zwykle jpg, zle ladnie pokazane i pospiewac mozna jezeli zespol sie zna ^^

Prechodzac do sedna Big Grin Gram z tabow to co chce, np. pierwsza melodia ktora poznala moja mama *co gram Smile) to James Bond Theme, a pozniej Breakout Smile

Do wszystkiego dochodzi sie z czasem, o ile sie tego nie olewa zbytnio. Ja do teraz pamietam pierwszy zagrany Tab - Ojciec Chrzestny, masakra ^^

- SML - 08-23-2004

Mnie "Kiedy bylem małym chłopcem" nauczył kolega, najlepiej to wychodzi na akustyku, lub na elektryku, ja mam tylko wdomu klasyka, wiec ani to brzmi, ani nawet szybkośći nie ma... Jedyn z pierwszych dobrze zagranych przezemnie tabów był List do M... a póxniej samo sie potoczylo..... Był Fluff (black Sabth), Graveland, Nargaroth... itp. (wszstko na klasyku).

- Kamui - 08-24-2004

Ja gram na akustyku i próbuje grać z Tabów, ale wiem ze to nie jest dobra nauka. Musze opanować kilka podstawowych akordów i kilka barów(mordęga jak dla mnie, mam małe łapki Tongue ) Kumpel niedawno jak był udowodnił mi jak to potrzebne. Kiedy mi sie grzeją palce od latania po całym gryfie on złapie 2 akordy i tylko palce przestawia i myka po strunach w jednym miejscu. Dzięki wielkie za ten adres, własnie ściągam swoje ulubione kawałki i zaczyna ćwiczyć Big Grin Strona jest rewelacyjna, a nie miałem pojecia o jej istnieniu Tongue

- SML - 08-24-2004

To standardowa strona z Guitar Pro, wiec raczej łatwo na nią trafić, jeśli sie korzysta z tego programu do otwarzania Tabów, bardzo pomaga on, i łatwiej w nim o taby dla perkusistów....

- kwiatuszek - 08-25-2004

nio ja tez sie chce uczycz grac na gitarze...Smile
Na jakiej lepiej...
Akustyku czy klasyku??
Powiem ze 1-szy raz bede grałaSmile
Z gory dziekiSmile

- Patyk - 08-25-2004

Ja bym polecal od razu isc do nauczyciela, po dwoch, trzech latach nauki u niego bedziesz juz w stanie sam sobie radzic bo bedziesz znal wyszstkie podstawy a samemu to kiepsko idzie nauka.

- SML - 08-25-2004

Kwiatuszku, co do podstaw, to lepiej wydaj troszeczke wiecej pieniedyz i kup od razu akustyka. Z poczatku bedzie cieżko, bo metalowe struny (kobety mogą boleć palce), ale weższy gryf i wiecej progów to atuty akustyka. Ma tez o wiele lepszy rezonans. Z pewnościa po paru latach chwycisz elektryka a przesiadka z akustyka bedize o wiele łatwiejsza niz z klasyka. Klasyka jedynie bym polecił do gry akordowej (sam go mam Sad ) ale wiadomo to sie z czasem nudzi (osobiśćie nie przepadam za grą z akordów, ale wypada umieć i szlifuje to).

- Piwo - 08-25-2004

to głównie zależy od motywacji czy ktoś chce być samoukiem czy brać lekcje. ja jestem samoukiem, od 3 lat już gram, ale wcześniej uczyłem się gry na pianinie i podstaw rytmiki przez 4 lata, więc problemów z gitarą niemiałem. przez pierwszy rok grałem z tabulatur a później skończywszy na teraz gram ze słuchu tylko, bo o wiele lepiej

kumpela mi powiedziala ze lepiej klasyka kupic...bo mniej palce bola....ale ja nie wiem:/
dzieki za infoSmile

- Acrid - 08-25-2004

Palce i tak beda bolec, skora i tak bedzie schodzic Wink Czasem krew sie dziewicza z koniuszkow poleje Big Grin Zycie Smile

- Piwo - 08-25-2004

na klasyku z nylonowymi strunami nie bolą cię tak bardzo końcówki palców, więc dobrze tak zacząć, aż niepojawią ci się odciski na palcach. klasyk z metalowymi strunami jest przekleństwem - struny ci się wrzynają w palce, ciężko się gra, mięśnie palców i cholernie ciężko się stroji. jak będziesz miał odciski to jak będziesz grał na elektryku niebędą się tak wrzynać w struny, też o wiele łatwiej się gra na eletryku, choćby dlatego że gryf jest mniejszy i odległości miedzy progami też

juz sie boje...Tongue, ale dziekuje bardzo chłopaki:*

- SML - 08-25-2004

Zawziaść sie i do roboty... nic innego, jeśli ktoś bardzo chce i nauczy sie grać na klasyczniej gitarze. Ja niestety mam tą przyjemnosć posiadać takie "pudło" w domu... Big Grin no i póki co sie na nim ucze. Teraz prawdopodbnie bede nauczany gry na gitarze elektrycznej Big Grin (mój były nauczyciel juz nie bedzie mnie uczył).