• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

progressive rock

nie nie, jest taka progmetalowa kapela lat współczesnych, wywodzą sie bodajze gdzieś z krajów skandynawskich, jak dotąd wydali dwie płyty.

Kamael - z mojej strony głównie Close To The Edge - ale to jeszcze z końca jak 60 płytka. Tylko trzy numery ale za to jakie. Tales From Topographic Oceans, 90125 w duchu lat 80, bardzo fajna rzecz sprzed kilku lat The Ladder i ostatnia płytka Magnification.
Odpowiedz

Poszukam, może gdzieś coś się znajdzie. Słyszałem o tym zespole wiele dobrego, a że prog mnie interesuje warto byłoby się zapoznać z klasyką.
Wymieniłaś Porcupine Tree - zapraszam więc do dyskusji w temacie o nich, założyłem, ale niestety jeszcze nie pojawił się nikt, kto ich chociaż kojarzy. Szkoda, bo naprawdę posłuchać ich warto.
Odpowiedz

wiesz im glebiej wchodzisz w tą dziedzine grania tym trudniej o kapele swiatowej sławy.
Odpowiedz

Teaser napisał(a):wiesz im glebiej wchodzisz w tą dziedzine grania tym trudniej o kapele swiatowej sławy.
Zauważyłem, ta muzyka jest bardzo mało popularna, a w Polsce to już w ogóle. Wystarczy wziąść tu jako przykład aktualną sytuację w Polsce grupy Riverside, która na zachodzie (może się pomylę, ale chyba m.in. w Szwajcarii) została wybrana największą nadzieją 2005 roku.
Odpowiedz

a to polska właśnie Wink
Odpowiedz

YES? Klasyka. Jeden z moich ulubionych zespołów Smile "Close To The Edge", "Going For The One" czy "Tales..." to majstersztyk. Kapela zdecydowanie godna polecenia. Prog rock mało popularny w Polsce? Nie jest to muzyka "dla mas" i nie ma co liczyć na to, że stanie się popularna jak np.hip hop, ale coraz częściej spotykam się z jej fanami. Poza tym, coraz częściej organizowane są festiwale, aby zespoły grające taką muzykę mogły się pokazać (ProgRock Festival w Krakowie) No i wspomniany wyżej Riverside - w kwietniu rozpoczyna europejską trasę koncertową Smile
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

Miriam napisał(a):Poza tym, coraz częściej organizowane są festiwale, aby zespoły grające taką muzykę mogły się pokazać (ProgRock Festival w Krakowie) No i wspomniany wyżej Riverside - w kwietniu rozpoczyna europejską trasę koncertową Smile
Na ProgRock Festiwalu miałem się pojawić, ale zamiast tego wybrałem Porcupine Tree i Anathemę 15 kwietnia. Ty byłaś? Jak tam zespoły się zaprezentowały?
Odpowiedz

Festiwal jest 8 kwietnia Smile Co do zespołów... Zagra Riverside, Coma i mniej znane Żywioły - jestem pewna, że świetnie się zaprezentują Smile
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

Miriam napisał(a):Festiwal jest 8 kwietnia Smile Co do zespołów... Zagra Riverside, Coma i mniej znane Żywioły - jestem pewna, że świetnie się zaprezentują Smile
Heh, faktycznie. Ja na serio ostatnio coś nie kontaktuję, oczywiście pomyliło mi się z 8 marca. Oj, czas wziąść jakieś leki ;D.
Odpowiedz

wreszcie znalazłam Wink
nie ma chyba osobnego tematu o Dream Theater, a ja ten zespół bezgranicznie kocham, między innymi za to, że wymaga czegoś więcej od słuchacza Smile
projekty poboczne też są niesamowite - zarówno Mullmuzzler solo, jak i TransAtlantic czy LTE.
LaBrie podobno śpiewa coraz gorzej, ale ja w swoim zaślepieniu tego nie zauważam... Wink
Odpowiedz

Z wiadomo jakich przyczyn festiwal został przesunięty na wtorek, 12 kwietnia. Niestety, nigdzie nie ma już biletów Sad Czy ktoś z Was orientuje się czy będzie można kupić bilety w dniu koncertu? (festiwal odbędzie się w klubie Loch Ness)
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

Miriam napisał(a):Z wiadomo jakich przyczyn festiwal został przesunięty na wtorek, 12 kwietnia. Niestety, nigdzie nie ma już biletów Sad Czy ktoś z Was orientuje się czy będzie można kupić bilety w dniu koncertu? (festiwal odbędzie się w klubie Loch Ness)
Czyżby gatunek stawał się co raz bardziej popularny w naszym kraju? Znajomy namawiał mnie żeby się wybrać, ale niestety mój portfel raczej nie wytrzymałby dwóch koncertów w Krakowie w jednym tygodniu.
Spojrzałem na Allegro, ale żadnej aukcji z biletem na ten festiwal nie ma.
Odpowiedz

No cóż, pojadę we wtorek do Krakowa; mam nadzieję, że w klubie jeszcze będą bilety na ten koncert - szkoda by było przegapić to wydarzenie.
PS: Dzięki za fatygę ;D
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

Miriam napisał(a):No cóż, pojadę we wtorek do Krakowa; mam nadzieję, że w klubie jeszcze będą bilety na ten koncert - szkoda by było przegapić to wydarzenie.
PS: Dzięki za fatygę ;D
No to życzę powodzenia Smile (skoro tak ryzykujesz musisz mieć do Krakowa blisko, bo ja bez pewnego biletu moich bodaj 150 km bym nie jechał, choć w sumie na Riverside'a... ;D). Może jeszcze w klubie będą.
Nie ma za co dziękować, wielkim problemem dla mnie nie było przeszukanie paru stron. A poza tym niczego nie znalazłem, więc tym bardziej podziękowania są niepotrzebne Smile.
Odpowiedz

Do Krakowa mam dość blisko (50 minut jazdy pociągiem) No i byłam na stronie Riverside - organizator pisze, że wszystkie bilety z przedsprzedaży poszły, ale zostało jeszcze jakieś 100 - 150 biletów (będą sprzedawać od 17, więc muszę wcześnie być na miejscu) Nie dam tak łatwo za wygraną ;D
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz