- Liczba postów:
- 1,031
- Liczba wątków:
- 12
- Reputacja:
-
0
Nie zauważyłem topicu o muzyce ekipy Skandynawów. Aktualnie wałkuję dwie płyty: najnowsza eksperymentalną "Be" oraz ponoć ich szczytowe dokonanie "The Perfect Element (Part I)". Bardzo ciekawy kawał progresywnego metalu/rocka. Do Dream Theater (moim subiektywnym zdaniem) nieco im brakuje ale wypracowali własny niepowtarzalny styl. Mamy tu do czynienia zarówno z metalowym graniem ala DT, wstawkami niemal symfonicznymi spod znaku Floydów, rockowymi galopadami w stylu Faith No More, a wszytko to okraszone spokojymi niemal ambientowymi przerywnikami ze spora dawka kojacych klawiszy. Jak wnikne głębiej w te płytki to wypowiem się więcej, tymczasem czekam na opinie osób słuchajacych ich...
- Liczba postów:
- 491
- Liczba wątków:
- 13
- Reputacja:
-
0
Uwielbiam PoS! Wszyskie płyty Daniela i spółki to arcydzieła. Najmocniejszą stroną każdego albumu PoS jest bez wątpienia warstwa tekstowa: niebanalne, dające do myślenia koncepty poruszające różne aspekty ludzkiego życia.
Warstwie muzycznej też nie można niczego zarzucić... wbrew pozorom nie uświadczymy tu szaleńczych galopad instrumentalnych kojarzonych z nurtem progresywnego metalu, tutaj każdy dziwięk ma za zadanie budować niepowtarzalny klimat, poruszać serce gdy słowa poruszają umysł...
Bez wątpienia kolejną mocną stroną muzyki PoS są partie wokalne Daniela, nie słyszałem w życiu wokalisty, który miałby tak szeroką skalę głosu.
- Liczba postów:
- 975
- Liczba wątków:
- 31
- Reputacja:
-
0
cholernie mi sie podoba "imago"
mozesz miec twarde lawki,
ja mam miekkie skory.
- Liczba postów:
- 99
- Liczba wątków:
- 6
- Reputacja:
-
0
Yogurt z jakiej płyty pochodzi ten śliczny utwór??
"...We Suck young blood..."
- Liczba postów:
- 2,514
- Liczba wątków:
- 64
- Reputacja:
-
-1
Nom dzisiaj poznalem zespol za sprawa "Be". Kolejny raz panowie udowodniliscie swoj dobry gust. Płyta jest genialna pod kazdym wzgledem a szczegolne wrazenie zrobil na mnie klawiszowiec i vocal. Teksty jak pisal Yogurt tez kapitalne.
- Liczba postów:
- 1,031
- Liczba wątków:
- 12
- Reputacja:
-
0
Dziś jeżdziłem po Bieszczadach w interesach. Drogę umilała mi Pain Of Salvation - BE. Pamiętam iż wielu dotychczasowych fanów kapeli narzekało na tę płytę, że taka, owaka, za lekka, za dziwna itp. Właśnie dziś zrozumiałem iż nie należy traktować tej płyty jako prog-metalowej, a jako prog-rockową. Czyli nie oczekiwać technicznego łomotu i czadu tylko spokojnego klimatu niczym z wczesnych Floydów czy Camela (nie porównuję muzyki tylko nastawienie do jej odbioru). Przy zmianie spojrzenia nabrała jeszcze piękniejszego kolorytu. Doprawdy majstersztyk spod ręki pana Daniela. Ciekawy jestem co wymyśli na następnym krążku - spodziewam się najlepszego dokonania POSa.
- Liczba postów:
- 491
- Liczba wątków:
- 13
- Reputacja:
-
0
Przekład ten nie jest doskonały, np. takie "niełatwością" troche razi...
Szkoda, że w tym tłumaczeniu nie ma zawartych wersji liryków z "BE live"...
coś dziś mam dzień narzekania
- Liczba postów:
- 1,031
- Liczba wątków:
- 12
- Reputacja:
-
0
Może maly ranking płytek ??? Jak dla mnie wyglada to tak:
RL>PE>B>OHBTCL>12:5>E
Dodam iż wszystkie są totalnie wysokopoziomowe, a najsłabsza dla mnie Entropia zabija na miejscu wiele dokonań dobrych kapel prog-metalowych
- Liczba postów:
- 1,031
- Liczba wątków:
- 12
- Reputacja:
-
0
No no - zaskoczyłeś mnie niską pozycją Remedy Lane - jak dla mnie najbardziej zróżnicowanej muzycznie płyty PoSów (jest tam dosłownie wszystko) oraz wysoką pozycją Entropii gdzie ich styl jeszcze się rozwijał. Niemniej jednak warto rzec iż absolutnie wszystkie ich płyty powalają.