"Forrest Gump" Winston Groom. Ciekawa książka. ale filmu jeszcze nie oglądałem, jutro to nadrobię bo leci. (jesli się nie mylę to jutro)

hock:
Jutro, jutro

Film świetny, ale książka i tak lepsza

Za duzo ich bylo zeby wymieniac :]
Pamietam , ze po przeczytaniu Folwarku zwierzecego zaczalem inaczej patrzec na Rzad naszej kochanej RP. To chyba jedna z nielicznych lektur , krora miala w sobie tyle ironii i sarkazmu (hyhy).
"Pamietnik narkomanki"
Dosc ciekawa ksiazka
Jedna z wielu wielu to "Tylko razem z córką".W sumie przez kilka książek o biednych muzułmankach mam teraz uraz do tej religii i facetów muzułmanów

Ale książke polecam

Syska...Pamiętnik narkomanki może być ale mną osobiście bardziej wstrząsnęło My dzieci z dworca ZOO

Bo wiesz w Narkomance były te jej studia,praca, w Ćpunie nie żyło im się tak źle jakoś mniej wstrząsowo napisane ale w Dzieciach aż ciarki przechodziły

H. Hesse - Siddhartha
J.Cortazar - Gra w klasy
Stanislaw Grzesiuk- "Piec lat kacetu"
"Samotnośc w sieci" oraz "My dzieci z dworca Zoo"
Ostatnio 'Wspomnienia z domu umarłych', Dostojewskiego. Polecam. Jest to opis lat spędzonych w syberyjskim więzieniu.
Pamiętam, że kiedyś swoją brutalnością poruszyła mnie "Heroina" Tomasza Piątka. Krótkie, ale treściwe. Niby literacko nic szczególnego, ale chyba właśnie przez brutalny przekaz ma poruszać.
Poza tym ostatnio książki Coelho na mnie mocno działają, poruszają w odpowiedni sposób, bo skłaniają mnie do zastanowienia się nad pewnymi sprawami.
kkk napisał(a):J.Cortazar - Gra w klasy
mam w domu ale jeszcze jakos nie przeczytalam

Ostatnio przeczytałam "...płakaliśmy bez łez..." Gideona Greifa, poruszyła mnie ta książka-ogólnie książki o Auschwitz bardzo mną wstrząsają.Ciężko mi po prostu zrozumieć tą nieczułość i brak ludzkich instynktów-dla mnie Niemcy byli gorsi niż zwierzęta,bo nawet one by nie potrafiły tak krzywdzić bez powodu i dla CHOREJ ideii

Joseph Heller - Paragraf 22
Książka o potężnym zabarwieniu groteskowo-humorystycznym, ale jest to gorzki smiech przez łzy, wywołane tragedią wojny
Joe Haldeman - Wieczna Wojna
Książka SF napisana pod wpływem traumatycznych przeżyć autora w Wietnamie. Wstrząsająca opowieść o tym co system i wojna może zrobić z ludzi. Polecam również komiks na kanwie książki - istny majstersztyk i arcydziełko komiksowej muzy.
nie pamietam autora... "pan ibrahim i kwiaty koranu" (chyba taki tytul...)