Forum Rockmetalshop

Pełna wersja: Basista
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4 5 6
Sam bym tego lepiej nie ujął Big Grin

A swoja drogą wbrew pozorom w 'normalnych' utworach bas jest słyszalny bez pomocy wyobraźni. Zresztą spójrzmy na to logicznie- po co byłby bas, gdyby go nie było słychać Big Grin
dalej mowisz o AJFA ?
Daj spokój AJFA, an której najprawdopodobniej w ogóle nie dograno basu, a nie tylko go nie słychać Surprised
we wstepie do 'Blackend' slychac Wink
Eee tam - jak dla mnie bas jest najmniej pedalskim instrumentem Wink

Hehe a tak na serio to bas dociera do mnie o wiele bardziej niż gitara. Także o wiele trudniej być basistą wirtuozem (mówię o ludziach grających w kapelach) niż gitarplayerem. Ale i tacy sie zdarzają, przykłady genialnych bassmanów (oczywiście subiektywnie jak dla mnie):

Les Claypool (Primus)
Flea (RHCP) - edit: tu był czeski błąd ze sp...nia po pracy Smile
Steve Harris (IM)
Cliff Burton (M)
Colin Edwin (Porcupine Tree)
Jeff Ament (Pearl Jam)

i co najwazniejsze - ich po prostu słychać Big Grin
Ambivalent napisał(a):
Cytat:Ambivalent : o nich też się często muwi - musiałem nie słyszeć

ekhem... chociaz cytuj poprawnie. Trudo zeby w srodowisku kinder-laikow o tym mowiono.

Cytat:Ambivalent : Dobrze naglosniony,ciekawy bas = wiecej szatana w muzyce - dobrze powiedziane

Angry

Co do prostych partii basu (choc tyczy sie to wlasciwie rowniez gitary) - oczywiste jest ,ze gdy graja tak np. Venom, Motorhead czy Manowar to jest to potega i zniszczenie. Jak wiec widzicie zaleznosc Proste=Chujowe nie jest zawsze dokladna i wlasciwa Wink

W dobrze zagranej i skomponowanej prostocie tkwi prawdziwa sila Laughing
Przepraszam cie o wielki super metalu...
Ramone napisał(a):
Ambivalent napisał(a):
Cytat:Ambivalent : o nich też się często muwi - musiałem nie słyszeć

ekhem... chociaz cytuj poprawnie. Trudo zeby w srodowisku kinder-laikow o tym mowiono.

Cytat:Ambivalent : Dobrze naglosniony,ciekawy bas = wiecej szatana w muzyce - dobrze powiedziane

Angry

Co do prostych partii basu (choc tyczy sie to wlasciwie rowniez gitary) - oczywiste jest ,ze gdy graja tak np. Venom, Motorhead czy Manowar to jest to potega i zniszczenie. Jak wiec widzicie zaleznosc Proste=Chujowe nie jest zawsze dokladna i wlasciwa Wink

W dobrze zagranej i skomponowanej prostocie tkwi prawdziwa sila Laughing
Przepraszam cie o wielki super metalu...

mozesz mowic do mnie Moj Panie Laughing
Ambivalent napisał(a):
Cytat:Flea (Metallica)

?

Flea to ten indianiec grajacy na koncertach w koszykarkich koszulkach??Tongue

Mimo bledu sam wybor osoby jest bardzo trafny. W piosenkach RHCP bas jest bardzo wyrazny.
Krzychun napisał(a):
Ambivalent napisał(a):
Cytat:Flea (Metallica)

?

Flea to ten indianiec grajacy na koncertach w koszykarkich koszulkach??Tongue

Mimo bledu sam wybor osoby jest bardzo trafny. W piosenkach RHCP bas jest bardzo wyrazny.

owszem wybor jak najbardziej trafny, zaciekawila mnie tylko nazwa zespolu w ktorym gra Tongue
Moze we wstepie słychać, ale głowne wrażenie jest atkie, ze na całej płycie go brak Surprised

BArdziej w temacie- w kapelach bez rytmicznej gitary bas słychać często- dokładnie ilekroć leci solo to bas wyczuć się da w sumie Smile
Matt Freeman,.. moj ulubiony basista, chociaz jest wielu naprawde swietnych, to zawsze jego bede wymienial na poczatku, takie moje zdanie i tyle.

[Obrazek: matt_freeman.jpg]

Polecam numer Maxwell Murder w wersji koncertowej, mam jego solo wlasnie stamtad ~8mb, jezeli ktos chce uslyszec to moge gdzies wrzucic.
Ramone napisał(a):Często mówi się o najlepszym gitarzyście perkusiście albo wokaliście....a co z basistami....

a basista to juz nie gitarzysta? Wink

Ambivalent napisał(a):Co do prostych partii basu (choc tyczy sie to wlasciwie rowniez gitary) - oczywiste jest ,ze gdy graja tak np. Venom, Motorhead czy Manowar to jest to potega i zniszczenie. Jak wiec widzicie zaleznosc Proste=Chujowe nie jest zawsze dokladna i wlasciwa Wink

That's right Angry

Szyszak napisał(a):Wkurwiajace sa linie basu typu

|------------------------
|-2222222244444444-------

wtedy rownie dobrze moglo by go nie byc ;p

Ej no w wiekszosci np. kawalkow Slayera jest taka partia basu i dla mnie jest miodzio. A Ty juz chcialbys Aray'e wykopac na zbity pysk Crying or Very Sad Wink
Dobra czas rozruszac towrzycho Wink

Wolicie gdy muzyk gra palcami, kostka a moze slapem ?
Z efektami (wszelakie przestery) czy bez ?
ja wole kosta ( bo sam tak gram przewaznie) paluchy tysz oki ale jakos sie do kostki przyzwyczaiłem
ReTuRn napisał(a):Kto usłyszy tam bas, ten faktycznie ma niezły słuch Wink

kto słyszy bas ten słucha muzyki uchem a nie dupą.
Stron: 1 2 3 4 5 6