Forum Rockmetalshop
Pain Of Salvation - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Co mi w duszy gra... czyli dywagacje i dewiacje muzyczne }:-] (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-co-mi-w-duszy-gra-czyli-dywagacje-i-dewiacje-muzyczne)
+--- Dział: Inna muzyka... (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-inna-muzyka)
+--- Wątek: Pain Of Salvation (/thread-pain-of-salvation--3202)

Strony: 1 2 3 4 5 6

Pain Of Salvation - buubi - 03-25-2006

Nie zauważyłem topicu o muzyce ekipy Skandynawów. Aktualnie wałkuję dwie płyty: najnowsza eksperymentalną "Be" oraz ponoć ich szczytowe dokonanie "The Perfect Element (Part I)". Bardzo ciekawy kawał progresywnego metalu/rocka. Do Dream Theater (moim subiektywnym zdaniem) nieco im brakuje ale wypracowali własny niepowtarzalny styl. Mamy tu do czynienia zarówno z metalowym graniem ala DT, wstawkami niemal symfonicznymi spod znaku Floydów, rockowymi galopadami w stylu Faith No More, a wszytko to okraszone spokojymi niemal ambientowymi przerywnikami ze spora dawka kojacych klawiszy. Jak wnikne głębiej w te płytki to wypowiem się więcej, tymczasem czekam na opinie osób słuchajacych ich...

- Yogurt - 03-26-2006

Uwielbiam PoS! Wszyskie płyty Daniela i spółki to arcydzieła. Najmocniejszą stroną każdego albumu PoS jest bez wątpienia warstwa tekstowa: niebanalne, dające do myślenia koncepty poruszające różne aspekty ludzkiego życia.
Warstwie muzycznej też nie można niczego zarzucić... wbrew pozorom nie uświadczymy tu szaleńczych galopad instrumentalnych kojarzonych z nurtem progresywnego metalu, tutaj każdy dziwięk ma za zadanie budować niepowtarzalny klimat, poruszać serce gdy słowa poruszają umysł...
Bez wątpienia kolejną mocną stroną muzyki PoS są partie wokalne Daniela, nie słyszałem w życiu wokalisty, który miałby tak szeroką skalę głosu.

- XdkyX - 03-26-2006

cholernie mi sie podoba "imago" Big Grin

- Yogurt - 03-28-2006

buubi napisał(a):ponoć ich szczytowe dokonanie "The Perfect Element (Part I)".

Z tym szczytowym dokonaniem to bym się wstrzymał (chociaż moim zdaniem TPE1 nim jest), ponieważ PoS wydali pięć niezwykle równych płyt i dla każdego fana inna będzie tą najlepszą...

Warto jeszcze wspomnieć o wydanym przez PoS koncercie (jeśli to jeszcze można nazwać koncertem) "BE Live". Jest to niesamowicie zagrany na żywo z orkiestrą album "BE". IMO jest to najlepsze prog-rockowe DVD jakie ujrzało światło dzienne. Tu możecie zobaczyć jego fragment: http://youtube.com/watch?v=wcYiST6td2k&search=pain%20of%20salvation

- TooLfan - 03-28-2006

Yogurt z jakiej płyty pochodzi ten śliczny utwór??

- buubi - 03-28-2006

Yogurt napisał(a):Jest to niesamowicie zagrany na żywo z orkiestrą album "BE". IMO jest to najlepsze prog-rockowe DVD jakie ujrzało światło dzienne.

No tu, pomimo szacunku dla wielkiej płyty "Be" pozwolę sie nie godzić jeśli chodzi o najlepsze prog-rockowe DVD. Choćby z powodu "Ściany" Floydów, kilku wydawnictw Crimsonów czy z bliższego poletka "Metropolis 2000 - Live Scenes From N.Y." gdzie Dream Theater genialnie zagrał caly niesamowity koncept-album "SFAM". Acz, fakt, utwór z linka zaiste piękny.

- Yogurt - 03-29-2006

TooLfan napisał(a):Yogurt z jakiej płyty pochodzi ten śliczny utwór??

ten utwór to prawie cały Iter Impius z albumu "BE"

buubi napisał(a):
Yogurt napisał(a):Jest to niesamowicie zagrany na żywo z orkiestrą album "BE". IMO jest to najlepsze prog-rockowe DVD jakie ujrzało światło dzienne.

No tu, pomimo szacunku dla wielkiej płyty "Be" pozwolę sie nie godzić jeśli chodzi o najlepsze prog-rockowe DVD. Choćby z powodu "Ściany" Floydów, kilku wydawnictw Crimsonów czy z bliższego poletka "Metropolis 2000 - Live Scenes From N.Y." gdzie Dream Theater genialnie zagrał caly niesamowity koncept-album "SFAM". Acz, fakt, utwór z linka zaiste piękny.

Ściana nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia. King Crimson na DVD nie widziałem. A Drimy całkiem fajne ale oni poprostu zagarali a PoS odstawili wielkie SHOW... Jeszcze nie spotkałem osoby, na której ten koncert nie wgniótłby w fotel...

- Krzychun - 05-21-2006

Nom dzisiaj poznalem zespol za sprawa "Be". Kolejny raz panowie udowodniliscie swoj dobry gust. Płyta jest genialna pod kazdym wzgledem a szczegolne wrazenie zrobil na mnie klawiszowiec i vocal. Teksty jak pisal Yogurt tez kapitalne.

- buubi - 05-22-2006

Dziś jeżdziłem po Bieszczadach w interesach. Drogę umilała mi Pain Of Salvation - BE. Pamiętam iż wielu dotychczasowych fanów kapeli narzekało na tę płytę, że taka, owaka, za lekka, za dziwna itp. Właśnie dziś zrozumiałem iż nie należy traktować tej płyty jako prog-metalowej, a jako prog-rockową. Czyli nie oczekiwać technicznego łomotu i czadu tylko spokojnego klimatu niczym z wczesnych Floydów czy Camela (nie porównuję muzyki tylko nastawienie do jej odbioru). Przy zmianie spojrzenia nabrała jeszcze piękniejszego kolorytu. Doprawdy majstersztyk spod ręki pana Daniela. Ciekawy jestem co wymyśli na następnym krążku - spodziewam się najlepszego dokonania POSa.

- Yogurt - 05-22-2006

W ogóle z "BE" to dziwna sprawa. Album ten pomimo swej genialności i ogólnej przezajebistości zbiera dość przeciętne recenzje (ok.7-8/10) w przeciweństwie do poprzednich płyt, które otrzymywały praktycznie same fulle. Raczej nie jest to związane z odejściem zespołu od stylistyki prog-metalowej bo to nastąpiło na Remedy Lane, a po części już The Perfect Element Pt1.
Ale jakby to nie było wszystkie albumy Pain of Salvation takie czy inne ją genialne.

Co do nadchodzącej nowej płyty "Scarsick" to przewiduje Laughing że będzie ona jedną z najcięższych płyt PoS'a. Po tytule i części artworka wydaje mi się że będzie najbardziej zbliżona do TPE1 i OHBtCL.
Ale znając życie Daniel wymyśli coś czego nikt się nie spodziewa...

BTW: Co sądzicie o wykluczeniu Kristoffera Gildenlowa z PoS??
Moim zdaniem Daniel nie znajdzie drugiego tak wszechstronnego basisty i będzie długo żałował swojej decyzji... Chyba, że się dogadają przy rodzinnym stole i ku mej uciesze Kristoffer znowu wstąpi w szergi Pain of Salvation...

- buubi - 05-23-2006

http://www.painofsalvation.art.pl/txt/tlumaczenia.php?show=be

Zajebiste tłumaczenie textów z BE. Tłumacz zapewne napocił sie, ale podał to w bardzo rzetelnej formie za co chwała mu. oczywiście samych textów nie bede komentował, bo tematyka tego conceptu mnie powaliła.

- Yogurt - 05-25-2006

Przekład ten nie jest doskonały, np. takie "niełatwością" troche razi...
Szkoda, że w tym tłumaczeniu nie ma zawartych wersji liryków z "BE live"...
coś dziś mam dzień narzekania

- buubi - 05-31-2006

Może maly ranking płytek ??? Jak dla mnie wyglada to tak:

RL>PE>B>OHBTCL>12:5>E

Dodam iż wszystkie są totalnie wysokopoziomowe, a najsłabsza dla mnie Entropia zabija na miejscu wiele dokonań dobrych kapel prog-metalowych

- Yogurt - 05-31-2006

buubi napisał(a):Może maly ranking płytek ???

czemu nie...

TPE1=BE>Entropia>OHBTCL>RL>>>>>>>12:5 (wypadek przy pracy)

- buubi - 05-31-2006

No no - zaskoczyłeś mnie niską pozycją Remedy Lane - jak dla mnie najbardziej zróżnicowanej muzycznie płyty PoSów (jest tam dosłownie wszystko) oraz wysoką pozycją Entropii gdzie ich styl jeszcze się rozwijał. Niemniej jednak warto rzec iż absolutnie wszystkie ich płyty powalają.