• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pain Of Salvation

Ale zaskoczyli nazwą - trzymali to w tajemnicy do samej premiery ?
Odpowiedz

była to tajemnica dopóki ktoś nie otworzył bookleta albo dokładnie nie obejrzał pudełka... Laughing

ale takie rzeczy chyba mówią same za siebie:

"As you walk through the ashes, remember my name" (idioglossia)/
"You'll never remember my name but I love just the same" (enter rain)

"Tell me that you love me, I know that you do" (in the flesh)/
"If I say I love you, dare you love me too?" (america)

"We had a bigger world - we had a better view" (her vioces)/
"I have a bigger world (view) since I found God" (mrs modern mother mary)

+te wszystkie zawodzania w tle i ogólnie styl kompozycji jest zbliznony do tych z TPEI... a i oba albumy są zajebiste Wink

jeszcze pewnie jest tego dużo więcej ale nie chce mi się teraz szukać Wink

edit. "I will never leave this shame" (the perfect element)/
"shame will never be the same, I will never be the same" (mrs modern mother mary)

King of Loss/Flame to the Moth te dwa kawałki poprostu łączą się razem w jedną całość... nie chce mi się przytaczać całych tekstów...
Odpowiedz

Z powodow "technicznych" musze sobie odpuscic koncert Sad Ale nadrobie za to kupujac nowa płyte.Pocieszam sie zobaczeniem Iommiego w czerwcu i jak kasa pozwoli Marillionu 2 razWink
Odpowiedz

Eeee nie gadaj głupstw. Likwiduj "przyczyny techniczne", kupuj bilet i zawijaj się do Krakowa. Ja nawet będę jechał od strony Wrocka i transport w jedną stronę masz Wink

PS. Btw mi w robocie wymyślili zebranie w Poznaniu 21 II ale nasciemniałem i przełożyli na 20 II więc odetchnąłem bo koncert wisiał na włosku a bilet już miałem Big Grin
Odpowiedz

No to zalezy do kiedy bilety beda
Odpowiedz

To działaj działaj Smile
Odpowiedz

Kurna, słucham sobie po raz 2 płytki 'Scarsick' i mogę powiedzieć, że pierwsze podejście do tej kapeli jest jak najbardziej udane. Może i nie powinienem zaczynać od tego albumu, ale staram się iść pod prąd, tak jak w przypadku zespołu Tool, gdzie '10000 dni' mnie przekonało.

Płytka mi się na prawdę podoba, więc:
1) jeśli chodzi o dyskografię PoS to co dalej? Wink
2) skoro PoS i DT to dwa całkiem inne nurty prog metalu, to jakie inne kapele mi polecicie z tego (moim zdaniem duuuuużo Big Grin ) lepszego nurtu niż DT? Wink
Odpowiedz

balzac napisał(a):1) jeśli chodzi o dyskografię PoS to co dalej?
Remedy Lane

balzac napisał(a):2) skoro PoS i DT to dwa całkiem inne nurty prog metalu, to jakie inne kapele mi polecicie z tego (moim zdaniem duuuuużo Very Happy ) lepszego nurtu niż DT?
Anathema gra podobnie.Jeszcze np.Ayeron.
Odpowiedz

^no to się obada Smile
Odpowiedz

1. Remedy Lane - jeśli pragniesz melodii
The Perfect Element Pt. 1 - jeśli pragniesz kompozycji
BE - jeśli pragniesz rozbudowanego koncept albumu

2. Wastefall, MindFlow, może troszkę Fates Warning (ale to już inna para kaloszy) - tu Ci najlepiej doradzi Yog

Choć i tak Dream Theater jest najprzedniejszy Wink - słyszałeś Scenes From a Memory ?
Odpowiedz

Obczaj MullMuzzler 2 Labriego;>
No i z tego co zdazylem obadac to moze Redemption by Cie zadowoliło.
Odpowiedz

balzac napisał(a):1) jeśli chodzi o dyskografię PoS to co dalej? Wink
każdemu na początek polecam Remedy Lane ze względu na to iż jest to bezwątpienia najprzystępniejsza płyta w ich dorobku (czyli wg powszechnie przyjętych standardów do łatwych w odbiorze zaliczyć jej nie można Wink)...
chyba że masz dostęp do nagrań wideo to polecam "BE" Live - koncert maskaruje swoją spektakularnością, wgniata w siedzenie i ciężko się potem podnieść Wink

balzac napisał(a):2) skoro PoS i DT to dwa całkiem inne nurty prog metalu, to jakie inne kapele mi polecicie z tego (moim zdaniem duuuuużo Big Grin ) lepszego nurtu niż DT? Wink

tu będzie ciężko bo PoS raczej niepowtarzalny jest Wink...
pierwsze co mi przychodzi do głowy to greckie kapele Wastefall (album Soulrain 21 można w sumie nazwać kopią PoS i to raczej jest "+", najnowsza "Self Exile" zdecydowanie bardziej oryginalna ale już nie tak dobra Wink) i Fragile Vastness z ultra genialnym albumem "A Tribute to Life" (jak co służę pomocą bo w necie ciężko znaleźć jakieś nagrania wysokiej jakości a o zakupie tej płyty w Polsce można jedynie pomarzyć)... ew już troche dalej odbiegając do PoSowości to możesz spróbować zaznajomić się z takimi kapelami jak Cea Serin i Prymary...
Odpowiedz

buubi napisał(a):Choć i tak Dream Theater jest najprzedniejszy - słyszałeś Scenes From a Memory ?
Z Dream Theater słyszałem w całości tylko 'Images and words' oraz 'Octavarium', z innych rzeczy to tylko po fragmentach, które zapuszczał kolega.
Powiem szczerze, jestem uprzedzony do tej kapeli, wokalu mężczyzny o nazwisku LaBrie 'nie zniese'. Podejrzewam, że nic nigdy mnie do nich nie przekona Wink .

Co do 'Scarsick' - 2 otwierające numery mnie na prawdę zaskoczył, coś jakby cięższe RATM Big Grin . Takie pierwsze wrażenie.
Kolejne wrażenie: brak słabych numerów na płytce.

Najbardziej jara mnie 'America', 'Disco Queen' i 'Kingdom of Loss' - kapitalne kawałki, nie inaczej!!
Odpowiedz

Krzychun napisał(a):Anathema gra podobnie
gdzie?... sorki ale jakoś podobieństwa między tymi dwiema kapelami doszukać się nie mogę Wink

Krzychun napisał(a):Jeszcze np.Ayeron.
Arjen - król prog-kiczu... ja osobiście nie polecam kolo jest cholernie wtórny...

buubi napisał(a):MindFlow
nom MindFlow jest jakby pogodzeniem obu nurtów: Drimowego i PoSowego Wink styl budowania kompozycji i wokal zdecydowanie PoSowy ale wszystko jest bardziej elekryczne i podlane technicznymi zagrywkami... mieszanka wybuchowa...

buubi napisał(a):może troszkę Fates Warning
płyty od "A Pleasant Shade of Gray" w górę jak najbardziej... piękna klimayczna muza bez popisów instrumentalych <mniam>

Krzychun napisał(a):No i z tego co zdazylem obadac to moze Redemption by Cie zadowoliło.
akurat Redemption to już zupełnie inna para kaloszy... tu mamy niesamowitego kopa w dupę a nie muzykę którą można konteplować przy zgaszonych światłach... to je taki "headbanging progressive Metal" (przez duże "M"Wink)
Odpowiedz

Yogurt napisał(a):gdzie?... sorki ale jakoś podobieństwa między tymi dwiema kapelami doszukać się nie mogę
A ja widze.Wspolnym mianownikiem sa te gotyckie elementy i lekka doomowosc.Nie wiem czy sie dobrze wyrazilem,ale chvjWink
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości