Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: Punk ... Wyglad i Zachowanie ??
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23
Ideologia punkowa to głównie zaprzeczenie ideologi i zbiór lewackich, bezsensownych frazesów, o ile dobrze mnie rozumiecie.
ReTuRn napisał(a):Ideologia punkowa to głównie zaprzeczenie ideologi i zbiór lewackich, bezsensownych frazesów, o ile dobrze mnie rozumiecie.
gówno wiesz
w tym całym pankowym gównie siedze sobie siakieś 7 lat i tylko na począdku, kiedy byłem pozerem byłem pewien istnienia w tym czegoś głębszego, jakiejś ideologii, sposobu myślenia, mentalności, czy jakkolwiek to nazwiecie. Pank to nic innego jak banda pozerów, którzy myślą że ich wizja świata jest zbawieniem ludzkości, lub kilku przeterminowanych typów zniszczonych przez cpanie i chlanie. Kiedyś ten cały syf miał sens, ale to też miało mieścić się tylko w granicach pewnego wieku (dojrzewania). To dla ludzi dojrzewajacych, chcących zmian (po prostu gówniarzy), jest ta papka wiec nie należy traktować tego poważnie jako ideologii.
Właśnie to miałem na myśli Smile Czyli bosko się zrozumieliśmy, tyle że ja inaczej ubrałem to w s łowa i zapomniałem wziąć 'ideologia' w cudzysłów...
Podam tu cytaty które można znaleźć w texcie 'Manifest Punkowy', w którym wokalista Bad Religion stara się streścić co znaczy subkultura punk.

PUNK JEST: indywidualnym wyrazaniem orginalnosci, ktora pochodzi z doswiadczen dorastania w kontakcie z nasza ludzka zdolnoscia rozumowania i zadawania pytan.

PUNK JEST: ruchem, ktory sluzy obalaniu postaw, ktore zostaly utrwalone przez uparta ignorancje ludzkiej natury.

PUNK JEST: procesem poddawania w watpliwosc i zaangazowania sie w rozumienie, dajace w rezultacie wewnetrzny rozwoj, ktory moze doprowadzic do postepu spolecznego.

Swoją drogą cały text możecie przeczytać tu :
http://anarchia.dolsat.pl/~badreligion/w...#manifesto
Tim napisał(a):PUNK JEST: indywidualnym wyrazaniem orginalnosci, ktora pochodzi z doswiadczen dorastania w kontakcie z nasza ludzka zdolnoscia rozumowania i zadawania pytan.

właśnie wykazałeś się niezwykłą oryginalnością posługując się cytatem, by wyjaśnić co to za indywidualizm kryje się w twojej głowie... 8)

Cytat:PUNK JEST: ruchem, ktory sluzy obalaniu postaw, ktore zostaly utrwalone przez uparta ignorancje ludzkiej natury.

skoro ludzka natura jest czymś złym to chodźmy się wszyscy tu i teraz powyżynać/powiesić/powystrzelać (co kto woli). Nie zmienisz ludzi, obalajac jeden schemat na jego miejsce tworzy sie nowy. Nie da się tego uniknąć bo taka już nasza natura, natura świata, tak jest juz on skonstruowany. Nie ma sensu walczyć ze swoją naturą. Oczywiście... dla młodego umysłu jest, ale w sumie nigdy nie zaobserwowałem by u któregoś z pancórów (ani u siebie, ani u nikogo wśród wszystkich znajomych) walka ze schamatami wychodziła poza łamanie stereotypów obowiazujących przy ubiorze. A w sumie te podwinięte nogawy, podarte ubrania, glany to nie jest żaden indywidualizm tylko podpisywanie sie pod jednym schematem, taka najzwyczajniejsza w świecie moda.
Nie lubie wielu stereotypów, ale też kupe z nich powielam. Zarówno świadomie jak i nieświadomie. Wszyscy jesteśmy ich niewolnikami bo taki już los stworzeń żyjących w stadach. Wychowujemy sie przy pewnych zachowaniach i nawet nie wiemy kiedy je powielamy przy baczie obserwującym nas młodszym pokoleniu

Cytat:PUNK JEST: procesem poddawania w watpliwosc i zaangazowania sie w rozumienie, dajace w rezultacie wewnetrzny rozwoj, ktory moze doprowadzic do postepu spolecznego.

tak... "może doprowadzić do postępu"... Big Grin
Samo "podawanie w wątpliwość" i "rozumienie" nie dają rozwoju. Jeśli coś obalasz to aby mieć rozwój musisz coś na tym miejscu wybudować. To co cytujesz traktuje o obalaniu samym w sobie, a to jest już aktem niszczenia, a nie tworzenia. W panku dużo mówi sie o łamaniu stereotypów i schematów, o tym że coś musi się zmienić. Niby wiadomo co ma się zmienić, ale nigdy nie mówi się o tym NA CO ma się to zmienić. Doskonale wiadomo że gdyby wprowadzić w magiczny sposób nawet te najbardziej sensowne i racjonalne pomysły to i tak po ich wprowadzeniu któreś pokolenie z kolei wychowane w tym zmienionym świecie, przyzwyczjone do niego będzie chciało zmian, bo świat w którym żyją nie jest doskonały, a przecież taki nie może być, nigdy nie będzie. Rozwój można osiągnąć jedynie stopniowo posuwajac sie do przodu, bez gwałtownych przewrotów, które tylko potrafią niszczyć niewiele przy tym tworząc.

podsumowując to co napisałeś napisze to samo co już wcześniej napisałem. Jedyne czym jest pank to bunt, w tym słowie zawiera się definicja panka. Nie ważne przeciw czemu, waże by był. Pank w polsce ostro działał (bo tak się mówi kiedy panki głośno o czymś krzyczą...) za komuny przypierdalajac się do cenzuty i tym podobnych ograniczeń, a gdy komuna upadła to znaleźli se nowe idee. Po prostu bunt...

zadam ci pytanie które na pewno rozwiąże wszelkie wątpliwości jeśli szczerze na nie odpowiesz.
Ile masz lat...?
hehe... no to zabiłeś mi klina Laughing Co do pierwszego 'zarzutu'. Mogłem to zdanie napisać własnymi słowami, ale znaczyłoby to samo wiec po co miałbym to robić? Big Grin Co do drugiego to w dzisiejszym świecie faktycznie walka ze stereotypami w zasadzie kończy się na odmiennym ubiorze bo i z czym innym, wielkim, miałyby sobie poradzić jednostki? Nie ma sensu bić głową w mur. Ale żeby chociaż podjąć taką próbe zmian to trzeba je zapoczątkowac u siebie, zmienić sposób myslenia i podejmować walke przede wszystkim ze swoimi złymi przyzwyczajeniami i stereotypami. Oczywiście, że nie ma możliwości zmienić ich wszystkich bo niektóre są nawet bardzo wygodne, ale np z tymi które ograniczają nasza wolność lub te przez które zabijamy swój indywidualizm i stajemy się tacy jak wszyscy, należy walczyć. Co do trzeciego... Niektóre rzeczy lub schematów przyjmujemy takie jakie są nie zastanawiając się wcale czy są dobre, czy mają sens lub czy można by je zastąpić czymś innym. Zgadza się, że to jest popadanie ze schematu w schemat lecz ten nastepny może być bardziej przemyślany i lepszy. To może doprowadzić do postępu społecznego. Fakt - nie musi, ale może jednak się uda. I to wcale nie muszą być gwałtowne przewroty Big Grin

A co do mojego wieku to mam 17 lat.
Wskaż mi człowieka który jest "taki jak wszyscy" Wink Każdy z nas jest indywidualny, niepowtarzalny, a nawet gdyby, to nei wiem czy jest sens z tym "walczyć". Sam mi przyznałeś że ta cała "walka" kończy się jedynie w obrębie jednoski, tylko w jej głowie. W sumie to po ponownym przeczytaniu tych cytatów dochodze do wniosku że tak dyskretnie dokładnie to samo powiedział pan z BR. Tylko że on twierdził że to prowadzi do rozwoju i jest w tym ździebko racji, bo ja za gówniarza też się bawiłem w tą całą "walkę" i na pewno to jakoś na mnie wpłynęło, a wiec tym samym wpłynęło na mój rozwój, ale przecież czegokolwiek bym wtedy zamiast bawienia się w panka nie robił to i tak by kształtowało mój umysł, wiec nie ma w panku nic takiego szczególnego. Można zatem dojść do wniosku, że to co jest dla ciebie pankiem to walka, która rozgrywa się jedynie we wnętrzu głowy jednostki. Taki "ruch" to już nie jest żaden ruch, ani ideologia, to jedynie rozterki młodego czlowieka który myśli że wie jak powinien wyglądać lepszy świat.
Wszystkie schematy ulegaja samoczynnym zmianom. Jeśil społeczeństwo z nich "wyrasta" to powoli odchodzą, lub przekształcają się w inne. To co nazywamy ewolucją można zaobserwować wszędzie, w każdym aspekcie naszego życia jako jednostki, gatunku, czy całej planety. Wszystko ulega stopniowym zmianom, a te zmiany są samoczynnym doskonaleniem się. Nie ma tu miejsca na żadną "walkę" bo nie zatrzymasz własnymi rękoma biegu tej rzeki. Za małą masz powierzchnie dłoni by to zrobić Wink Rzeka sama doskonale wie jak ma płynąć by możliwie najlepiej wyrzeźbić swoje koryto
Punk... Hmmm... Jest tym czym jest, lubię ten rodzaj muzyki Smile Punka sobie zawsze wyobrażałam z zielonym irokezem i zniszczonymi ciuchami ^_^ Ale to tylko wyobrażenie xD
Co do Green Day, Blinka, Cood Charlotte itp. Wydaje mi się, że od tego się zaczyna. Ja zaczełam od Green Day xD A teraz już inne zespoły królują [ostatnio KSU i Pistolsi ;-].
Punk to osoba, która nie udaje. No i tego się trzymam Big Grin
Cytat:Kiedyś ten cały syf miał sens, ale to też miało mieścić się tylko w granicach pewnego wieku (dojrzewania). To dla ludzi dojrzewajacych, chcących zmian (po prostu gówniarzy), jest ta papka wiec nie należy traktować tego poważnie jako ideologii.
Z tym sie zgodze ... a co do pozerstwa ... moze mowisz tak dlatego bo teraz nie ma sie przeciw czemu bunotwac, i caly ten 'syf' stracil sens ... widocznie zle Cie zrozumialem, moze ja cale to gowno zle rozumiem, nale zawsze jest przeciw czemu sie buntowac ... a swiata i tak nie zmienimy, to pewne Tongue
Ja mam ten sam problem xD. Tyle ze ja po prostu pytam czego mi barkuje D
a jesli chodzi o wygląd...znacie moze jakiegos punka z czarnymi wlosami 'la sid??? Question
ja znam. no i? : P
moze znamy a mozna wiedziec po co ci ktos taki??
niewazne..tak tylko pytam....
no powiedz Rolleyes
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23