• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

(Gitara) Jak sie nauczyć? Od czego wy zaczynaliście?

Wiecie, efekty mozna samemu zrobic ;p. Tylko trzeba miec schemat.
Odpowiedz

Hukeram napisał(a):Wiecie, efekty mozna samemu zrobic ;p. Tylko trzeba miec schemat.

Wiemy, (kumpel robi efekty i wzmacniacze) gitare też można samemu zrobić, tylko trzeba mieć drewno i narzędzia.
aXe Rose napisał(a):Tak czy tak, bez dobrego efektu w kostce nie ma co liczyć na dobre brzmienie... no, chyba że kupisz sobie ścianę Marshalli Wink

A wymienianie lamp będzie twoją pasją i jedynym celem do końca życia.

warsadal napisał(a):
Otter napisał(a):Ja osobiście polecam wzmacniacze LINE6 - dużo możliwości za małą kasę i zasadniczo dobre brzmienie.
Toś mnie rozjebał. Jak masz za dużo kasy, to się podziel Smile
1800 zł na Line6 Spider II to dużo? Z resztą jak w tym siedze to dlaczego mam sobie żałować na sprzęt, który i tak jest dosyć tani w porównaniu do co poniektoorych :? Owszem, są wzmacniacze typu Vetta ale to już sie wchodzi w straszne sumy, a takich nie posiadam.
[Obrazek: whysoib5.jpg]
Odpowiedz

Otter napisał(a):
Hukeram napisał(a):Wiecie, efekty mozna samemu zrobic ;p. Tylko trzeba miec schemat.

Wiemy, (kumpel robi efekty i wzmacniacze) gitare też można samemu zrobić, tylko trzeba mieć drewno i narzędzia.

W sumie to samochod tez mozna zrobic samemu...
...rzekl Szyszak.
Odpowiedz

Szyszak napisał(a):
Otter napisał(a):

W sumie to samochod tez mozna zrobic samemu...

No... ale samochodu nie zrobiłem, a gitare tak.
Odpowiedz

Znacie może jakieś strony z ćwiczeniami na gitare (elektryczną) zaznaczam że gram tylko 3 tygodnie
Odpowiedz

Ramone napisał(a):Znacie może jakieś strony z ćwiczeniami na gitare (elektryczną) zaznaczam że gram tylko 3 tygodnie

www.google.pl Laughing
Odpowiedz

Ramone napisał(a):Znacie może jakieś strony z ćwiczeniami na gitare (elektryczną) zaznaczam że gram tylko 3 tygodnie
Proponuję najpierw nauczyć się porządnych przejść między podstawowymi akordami (A, a, E, e, D, d, F, G, C) i stopniowo urozmaicać bicie. Dopóki tego nie opanujesz (a po 3 tygodniach na pewno nie opanowałeś) to zapomnij o graniu solówek Wink
Odpowiedz

Narazie tylko gram prostsze rzeczy z tabów..intra itp.(np. Smoke on the watter,wstęp do don't cry)..ale zastosuje się do twoich rad Big Grin
Odpowiedz

aXe Rose napisał(a):
Proponuję najpierw nauczyć się porządnych przejść między podstawowymi akordami (A, a, E, e, D, d, F, G, C) i stopniowo urozmaicać bicie. Dopóki tego nie opanujesz (a po 3 tygodniach na pewno nie opanowałeś) to zapomnij o graniu solówek Wink

Po części sie zgodzę, ja nie grałem żadnych przejść, nie grałem żadnych ćwiczeń a solówki umiem grać, chociaż w pewnych momentach poprostu 'wysiadam' i nie moge już czegoś zagrać Crying or Very Sad
Odpowiedz

Ja to Wam zazdroszcze, sam mam struny od roku i nazwanie mnie amatorem to juz zupelny komplement. Niestety nie naleze do osob ktore potrafia samemu dojsc do tego i owego a jakos znajomych gitarzystow skorych do pomocy nie mam.

Dlatego napieram w struny tylko dla wlasnej przyjemnosci.
Odpowiedz

Oto fajna szkoła gry na gitarce

http://www.szkola.mayones.com/lek.html
Odpowiedz

Moim zdaniem na poczatek cwiczenia na rozciaganie palcow oraz przyzwyczajenie sie reki do gryfu, potem akordy, skale, wiedza teoretyczna(umiejetnosc znalezenia dzwiekow na gryfie, czytanie nut itd.)i z ta bardzo podstawowa wiedza warto wybrac sie do nauczyciela i pod jego okiem spedzic choc rok czasu, bardzo pomoze.
Osobiscie przeszedlem podobna droge i choc nie jestem jakims pieprzonym wyjadaczem to z kazdym miesiacem widac w mojej grze jakies postepy, udoskonalenia, ogrywanie nowych technik zagrywek, poszukiwan, probowania grania roznej muzy.Dobrze tez miec jakiegos kumpla z ktorym mozna by bylo pograc, pojammowac i co najwazniejsze dobrze sie przy tym bawic bo chyba po to sie chwyta za gitarke nie ? Big Grin I wlasnie takie mam nastawienie, na profesjonalizm sie nie sile bo nie mam az takiego talentu hehe.Pzdr.
[Obrazek: 1996_filosofem.jpg]
Odpowiedz

Patyk napisał(a):Moim zdaniem na poczatek cwiczenia na rozciaganie palcow oraz przyzwyczajenie sie reki do gryfu, potem akordy, skale, wiedza teoretyczna(umiejetnosc znalezenia dzwiekow na gryfie, czytanie nut itd.)i z ta bardzo podstawowa wiedza warto wybrac sie do nauczyciela i pod jego okiem spedzic choc rok czasu, bardzo pomoze.
Osobiscie przeszedlem podobna droge i choc nie jestem jakims pieprzonym wyjadaczem to z kazdym miesiacem widac w mojej grze jakies postepy, udoskonalenia, ogrywanie nowych technik zagrywek, poszukiwan, probowania grania roznej muzy.Dobrze tez miec jakiegos kumpla z ktorym mozna by bylo pograc, pojammowac i co najwazniejsze dobrze sie przy tym bawic bo chyba po to sie chwyta za gitarke nie ? Big Grin I wlasnie takie mam nastawienie, na profesjonalizm sie nie sile bo nie mam az takiego talentu hehe.Pzdr.
slusznie prawisz - sam mam zamiar zalatwic sobie nauczyciela bo doszedlem do wniosku ze bez pomocy kogos doswiadczonego nie poradze sobie z nauczeniem sie wielu rzeczy
Odpowiedz

Rumian napisał(a):
Patyk napisał(a):Moim zdaniem na poczatek cwiczenia na rozciaganie palcow oraz przyzwyczajenie sie reki do gryfu, potem akordy, skale, wiedza teoretyczna(umiejetnosc znalezenia dzwiekow na gryfie, czytanie nut itd.)i z ta bardzo podstawowa wiedza warto wybrac sie do nauczyciela i pod jego okiem spedzic choc rok czasu, bardzo pomoze.
slusznie prawisz - sam mam zamiar zalatwic sobie nauczyciela bo doszedlem do wniosku ze bez pomocy kogos doswiadczonego nie poradze sobie z nauczeniem sie wielu rzeczy

Też tak miałem tego czego sie uczyłem pół roku i nie zkapowałem nauczyciel ( spoko gość Tongue ) nauczył mnie tego na 2 lekcjach Smile ( może troszke przesadzam ale warto sięgnąc po pomoc profesjonalisty )
Odpowiedz

ja wybieram sie po nauki do tej szkoły Big Grin
http://www.heavymetalgraj.pl/
Odpowiedz