• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nie do strawienia...

Całkowicie popieram Dark Soul Smile
Każda książka [no, może z wyjatkiem "Nad Niemnem" ;P] ma w sobie coś godnego podziwu, coś, co wyróżnia ją od szeregu innych jej współczesnych i współczesnych nam. Wbrew pozorom książki te nie są umieszczone przypadkowo na liście lektur i nawet jeśli nie odpowiadają nam stylem, w jakim są pisane, linią bohaterów, rozwojem fabuły, czy też przemycaną przez siebie ideologią, możemy mimo wszystko coś z nich wynieść, wszystko to kwestia podejścia Smile
Odpowiedz

Do Nad Niemnem dorzusiłbym jeszcze Lalke.
Po przeczytaniu 100 stron piznąłem to w kąt i zabrałem się za "Nigdziebądź" Neila Gaimana

To jest książka!
A jakie zakończenie Confusedhock:

Big Grin
...here and beyond
Odpowiedz

Nie ma co!! Krzyżacy rządzą!!! Dotrwałam do pierwszych pięciu stron!!! Ależ to był wyczyn. A poza tym książki, których nie doczytałam do końca: O dwóch takich co ukradli księżyc, W pustyni i w puszczy, Przyjaciel wesołego diabła.....itd. Wszystko to lektury szkolneSad Beee. I jakoś nie mogłam się przemóc i nie przeczytałam Władcy Pierścieni. Zaczynałam trzy razy i za każdym razem dochodziłam do strony 300. Może za którymś podejściem dam radę.....Big Grin Podobno pierwszy tom strasznie ciężko się czyta, bo jest nudny.
Odpowiedz

No będe krzyczał!!! Evil or Very Mad

Czytaj Włdce bo to religia!!!!

Ja przeczytałem bo 6 razy!

Wink
...here and beyond
Odpowiedz

....nie krzycz Sad....obiecuję, że przeczytam....Smile
Odpowiedz

mi to nigdy lektur nie chcialo sie czytac, ale przez 2 ostatnie lata technikum nie opuscilam chyba zadnej, a i przy okazji bardzo mi sie podobaly, a przynajmniej bez trudow je przeczytalam Big Grin
a ogolnie nie trawie ksiazek historycznych i np. podrecznikow do hisorii Smile
(nie wiem jak ja moglam pisac z tego mature)! :?
"...sinulla ei ole sydäntä entä halusin antaa minun sinulle..."
Odpowiedz

No krzyczał nie bede!
Big Grin
Ale przyjmuje to jako przysięge
Wink
...here and beyond
Odpowiedz

Lektór się nie powinno czytać jeżeli się chce pozostać przy zdrowych zmysłach.
Połowa to kłamstwa, druga [połowa gówno.
[Obrazek: Slayer_logo.jpg]
Odpowiedz

Jedyną lekturą szkolną jaką pamiętam jest "Ten obcy". Rzadko spotykana grafomania. Jest to jedna z niewielu książek (oprócz, oczywiście, wiekopomnych "Krzyżaków") przez które nie potrafie sie przebić mimo jak najlepszych chęci Tongue
Sleep all day.
Party all night.
Never grow old.
Never die.
Odpowiedz

No co ty Ten Obcy jest niezly dobra przygodowa ksiazka dla dzieciakow. Nie do przejscia jest generalnie ten czubek Sienkiewicz Laughing Moze poza Potopem Laughing
Who cares what you expect
What is politically correct?
All my ideas are in bad taste
Get off my case and...
Odpowiedz

Jestem notorycznym pożeraczem książek, jedyne czego nie dałem rady przeczytać to "Dżuma" Camusa. Ale do dziś nie wiem czemu. Może teraz byłoby inaczej ale nie lubię wracać do starych tematów.
Life is a Pain in The Neck
Odpowiedz

wiekszosc xiazek z kanonu lektur z liceum jest beznadziejna. na przyklad Przedwiosnie, Werter, granica czy nad niemnem. ordzuca mnie tez mocno od mickiewicza i kochanowskiego.nie dziwie sie ze po skonczeniu szkoly 95% osob nie czyta zadnych xiazek bo jak uracza ich glownie takimi ''skwarkami'' z liceum to pozniej sie naprawde moze nie chciec...
Pamiętajcie, nigdy nie ufajcie żadnym undergroundom, to wszystko
oszustwo jest totalne, nisze wszystkie, alternatywy, jest to wszystko
syf i naprawdę to nic, NIC nie daje tylko wciąga i zabiera
człowieczeństwo.
Kapitan Europa
Odpowiedz

A jakie ksiazki chcialabys czytac mowiac o baroku czy romantyzmie to jest kanon tamtych czasow i inaczej sie nie da przez to przejsc. Laughing
Who cares what you expect
What is politically correct?
All my ideas are in bad taste
Get off my case and...
Odpowiedz

Mnie sie trudno czyta glowie ksiazki historyczne, straszna nuda a czasem trzeba. Ostatnio czytalam Normana Davisa ponad 900 stron, olaboga

Mistrz i Malgorzata to moim zdaniem srednia ksiazka, cenie Bulhakowa za jego tworczosc, jezyk i styl ale troszke ludzie przesadzaja z opiniami, ze to dzielo wybitne.
---Dekadentyzm---
Odpowiedz

Ja z kolei uwielbiam książki historyczne, gdybym miała trochę więcej czasu prawdopodobnie połykałabym je w całości :)
Co mnie urzeka? Wymarła kultura, sarmacki klimat [jeśli chodzi i Sienkiewicza] i wspaniałą stylizację na język staropolski, mniam :)

Co się tyczy Sienkiewicza - Gombrowicz napisał kiedyś o nim, że jest pisarzem pierwszym wśród drugorzędnych. Z tym zdaniem całkowicie się zgadzam. Bo sienkiewiczowska Trylogia to nic więcej niż powieść przygodowa. Ale dobra powieść przygodowa :}
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości