Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: Wasza wizja państwa/świata
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
JA zawsze przychodzę, jak już wszystko jest powiedziane, ale przynajmniej
jest co czytać ;p
założmy ze przy wynagrodzeniu 1000 zł netto przecietny polak odda z tego 200 zł do budzetu. Likwidując podatki polak ten dostanie 1200 zł wynagrodzenia. Przy tym założeniu musi opłacic sobie lekrza, agencje ochroniarską, ochrone ppoż, edukacje - przykładowo studia pryatne dzienne które kosztują ok 1500 zł. czyli sumując te (podstawowe potrzeby - mozny by dorzucic PKP, PKS, MPK) wychodzi na to ze braknie Ci dwóch miesięcznych pensji by zapewnic sobie bezpieczenstwo obywatelskie i edukacje. Do tego dochodzi miesiąz zycia + opłaty i nieprzewidziane wydatki. Bardzo mozliwe ze Ci 3 pensje nie wystarczą Tongue Życze Ci powodzenia w takim zyciu...
The Stig napisał(a):założmy ze przy wynagrodzeniu 1000 zł netto przecietny polak odda z tego 200 zł do budzetu. Likwidując podatki polak ten dostanie 1200 zł wynagrodzenia.

po pierwsze, to dostanie na reke 2400, gdyz 50% pensji stanowi dzis ZUS, a po likwidacji tego wągra ludzie wreszcie przestaną być okradani.
dalej, dzieki likwidacji podatkow ruszy do przodu gospodarka, i wzrosna inwestycje, dzieki czemu jego pensja szybko wzleci w gore.

Cytat: Przy tym założeniu musi opłacic sobie lekrza

abonament w prywatnej przychodni kosztuje miesiecznie mniej lub tyle samo co dzisiejsza miesieczna obowiazkowa skladka zdrowotna. Po zlikwidowaniu przymusowej skladki i prywatyzacji sluzby zdrowia, abonament czy ubezpieczenie zdrowotne w prywatnych firmach spadnie dzieki konkurencji.

Cytat:, agencje ochroniarską, ochrone ppoż, edukacje - przykładowo studia pryatne dzienne które kosztują ok 1500 zł

j.w. Co ty se myslisz, ze dzisiaj strazacy czy nauczyciele pracują za darmo??? przeciez tez sa oplacani z naszych pieniedzy. Tylko ze w systemie wolnorynkowym to my decydujemy gdzie te pieniadze pójdą. Znika marnotrawstwo i przeżeranie przez urzędasów.
Poza tym, jesli chodzi o studia, to pelna prywatyzacja edukacji spowoduje, ze dzieki wolnej konkurencji, ceny spadna, a wzrosnie tez prywatny mecenat ze strony przedsiebiorcow.

Cytat:. czyli sumując te (podstawowe potrzeby - mozny by dorzucic PKP, PKS, MPK) wychodzi na to ze braknie Ci dwóch miesięcznych pensji by zapewnic sobie bezpieczenstwo obywatelskie i edukacje.

co za lewacka bzdura. Pierdolisz tak, jakby dzisiaj wszystko, o czym mowisz, bylo za darmo.
W systemie wolnorynkowym, gdzie nie ma VATu, ceł i akcyzy, ceny są od 50 do 75% nizsze niz obecnie, wiec nawet za pensje 1000 zł stać nas na dużo więcej. Porównaj poziom cen np. w Kanadzie czy USA w stosunku do przeciętnej tam pensji - wychodzi że jest taniej niż w Polsce, właśnie dzięki niższym podatkom pośrednim.

Poza tym tylko taki system zmotywuje ludzi do ciezszej i bardziej wytezonej pracy, rowniez nad soba. Inaczej zawsze bedzie tu syf i burdel.

Czyli, reasumujac, WOLNY RYNEK ALBO ŚMIERĆ!
Cytat:założmy ze przy wynagrodzeniu 1000 zł netto przecietny polak odda z tego 200 zł do budzetu

To mnie najbardziej zabiło, jako że z pensji przeciętny Polakoddaje ok. 80% do budżetu...
tylko ze ja nie mowiełem o podatkach ZUS i róznego rodzaju ubezpieczniach. Ja mowiłem o przymusowych podatkach jakie ponosi kazdy polak kupujac mleko masło czy piwo czu otrzymuejac dochód. Nie płaccie ZUSu i ciekawe z czego bedziecie zyc bedac bez pracy albo na emeryturze. Poza tym gadanie o konkurencji róznych placówek jest z dupy. obnizac podatki OK ale zniwelowanie WSZYSTKICH oznacza koniec polski ! i co Ty mi tu pierdolisz o 2500 wynagrodzeniu ? przykłądowo brutto masz ok 1300 zł a netto wychodzi ci okolo 900-1000 (nie chce mi sie dokładnie przeliczac) i jakie 50 % to ZUS ? cos ty sie z giertychem na mozgi zamienił ? czy juz niewiesz co pierdolisz ? I Pozniej sie dziwic ze kaczor z kaczorem rujnuje polske jak ludzie mają takie mysli... Sad

ReTuRn napisał(a):
Cytat:założmy ze przy wynagrodzeniu 1000 zł netto przecietny polak odda z tego 200 zł do budzetu

To mnie najbardziej zabiło, jako że z pensji przeciętny Polakoddaje ok. 80% do budżetu...

a ten budzet daje ci droge, lekarza, stróza prawa autobus, pociag itd. problem twki w jebanym złodziejstwie i nieracjonalnym zarzadzaniem budzetem (przykład jebane becikowe) a nie w tym ze sa podatki róznego rodzaju. To ze sa za wysokie to kazdy wie. i jakie 80% ? a ty to chyba masz mozg leppera...
On ma mózg Leppera, a Ty jesteś głupi.
Cytat:Nie płaccie ZUSu i ciekawe z czego bedziecie zyc bedac bez pracy albo na emeryturze.

Kurwa,człowieku, palnij sie w ten swoj lewacki łeb! NIE MA bardziej bandyckiej instytucji niz ZUS.Nie dosc ,ze jak wynika z prostych obliczeń,co najmniej 30% wpłacanych doń pieniędzy po prostu ZNIKA(tzn. jest zajebywane przez panstwo) ,to z racji tego ,ze jest to instytucja, w ktorej finanse nie wychodzą ,,na zero" lecz trzeba stale do niej dokładać,za ok 20 lat nie bedzie czegos takiego jak emerytura,bo zwyczajnie zabraknie na to pieniedzy!!! Z roku na rok buddzet ZUS'u sie kurczy,wiec jesli nie zastapia go prywatni ubezpieczyciele itp. to otrzymasz na emeryturze co najwyzej zasiłek! Skoncz z czytaniem lewackich gowien a'la GW i przejzyj na oczy!
^
powinienes dodac jeszcze, ze ZUS za nasze pieniadze stawia sobie 'pałace' :?
The Stig napisał(a):tylko ze ja nie mowiełem o podatkach ZUS i róznego rodzaju ubezpieczniach.

przeciez to haracze jak kazde inne

Cytat: Ja mowiłem o przymusowych podatkach jakie ponosi kazdy polak kupujac mleko masło czy piwo czu otrzymuejac dochód.

przeciez lolku w cenie chleba zawiera sie wysokosc gigantycznej akcyzy na paliwo, narzutu zusowskiego haraczu na pensje, podatek dochodowy od zysku, oraz VAT. dlatego chleb kosztuje 1,35 zł a nie 50 gr. i ludzie gloduja.

Cytat: Nie płaccie ZUSu i ciekawe z czego bedziecie zyc bedac bez pracy albo na emeryturze.

z oszczednosci, lolku zbozowy. Odkladanie dwukrotnie nizszej stawki niz zusowska na wlasnym koncie oszczednosciowym w banku, przez dwukrotnie krotszy czas, owocuje dwukrotnie wyzsza emerytura. ktos chce jeszcze utrzymac bandytow przy wladzy?

Cytat: Poza tym gadanie o konkurencji róznych placówek jest z dupy.

z dupy to wysrano twoje szacowne ja

Cytat: obnizac podatki OK ale zniwelowanie WSZYSTKICH oznacza koniec polski !

polski to napewno i najwyzszy czas na to. Natomist Polska musi byc bogata bogactwem swych obywateli - czyli zero podatkow.

Cytat: i co Ty mi tu pierdolisz o 2500 wynagrodzeniu ? przykłądowo brutto masz ok 1300 zł a netto wychodzi ci okolo 900-1000 (nie chce mi sie dokładnie przeliczac) i jakie 50 % to ZUS ?

jako ekonomista, wiem co mowie. ty nie. skoncz gimnazjum bo mnie rozpierdalasz na calej linii.

Narzut zusowski na pensje wynosi srednio 50%, a wiec jesli dostajesz na reke 1000 zl (1190 brutto), to pracodawcę to kosztuje prawie 2400 zł, ponieważ musi odprowadzić do zusu twoja skladke zusowska, ktorej oczywiscie nigdy w zyciu nie ujrzysz jako swojej emerytury. Jest to w jezyku prostych ludzi kurewskie ZŁODZIEJSTWO.

Cytat: I Pozniej sie dziwic ze kaczor z kaczorem rujnuje polske jak ludzie mają takie mysli... Sad

doskonale podsumowales swoj udzial w tym temacie.

Cytat:a ten budzet daje ci droge, lekarza, stróza prawa autobus, pociag itd.

drogi maja dziury, lekarze przyjmuja po pół roku, stróż prawa boi się dresiarzy, a spisuje studentów, pociągi się spóźniają i śmierdzą, autobusy są drogie w porównaniu do prywatnych busów. Zaorać budżet i państwowe inicjatywy gospodarcze!
Tylko prywatne usługi są w stanie zapewnić najwyższą jakość po najniższej cenie - to jest prawda ekonomiczna, nie dyskutuj.

Cytat: problem twki w jebanym złodziejstwie i nieracjonalnym zarzadzaniem budzetem (przykład jebane becikowe)

bo jesli cos jest panstwowe, to jest niczyje, wiec jest zle zarzadzane. Nie dociera? Przeciez to jasne jak slonce. I nie zmusisz urzedasa by sie lepiej zajmowal nieswoimi sprawami - taka jest natura ludzka.

Cytat: a nie w tym ze sa podatki róznego rodzaju. To ze sa za wysokie to kazdy wie. i jakie 80% ? a ty to chyba masz mozg leppera...

dochodowy srednio 25%, zus 50%, vat srednio 20% - to mi wychodzi już 95%, a doliczając akcyzę, wychodzimy na minus, zeby kurwy w urzedach mogly popijac kawke i wypisywac kolejne kary na "nieuczciwych przedsiebiorcow"
^
^
^
jak juz wczesniej mówiłem - dobrze zarządzany budzet daje dobre owoce.

"dochodowy srednio 25%, zus 50%, vat srednio 20% - to mi wychodzi już 95%"
po pierwsze srednio to mozesz sciąc sie ma jeża.
po drugie zeby cos zabrac z czegos to te procenty trza ujmowac od tego czegoś.
po trzecie pakiet ubezpieczn dla SAMEGO PRACOWNIKA wynosi ponad 19% dokładnie chyba 19.21%
czyli:
19+19=38% upierdalanego wynagrodzenia, a vacik akcyze itd odlicza sie od towarów a nie od wynagrodzenia. co za ekonomy no niech was jasny chuj strzeli.
The Stig napisał(a):^
^
^
jak juz wczesniej mówiłem - dobrze zarządzany budzet daje dobre owoce.

wlasnosc niczyja nie moze byc dobrze zarzadzana, wbij sobie to do łba

Cytat:po drugie zeby cos zabrac z czegos to te procenty trza ujmowac od tego czegoś.

lol

Cytat:po trzecie pakiet ubezpieczn dla SAMEGO PRACOWNIKA wynosi ponad 19% dokładnie chyba 19.21%

narzut ZUSu na pensję wynosi circa 50%

czyli:
Cytat:19+19=38% upierdalanego wynagrodzenia

nie wliczyles ZUSu. i tak o 38% za dużo

Cytat:, a vacik akcyze itd odlicza sie od towarów a nie od wynagrodzenia.

i co z tego kurwa, skoro konsument placi ze swojej pensji. To tak, jakby nalozyc dodatkowy podatek na pensje wlasnie. Przeciez kupno chocby jedzenia, to koszta stałe.
tak sobie czytam powyższe posty odnosnie likwidacji podatków. Zastanawia mnie jedna rzecz: jak wy sobie wyobrazacie państwo bez budzetu ? może sie mylę ale jak na mój gust to jest to niemożliwe. Nie wiem skąd macie swoje teorie, ale wszystkiego samemu sie nie opłaci i nie utrzyma. Pisząc swoje wizje powinniscie pomyslec o sektorze panstwowym w którym to pracuje ponad milion polaków.
Spirytus Sanctus napisał(a):tak sobie czytam powyższe posty odnosnie likwidacji podatków. Zastanawia mnie jedna rzecz: jak wy sobie wyobrazacie państwo bez budzetu ? może sie mylę ale jak na mój gust to jest to niemożliwe. Nie wiem skąd macie swoje teorie, ale wszystkiego samemu sie nie opłaci i nie utrzyma. Pisząc swoje wizje powinniscie pomyslec o sektorze panstwowym w którym to pracuje ponad milion polaków.

Rozmowa jest o ANARCHII koles, o anarchii.
na szczescie jeszcze jej w polsce nie ma.
Spirytus Sanctus napisał(a):tak sobie czytam powyższe posty odnosnie likwidacji podatków. Zastanawia mnie jedna rzecz: jak wy sobie wyobrazacie państwo bez budzetu ?

zastanawia mnie jedna rzecz... NA CHUJ KOMU PANSTWO???

Cytat:Nie wiem skąd macie swoje teorie, ale wszystkiego samemu sie nie opłaci i nie utrzyma.

a nie przyszlo ci do glowy, ze moze wiekszosc tego, co utrzymuje panstwo z podatkow, jest nam kurwa niepotrzebna?

Cytat: Pisząc swoje wizje powinniscie pomyslec o sektorze panstwowym w którym to pracuje ponad milion polaków.

kolejny kurwa analfabeta
mam to w dupie. Bezproduktywni biurokraci, przezerajacy nasze podatki, powinni zostac natychmiast wypierdoleni na zbity pysk i skonfrontowani z rzeczywistoscia wolnego rynku. Tak samo pracownicy nierentownych panstwowych przedsiebiorstw - ZAORAĆ!
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15