• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Polityka...

Oto niektóre kontrowersje i oskarżenia w związku z procesem i egzekucją Saddama Husajna: (za Wikipedią)

1. Wiele osób uważało też, iż sąd iracki, który skazał Saddama na karę śmierci, nie był bezstronny ani sprawiedliwy i podlegał naciskom politycznym (m.in. premier Iraku publicznie wyrażał jeszcze przed wyrokiem nadzieję, iż Saddam zostanie stracony). Inni dodawali częste oskarżenie, iż irackie władze nie są suwerenne i całkowicie podlegają USA ("rząd marionetkowy"), które też miało jakoby naciskać na skazanie i wykonanie wyroku. Władze niektórych krajów arabskich (m.in. Arabii Saudyjskiej i Libii, która ogłosiła z tego powodu żałobę narodową), otwarcie określiły proces jako upolityczniony i nielegalny.
2. Organizacje broniące praw człowieka, Watykan i Unia Europejska przypomniały, iż sprzeciwiają się stosowaniu kary śmierci w każdych okolicznościach, nawet jeżeli nie ulega wątpliwości, iż osoba dopuściła się (jak Saddam) ciężkich zbrodni
3. Istnieją obawy, iż egzekucja Saddama jeszcze bardziej rozpali zarzewie konfliktu w Iraku i może doprowadzić do wojny domowej (większość sunnitów w Iraku wciąż uważała Saddama za swego przywódcę, a wyrok i egzekucję przyjęła jako "policzek i hańbę"). Sądząc też z reakcji władz i opinii publicznej w krajach arabskich (także tych, które miały z Irakiem Saddama złe stosunki), możliwym jest jeszcze większy rozrost nastrojów antyamerykańskich w regionie
4. Wielu uważa też, że jego egzekucja i postawa staną się powodem do uważania go za męczennika i uczynienia swoistego symbolu, zarówno w Iraku jak i regionie
5. Kontrowersje wzbudził też fakt wykonania wyroku w pierwszy dzień muzułmańskiego święta. Dla wielu Arabów był to wyraz "pogardy dla islamu"
6. Wyrok przez powieszenie także odebrano wśród sunnitów negatywnie jako próba upokorzenia Saddama
7. Cały przebieg egzekucji został nagrany za pomocą telefonu komórkowego i opublikowany w Internecie. Dzięki temu ujawniony został fakt, że tuż przed śmiercią doszło do utarczek słownych między Saddamem, a katami i świadkami. Niektórzy z nich wykrzykiwali hasła typu: "Idź do piekła!", "Niech Bóg cię przeklnie!". Skandowano również "Muktada! Muktada" (Muktada as-Sadr - czołowy przywódca szyicki). Istnieje obawa, że film wideo może wśród sunnitów w Iraku i w świecie arabskim umocnić przekonanie, że proces byłego dyktatora był zemstą zwycięzców, a nie aktem sprawiedliwości. Także jego, w dosyć zgodnej opinii, spokojna i godna postawa w trakcie egzekucji i opanowanie podczas pokrzykiwania świadków (sam nie podniósł głosu, a jednym z jego komentarzy było: "Muktada? I to nazywacie męstwem?"), może tylko umocnić jego potencjalną legendę jako "męczennika i bohatera".
BLOOD SUGAR SEX MAGIK - the best thing since bread came sliced
[Obrazek: redpapryczkipk7.jpg]
Odpowiedz

Przemek87 napisał(a):1. Wiele osób uważało też, iż sąd iracki, który skazał Saddama na karę śmierci, nie był bezstronny ani sprawiedliwy i podlegał naciskom politycznym (m.in. premier Iraku publicznie wyrażał jeszcze przed wyrokiem nadzieję, iż Saddam zostanie stracony). Inni dodawali częste oskarżenie, iż irackie władze nie są suwerenne i całkowicie podlegają USA
Nie no kurwa,ktos Ameryke odkrył!Nobla!

Przemek87 napisał(a):2. Organizacje broniące praw człowieka, Watykan i Unia Europejska przypomniały, iż sprzeciwiają się stosowaniu kary śmierci w każdych okolicznościach, nawet jeżeli nie ulega wątpliwości, iż osoba dopuściła się (jak Saddam) ciężkich zbrodni
W sumie racja ja bym mu kazał zjadac własne gowna dopuki nie zdechnie

Przemek87 napisał(a):3. Istnieją obawy, iż egzekucja Saddama jeszcze bardziej rozpali zarzewie konfliktu w Iraku i może doprowadzić do wojny domowej (większość sunnitów w Iraku wciąż uważała Saddama za swego przywódcę, a wyrok i egzekucję przyjęła jako "policzek i hańbę").
Typowe piepszenie religijnych formalistow.Saddam dla kaprysu mogł mordowac setki z nich a Muzułmanie i tak by go kochali.

Przemek87 napisał(a):4. Wielu uważa też, że jego egzekucja i postawa staną się powodem do uważania go za męczennika i uczynienia swoistego symbolu, zarówno w Iraku jak i regionie
On byłby meczennikiem nawet gdyby dostał dozywocie. W koncu zamkneli go "niewierni"

Przemek87 napisał(a):6. Wyrok przez powieszenie także odebrano wśród sunnitów negatywnie jako próba upokorzenia Saddama
Pewnie,mogli mu pozwolic sobie wybrac jak ma zginac.
Odpowiedz

Krzychun napisał(a):ja bym mu kazał zjadac własne gowna dopuki nie zdechnie

Popieram, bez dwóch zdań. Jak na krwawego dyktatora skończył i tak humanitarnie... Mad
Odpowiedz

Kelthuz tak mnie naszlo dzisiaj i mam pytanie(calkiem z innej beczki). Popierasz(albo żle wnioskuje) konserwatyzm taki jak propaguje LPR/MW etc. z definicji konserwatyzm jest pewnym punktem odniesienia. Sa to Bog,religia,ogonie przyjete autorytety. Z drugiej strony czesto odnosisz sie do pewnej pisarki dla,ktorej tymi punktami odniesienia sa "Obiektywny Realizm,Racjonalizm,Egoizm i kapitalizm".Czy to nie hipokryzja?? Odwolywac sie do tradycji i autorytetow a jednoczesnie popierac osobe,ktora twierdzila,ze nie ma autorytetow ani idei,ktorych nie mozna krytykowac?? Ja jak najbardziej popieram poglady pani R.
Odpowiedz

jestem libertarianinem, a z braku laku na polskiej scenie politycznej najbliższą formacją jest UPR, reprezentująca konserwatywny-liberalizm. Randyści akurat zostali w ostatnich latach kompletnie zmiażdżeni, głównie na gruncie etyki, przez prawicowych libertarian, również Rothbard w ostatnich latach życia przyznał się, iż żałuje sojuszu z Nową Lewicą we wczesnych latach działalności swojego ruchu libertarian - i że z perspektywy czasu widzi, iż to paleokonserwatyści byliby lepszym sojusznikiem. Gdyż łatwiej konserwatystę przekonać do wolnego rynku i liberalizmu, niż lewaków do myślenia - aksjomat KelThuza nr 2.
Hoppe otwarcie krytykuje randystów jako typowych modalnych lewicowych libertarian bez jakiegokolwiek kręgosłupu moralnego i charakteru.
Z tego wynikałoby, iż brak wyższych przekonań i odniesień do Tradycji (rozumianej w kategoriach prawicowych), prowadzi do degeneracji moralnej.
Cóż. Ja spotkałem się jakiś czas temu z opinią prezesa Ayn Rand Society, iż Amerykanie podczas ataku na Irak powinni byli masowo zabijać ludność cywilną, a zamachy terrorystyczne tłumić w zarodku przez pacyfikacje ludobójcze całych wsi i miasteczek. "Bo tak nakazuje obiektywizm i wroga należy totalnie zniszczyć by wygrać wojnę".
Cóż, this guy's got a point :>
Ale widać po tym, jaki typ umysłowości neurotycznej prezentują co poniektórzy randyści właśnie.
Temat do dłuższych rozważań...
[Obrazek: sbo3s4.jpg]
Odpowiedz

KelThuz napisał(a):Gdyż łatwiej konserwatystę przekonać do wolnego rynku i liberalizmu, niż lewaków do myślenia - aksjomat KelThuza nr 2
Dobre... serio, zgadzam się z powyższym. Jako przykład można dodać, że Margaret Thatcher, która obracała się w kręgach partii konserwatywnej a przeprowadziła reformy typowe dla liberałów, co postawiło angielską gospodarkę na nogi.

Kel, skoro uważasz, że tradycja jest determinantem ładu społecznego, to co powiesz o poglądach Burka Edmunda, który będąc tak naprawdę liberałem, stworzył podstawy konserwatyzmu? Wybacz niski profesjonalizm zapytania, ale będe miał z tego egzamin, a taka wiedza praktyczna nieźle mi się do niego przyda Tongue
Odpowiedz

Cytat:Sławomir Skrzypek prezesem NBP

Sejm wybrał prezydenckiego kandydata Sławomira Skrzypka na szefa Narodowego Banku Polskiego. Za głosowało 239 posłów, przeciw było 202, wstrzymał się 1 poseł.

ja pierdole, zaorać Mad
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
Odpowiedz

Zoltan napisał(a):Gdyż łatwiej konserwatystę przekonać do wolnego rynku i liberalizmu, niż lewaków do myślenia - aksjomat KelThuza nr 2
Tylko,ze poza UPR i dosc umiarkowana PO polscy konserwatysci to jednoczesnie lewakiWink
KelThuz napisał(a):Rothbard
hehe,wlasnie czytam "Złoto, banki, ludzie – krótka historia pieniądza"bardzo dobreWink
Odpowiedz

Tomash napisał(a):
Cytat:Sławomir Skrzypek prezesem NBP

Sejm wybrał prezydenckiego kandydata Sławomira Skrzypka na szefa Narodowego Banku Polskiego. Za głosowało 239 posłów, przeciw było 202, wstrzymał się 1 poseł.

ja pierdole, zaorać Mad

Ta, elity polityczne są zadowolone z działalności Balcerowicza. W mediach nie słyszałem ani słowa krytyki o jego kadencji. Chwalą go tylko, że siedział w tym NBP x lat i (nie tylko, ale aż!) zmniejszył inflację : P Ot mi qrva osiągnięcie.
Odpowiedz

Zoltan napisał(a):Ta, elity polityczne są zadowolone z działalności Balcerowicza. W mediach nie słyszałem ani słowa krytyki o jego kadencji. Chwalą go tylko, że siedział w tym NBP x lat i (nie tylko, ale aż!) zmniejszył inflację : P Ot mi qrva osiągnięcie.
Niektorym to sie wydaje,ze Balcerowiczpo'89 roku zostal krolem Polski i wszystko co sie nie udało to jego wina. Takie rzeczy jak wysokie podatki czy prawie zaden stopien prywatyzacji to nie jego wina a brak przychylnosci politykow post-solodarnosciowych,w ktorych odezwalo sie lewico skrzydlo.Chyba.
Cytat:Z tego wynikałoby, iż brak wyższych przekonań i odniesień do Tradycji (rozumianej w kategoriach prawicowych), prowadzi do degeneracji moralnej.
Sam kiedys pisales,ze przez zakorzenienie sie katolicyzmu w polskiej tradycji ta upadła.
Mnie osobiscie konserwatyzm nie rusza.Nie bede sie odwolywal do boga bo jestem ateista.Hasła typu patriotyzm mnie nie ruszaja,nie jestem specjalnie przywiazany do Polski.Co innego do swojego rodzinnego miasta.Autorytety??Zgadzam sie tu z A.R.
Odpowiedz

Zoltan napisał(a):Ta, elity polityczne są zadowolone z działalności Balcerowicza. W mediach nie słyszałem ani słowa krytyki o jego kadencji. Chwalą go tylko, że siedział w tym NBP x lat i (nie tylko, ale aż!) zmniejszył inflację : P Ot mi qrva osiągnięcie.

A czy ja coś napisałem o balcerowiczu?! Tak sie składa że wiem kim jest ten cały Skrzypek(nieważne skąd) i nie ma on absolutnie ŻADNYCH kompetencji, co już zresztą zdążył pokazać! to już nawet nie jest działanie na rzecz "interesów partyjnych" tylko zwykle kolesiostwo w najgorszym wydaniu. Niekompetentna osoba na takim stanowisku może zrobić naprawdę spory burdel.
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
Odpowiedz

Cytat:odezwalo sie lewico skrzydlo

Solidarność to tylko i wyłącznie ruch lewicxowy, w końcu to związek zawodowy ; ]

Cytat:Sam kiedys pisales,ze przez zakorzenienie sie katolicyzmu w polskiej tradycji ta upadła.
Mnie osobiscie konserwatyzm nie rusza.Nie bede sie odwolywal do boga bo jestem ateista.Hasła typu patriotyzm mnie nie ruszaja,nie jestem specjalnie przywiazany do Polski.Co innego do swojego rodzinnego miasta.Autorytety??Zgadzam sie tu z A.R.

Też jestem całkiem ciekaw odp ; p
"All that's left to say is: Farewell"
Odpowiedz

Tomash wiem, chciałem tylko cos dopowiedziec nt. balca. A sprawę skrzypka przemilczę, bo to już nie było dawanie stanowisk po koleżeńsku, lecz najzwyklejsza w świecie ich sprzedaż. I to gotówką.
Odpowiedz

KelThuz napisał(a):opinią prezesa Ayn Rand Society, iż Amerykanie podczas ataku na Irak powinni byli masowo zabijać ludność cywilną, a zamachy terrorystyczne tłumić w zarodku przez pacyfikacje ludobójcze całych wsi i miasteczek. "

Zajebiscie trve pomysl. Szkoda ze go nie zastosowano (:
Odpowiedz

Co najmniej czwórka dzieci, pracujący ojciec i matka zajmująca się domem - to idealny model rodziny według posłów PiS.

Dziś w Polsce według danych Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej jest ponad milion rodzin wielodzietnych (troje lub więcej dzieci). Wychowuje się w nich blisko 3,5 mln dzieci. Ale zdaniem polityków rodzin wielodzietnych jest za mało. Posłowie PiS z sejmowej komisji rodziny i praw kobiet będą więc zachęcać rodziców do prokreacji. - Wprowadzimy dla nich ekstra rozwiązania - chwali się poseł Marian Piłka.

Warunek jest jeden. Rodzina musi mieć najmniej czwórkę dzieci, pracującego ojca i matkę pozostającą w domu, wychowującą swoje pociechy. I to za spełnienie tych kryteriów czeka nagroda. Poseł Marian Piłka wyjaśnia, że każda taka rodzina, powinna dostać specjalną kartę. Ta będzie uprawniać do bezpłatnych wejść do muzeów, kin i teatrów. Dodatkowo dzieci miałyby ulgę na wstęp na pływalnię czy halę sportową.

Na tym jednak nie koniec. Tam, gdzie dzieci będzie więcej niż sześcioro, posłowie proponują dać tysiąc złotych pensji miesięcznie dla matki na wychowanie.

- Jeśli chcemy, aby rodzina była zdrowa moralnie, nie widzę możliwości, aby matka pracowała - argumentuje Anna Sobecka, posłanka niezrzeszona.

Nikt w parlamencie nie obliczył, ile poselski pomysł kosztowałby budżet państwa. Niedługo sprawą zajmie się rząd - zaznacza "Metro".
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości