• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wiara itp. itd.

^ niestety nie posiadam tak abitnej książki jaką jest biblia.

ale mnie jeszcze dziwi jedna rzecz. Wczesniej ktos wspominał ze NT i ST (m.in. moje 6 kitów) był pisany dla ludzi bojących sie smierci, mało rozumni itd. Ale mnie raczej dziwi fakt ze dzisiejsi ludzie (wykształceni, rozumni, swiadomi) opierają sie na tych faktach i sprzecznościach i zyjąc wg nich. wielu z nich wie ze było, jest inaczej ale mimo wszystko podporządkowywują sie tym tezą i wierzą w nie. Mysle ze takie postępowanie nie jest godne prawdziwego i oddanego chrzescijanina.
We Are Defenders Of The Faith...
Odpowiedz

Dance Of Death napisał(a):^ niestety nie posiadam tak abitnej książki jaką jest biblia.

ale mnie jeszcze dziwi jedna rzecz. Wczesniej ktos wspominał ze NT i ST (m.in. moje 6 kitów) był pisany dla ludzi bojących sie smierci, mało rozumni itd. Ale mnie raczej dziwi fakt ze dzisiejsi ludzie (wykształceni, rozumni, swiadomi) opierają sie na tych faktach i sprzecznościach i zyjąc wg nich. wielu z nich wie ze było, jest inaczej ale mimo wszystko podporządkowywują sie tym tezą i wierzą w nie. Mysle ze takie postępowanie nie jest godne prawdziwego i oddanego chrzescijanina.

Czyli z tego, co zrozumialam; o Chrzescijanstwie nie masz najmniejszego pojecia, stad te Twoje dziwne pytania?? A co do ludzi wierzacych, to co jest Twoim zdaniem niegodnym postepowaniem, jako Chrzescijana?? ¨podporzadkowac sie tym tezom i wierzyc w nie¨?? Wybacz, ale sie chyba pogubilam Rolleyes
"...jam jest Lilith, jam jest pierwsza z pierwszych, jam jest Asztarte, Kybele, Hekate, jam jest Rigatona, Epona, Rhiannon, Nocna Klacz, kochanka wiatru.
Czcijcie mnie w głebi serc waszych, składajcie ofiare z aktu miłosći i rozkoszy... "
Odpowiedz

Tomash napisał(a):
Kamael napisał(a):
aXe Rose napisał(a):A z okazji świąt wszystkim forumowym katolom i nie-katolom Wink życzę wszystkiego najlepszego.
A co "nie-katole" dzisiaj i jutro świętują, jeśli można zapytać?

W Prawie każdej religii pod koniec grudnia są jakieś święta i to najczęściej zwiazane z narodzinami jakichś bogów więc każdy se coś znajdzie, nie czepiaj się Surprised
Ta, tylko, że akurat dzisiaj święto i cała jego otoczka jest stricte chrześcijańskia, a z tego co wiem święta w Polsce obchodzą również ci, którzy mają światopogląd zupełnie odmienny i uważają siebie za ateistów. Dla mnie jest to trochę dziwne, ale cóż... nie wnikam, nie moja sprawa.
Axe, powiedz mi ile znasz osób, które dzisiaj obchodzą pogańskie święta? ; ) (edit) i ile w ogóle wie kiedy one przypadają?
Odpowiedz

zgodze sie ze wielkiej wiedze teologicznej nie posiadam (nie potzrebuje) a co do chrzescijan to jak to sie pieknie mowi wierzący ale nie praktykujący, wierzy w boga ale w stworzenie swiata przez niego juz nie, i tag dalej... czyli porpostu z jednej strony mu pasuje a z drugiej nie.
We Are Defenders Of The Faith...
Odpowiedz

"Właśnie wtedy, w najdłuższą noc w roku, samotna matka - Bogini rodzi syna, który przynosi ze sobą światło i nadzieję. Następuje przesilenie, rodzi się słoneczny bóg Mitra, Ozyrys, Tammuz i Jezus - słońce wiary. Wszyscy oni świętują urodziny 25 grudnia. Będziemy śledzić ich losy wraz z losem słońca i roślinności.

Przesilenie zimowe, moment, od którego słońce zaczyna przesuwać się z północy na południe, a dni są coraz dłuższe, wypada około 21 grudnia. Wtedy wiccanie świętują Yule.
Odpowiedz

Dance Of Death napisał(a):zgodze sie ze wielkiej wiedze teologicznej nie posiadam (nie potzrebuje)

więc PO CHUJ SIĘ WYPOWIADZASZ]
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
Odpowiedz

Cytat:Ta, tylko, że akurat dzisiaj święto i cała jego otoczka jest stricte chrześcijańskia, a z tego co wiem święta w Polsce obchodzą również ci, którzy mają światopogląd zupełnie odmienny i uważają siebie za ateistów. Dla mnie jest to trochę dziwne, ale cóż... nie wnikam, nie moja sprawa.
To jest juz swieto kosmopolityczne i ogolnoswiatowe. Nawet Chinczycy postawili juz sobie choinki w glowych miastach. Niedlugo do Arabow przyjdzie swiety Muhammed, ale nikomu to przeciez nie szkodzi. A co do samej wiary, to szczerze mowiac najblizszym mi pogladem wydaje sie ateizm, ew. deizm. Sam zas staram sie zyc jak sam uwazam za sluszne, a ze pokrywa sie to prawie calkowicie z pogladami religii chrzescijanskiej, to juz nie moja wina. Jakos nie czuje sie przez to gorzej. Do samego chrzescijanstwa ani tez innej religii tez nic nie mam. Niemniej nie lubie dyskutowac na ten temat, kazdy wierzy po swojemu. Wesolych swiat wszystkim.
Odpowiedz

Dance Of Death napisał(a):^ niestety nie posiadam tak abitnej książki jaką jest biblia.

głupcze ktory nie umiesz czytac ze zrozumieniem, won do podstawowki teraz tego tam wlasnie ucza przeciez juz zostalo napisane kilka stron temu ze kiedys ludzie o malej wiedzy mieli bac sie poteznego i wszechmogocego stworcy ale dzisiejsi ludzie juz nie maja wierzyc w Biblie doslownie - ze wszystkich religii opierajacych sie na Biblii tylko żydzi odczytuja ją doslownie. Lecz gdybys nie byl takim ignorantem i mimo ze nie wierzysz w Boga (kazdy wierzy w to co tylko chce) a jednak chcesz sie na ten temat wypowiadac to wypadaloby wiedziec cokolwiek na ten temat i zdawac sobie sprawe z tego ze np. kosciol katolicki nie przyjmuje Biblii w doslownym jej znaczeniu lecz stara sie dotrzec do jej symboliki i przez to dostosowac ją do wspolczesnego swiata i wspolczesnych, myslacych ludzi do ktorych ty sie nie zaliczasz
Odpowiedz

o czym ten temat?
o judeochrystiańskich bezeceństwach? to 🔍www.jesusneverexisted.com moze was wyleczy
reszte zaorac.

a DoD jest spoko ziom, jedzie po was równo, a wy zachowujecie sie jak banda niewydymanych ciotuncji, spinających się za każdym razem, gdy natraficie na coś co przekracza waszą nadwyrężoną tolerancję prawiczków. Laughing
[Obrazek: sbo3s4.jpg]
Odpowiedz

Cytat:a DoD jest spoko ziom, jedzie po was równo, a wy zachowujecie sie jak banda niewydymanych ciotuncji, spinających się za każdym razem, gdy natraficie na coś co przekracza waszą nadwyrężoną tolerancję prawiczków
.

Też to zauważyłem... Przecież to widać jaką zabawe se z wami urządza, a wy tylko sie niepotrzebnie wkurzacie i pocicie. Ja dlatego nie wchodze w żadne dyskusje z nim i olewam to jaki ma gust i co mu sie podoba, a co nie. [/quote]
Odpowiedz

Ghost_82 napisał(a):
Cytat:a DoD jest spoko ziom, jedzie po was równo, a wy zachowujecie sie jak banda niewydymanych ciotuncji, spinających się za każdym razem, gdy natraficie na coś co przekracza waszą nadwyrężoną tolerancję prawiczków
.

Też to zauważyłem... Przecież to widać jaką zabawe se z wami urządza, a wy tylko sie niepotrzebnie wkurzacie i pocicie. Ja dlatego nie wchodze w żadne dyskusje z nim i olewam to jaki ma gust i co mu sie podoba, a co nie.
[/quote]

hehehehe nie ma co, odkryliscie ameryke
Odpowiedz

ja mysle, że dwie ameryki Big Grin
Odpowiedz

Ghost_82 napisał(a):
.

Też to zauważyłem... Przecież to widać jaką zabawe se z wami urządza, a wy tylko sie niepotrzebnie wkurzacie i pocicie. Ja dlatego nie wchodze w żadne dyskusje z nim i olewam to jaki ma gust i co mu sie podoba, a co nie.
Dobra, dobra, ja rozumiem ze DODa jako wytłumaczenie dla swojego debilizmu chwyta sie jak tonący brzytwy teorii o robieniu sobie jaj.Ale na mój gust ten gośc jest zbyt...jakby to ująć...zbyt prawdziwy,zbyt autentyczny w swoim kretyniźmie.W końcu za coś zarobił te dwa ostrzeżenia,co osobie robiącej sobie jaja raczej by sie nie przytrafiło.Tak czy tak DODe trzeba ignorować ,bez względu na to co napisze,choć czasami to nie łatwe(prawda Vomitorze?:> )
Odpowiedz

KelThuz napisał(a):a DoD jest spoko ziom, jedzie po was równo, a wy zachowujecie sie jak banda niewydymanych ciotuncji, spinających się za każdym razem, gdy natraficie na coś co przekracza waszą nadwyrężoną tolerancję prawiczków. Laughing
no nie wiem Kel czy dla kogos kto tak walczy z pedalstwem facet noszacy kobiece pierscionki moze byc "spoko ziomem" Laughing
Odpowiedz

Cytat:a co do chrzescijan ...

Wszystko zalezy co rozumiesz przez slowo "chrzescijan"?

Cytat:to jak to sie pieknie mowi wierzący ale nie praktykujący,

Tu widac twoja nikla wiedze na temat teologii.
Nie istnieje takie pojecie wierzacego ale nie praktykujacego chrzescijanina.
Jak zrozumiesz co znaczy slowo "chrzescijan" dowiesz sie dlaczego.

Cytat: wierzy w boga ale w stworzenie swiata przez niego juz nie, i tag dalej

Ten wers nie ma nic wspolnego z wiara chrzescijanska.
Pojecie Boga jest tu probabilystyczne, wiec jest to raczej dualizm.
Nie osmieszaj sie wiec publicznie na forum.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości