• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wasza wizja państwa/świata

Axe, SLD zrobiło jedną, jedyną dobrą rzecz - jakoś się prezentowali za granicą, a to jest bardzo ważne, więcej dzięki temu można załatwuić niż robieniem bydła i głupim stawianiem się. Pis cały ten dorobek rozpierdzielił w ciągu kilku miesięcy.
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
Odpowiedz

Ramzes: Powiem tak: jako iż sporo czytam historii najnowszej i wyrobiłem sobie swoje zdanie. Uważam, w skrócie, że gdyby nie lata 45-89 to Polska była by na poziomie co najmniej Grecji czy Hiszpanii. Ostatnie lata II RP kiedy sanacja wzięła sejmową oszolomo-demokrację za pysk, zaprowadziła rządy, co prawda dość twarde, ale rozsądne i mające jasne cele. W ostatnich latach przed wojną nastąpił duży rozwój przemysłu, ukierunkowany choćby na pobudzenie tradycyjnie słabszych regionow kraju - COP itd. Wszystko było na dobrej drodze by Polska dołączyła do zachodnich krajów wysoko-rozwiniętych. Niestety wojna a potem wieloletnia odgórnie sterowana "niewola gospodarcza" doprowadziła do stanu ktorego nie sposób zmienić w parę lat, tym bardziej iż nasza mentalność narodowa jest taka jak widać w ostatnich latach: malo komu zalezy na Ojczyźnie, każdy zagarnia do siebie.

Dodam iż zarowno wieki demokracji szlacheckiej, lata międzywojenne przed przerwotem majowym jak i ostatnie lata po 89 roku dowodza iż demokracja to coś co Polacy kochają ale co ich samych zżera i co nigdy nam nie słuzyło jak innym nacjom. Z tego powodu w Polsce powinna być konstytucja bliższa kwietniowej z 1935 niż marcowej, stanowiąca o ustroju bliższym obecnemu w USA, gdzie wybrana raz na kilka lat władza jest niepodważalna i nie pozwalająca na zabójcze dla narodu sejmowe warcholstwo.

Apropo braku przetsępczości w PRLu to prosze cię...daj spokoj. Primo: zgodnie z propagandą sukcesu starannie ukrywano dane, secundo: państwo milicyjne faktycznie ucinało wiele tematów przestepczych trzymając naród za morde. Może ty nie pamietasz, ale ja tak sceny milicji pałującej, podkreslam niewinnych (nie kiboli itp) obywateli. Pamiętam też sklepy z jedynymi towarami: musztarda i ocet na półkach oraz kilkudziesięciometrowe nocne kolejki po mięso. Podkreślam, oprócz ludzi starszych dla których nowa rzeczywistość po 89 roku oraz mlodziezy nie pamiętajacej tych lat, dla każdego rozsądnego i zaznajomionego z historią najnowszą człowieka jest rzeczą oczywistą iż nasze zapóźnienie gospodarcze wynika w prostej linii z lat 45-89, kiedy to na zachodzie odbywał się spokojny rozwój, my zaś cofaliśmy sie.

Dla wszystkich zwolenników PRLu mam pytanie - jak długo tamta gospodarka mogł by jeszcze funkcjonować ? Maxymalnie kilkanaście lat po równi pochyłej w dół, potem plajta w stylu conajmniej Argentyny. Historia dowodzi iż wszystkie kraje z gospodarką wzorowaną na CCCP (czyli Polska w latach 45-89) prędzej czy później popadają w stagnację, kryzys, regres gospodarczo-cywilizacyjny. Więc dajcie prosze spokój z chwaleniem PRLu, bo po prsotu wymiękam...

A co do dobrobytów demokracji to prawda jest taka iż dopiero nasze dzieci (oby) będa mogły się cieszyć z jej efektów niczym ich rówiesnicy w USA, Irlandii, Woszech, Niemczech itp itd
Odpowiedz

Tomash napisał(a):Axe, SLD zrobiło jedną, jedyną dobrą rzecz - jakoś się prezentowali za granicą, a to jest bardzo ważne, więcej dzięki temu można załatwuić niż robieniem bydła i głupim stawianiem się. Pis cały ten dorobek rozpierdzielił w ciągu kilku miesięcy.
A tu się z Tobą zgodzę - Kaczor uważa, że Polska jest niewiadomo jakim mocarstwem, i że może zacząć wojnę z całą Europą...
[Obrazek: bustersMini.jpg]
Odpowiedz

Ciężko mi już tu trzymać mordę zamkniętą a pisać się też nie chce.. dodam tylko tyle, że cała gadka o odbudowie powojennej kraju to z leksza pierdzenie w bamus mogące zostać obalone jednym argumentem - Plan Marshalla.

Inna sprawa, że ile już idzie szczekać na komunę i bawić się w sądziki i trybunały, nie zrobiono tego przez 16 lat.. trudno. W tym kraju są potrzebne psiamać konkretne reformy na płaszczyźnie gospodarczej i ekonomicznej a nie kolejne teatrzyki do kurwy nędzy, bo już nie wytrzymuję i musiałem się do dyskusji włączyć.
Rotfl'n'lol
Odpowiedz

Buubi,ustalmy jedno: nie jestem obrońcą poprzedniego ustroju,bynajmniej.Niemniej jak juz wczesniej wspominalem - staram sie zachowac minimum obiektywizmu
Cytat: jako iż sporo czytam historii najnowszej i wyrobiłem sobie swoje zdanie. Uważam, w skrócie, że gdyby nie lata 45-89 to Polska była by na poziomie co najmniej Grecji czy Hiszpanii.
Grecji na pewno.Co do Hiszpanii..watpię.
Cytat:Ostatnie lata II RP kiedy sanacja wzięła sejmową oszolomo-demokrację za pysk, zaprowadziła rządy, co prawda dość twarde, ale rozsądne i mające jasne cele. W ostatnich latach przed wojną nastąpił duży rozwój przemysłu, ukierunkowany choćby na pobudzenie tradycyjnie słabszych regionow kraju - COP itd. Wszystko było na dobrej drodze by Polska dołączyła do zachodnich krajów wysoko-rozwiniętych.
Noo,powiedzmy.
Cytat:Apropo braku przetsępczości w PRLu to prosze cię...daj spokoj. Primo: zgodnie z propagandą sukcesu starannie ukrywano dane, secundo: państwo milicyjne faktycznie ucinało wiele tematów przestepczych trzymając naród za morde. Może ty nie pamietasz, ale ja tak sceny milicji pałującej, podkreslam niewinnych (nie kiboli itp) obywateli.
Zaraz,zaraz.... przyznasz chyba że mimo wszystko ulice były bezpieczniejsze niż teraz ,gdzie możesz w kazdej chwili i o każdej porze dnia i nocy oberwać w ryj od jakichś dresów czy bandy najebanych gówniarzy.Zaś bezradnośc policji w takich przypadkach bywa wręcz porażająca.I nie tylko w takich...
A co do pałowania to i owszem,pamietam takie przypadki,nawet sam parę razy oberwałem za darmo ,niemniej i dziś nierzadko maja miejsce podobne przypadki.Moze nie na taką skalę ,ale jednak.Sam byłem swiadkiem kilku takich pałowań juz grubo po 1989 r.
Cytat:Pamiętam też sklepy z jedynymi towarami: musztarda i ocet na półkach oraz kilkudziesięciometrowe nocne kolejki po mięso.

Zapomniałeś o kartkach na mięso,wódke czy cukier.Tylko co z tego? Dziś półki sa pełne,tylko czy kazdego stać na to co na nich stoi?Tych bezrobotnych bez prawa do zasiłku czy zarabiających 500 PLN netto?
Cytat:Podkreślam, oprócz ludzi starszych dla których nowa rzeczywistość po 89 roku oraz mlodziezy nie pamiętajacej tych lat, dla każdego rozsądnego i zaznajomionego z historią najnowszą człowieka jest rzeczą oczywistą iż nasze zapóźnienie gospodarcze wynika w prostej linii z lat 45-89, kiedy to na zachodzie odbywał się spokojny rozwój, my zaś cofaliśmy sie.
Zgoda,sęk w tym ze to zapóźnienie w zasadzie trwa dalej...
Cytat:Dla wszystkich zwolenników PRLu
Nie jestem zwolennikiem PRL-u.
Cytat:jak długo tamta gospodarka mogł by jeszcze funkcjonować ? Maxymalnie kilkanaście lat po równi pochyłej w dół, potem plajta w stylu conajmniej Argentyny.
Oczywiscie,ale czy teraz jest inaczej?
Odpowiedz

SLD jakie było to było, ale Unię Europejską nam dało, jakby rządziła inna partia to różnie mogłoby być. Dzisiaj Lewica dość mocno sie odmienia i to widać. Korupcja była jest i bedzie. A przyklejanie SLD jakże wspaniałej komisji antykorpucyjnej to błąd, ponieważ jej wspołzałożycielem był CHYBA Romen Giertych. Dla mnie w zasadzie dzisiaj w Polsce nie ma alternatywy, poza SLD. To jest moja opinia i moje zdanie - sami widzicie co wyprawiają PIS. Niedość ze są zachłanni na władze to jeszcze rozpierdalają całą Polske. Władają najwazniejszymi organami w Parlamencie - najgorsze jest to ze z ta władzą nie mogą sobie dać rady. Tworzenie i utrzymywanie rządu mniejszościowego (z planem budowania IV RP) to poprostu samobójstwo.
Odpowiedz

The Stig napisał(a):SLD jakie było to było, ale Unię Europejską nam dało, jakby rządziła inna partia to różnie mogłoby być. Dzisiaj Lewica dość mocno sie odmienia i to widać. Korupcja była jest i bedzie. A przyklejanie SLD jakże wspaniałej komisji antykorpucyjnej to błąd, ponieważ jej wspołzałożycielem był CHYBA Romen Giertych. Dla mnie w zasadzie dzisiaj w Polsce nie ma alternatywy, poza SLD. To jest moja opinia i moje zdanie - sami widzicie co wyprawiają PIS. Niedość ze są zachłanni na władze to jeszcze rozpierdalają całą Polske. Władają najwazniejszymi organami w Parlamencie - najgorsze jest to ze z ta władzą nie mogą sobie dać rady. Tworzenie i utrzymywanie rządu mniejszościowego (z planem budowania IV RP) to poprostu samobójstwo.

Daj już spokoj z SLD. Kazda z wiekszych partii oprócz Samoobrony i LPR takze by nas do Unii wprowadziła bo to był efekt zabiegów poprzednich ekip. Przypomnę ci także iż liderzy SLD byli kilkanaście lat wczesniej zwolennikami przeciwnej strony barykady czyli RWPG (chocby Longin Pastusiak publikował eseje typu "Przewaga gospodarki centralnie sterowanej nad wolnorynkową" - żenada, hańba i srom - co on jeszcze robi na scenie politycznej), więc nie bądź hipokrytą jak oni bo mi się drobne mieszaja w kieszeni.

Z Ramzesem widzę że jednak doszliśmy do wzglednego konsencusu, pomijając parę mniej lub bardziej istotnych szczegółów Smile. Nie do końca zgodze się natomiast co do Hiszpanii. Mam tam wielu znajomych, którzy mieszkają tam od wielu lat i znają sytuację dogłębnie. Po wprowadzeniu tam demokratycznych rządów po śmierci gen. Franco kraj przeżywał spore problemy i wiele ludzi klepalo biedę. Wprowadzenie do Unii po kilku latach ukazało się jako bardzo korzystne dla kraju. Warunki życia szczególnie na wsi ulegly sporej poprawie w ciągu zaledwie kilku (max 10-ciu) lat. Mam cicha nadzieję że stanie się to udzialem Polski.

Co do osób typu bezrobotni, emeryci czy renciści mający dochód typu 500zł to sa to po prsoryu niestety ofiary tego co nam przygotował długofalowo własnie poprzedni system oraz proces adaptacji do wolnego rynku. Niestety państwo z archaicznymi systemami typu ZUS nie jest w stanie zapewnić im wystarczającej ochrony, a polityka lewicy prowadzi jedynie do przeciągnięcia tego problemu w czasie. Sad but true... Niestety...
Odpowiedz

Cytat:Z Ramzesem widzę że jednak doszliśmy do wzglednego konsencusu, pomijając parę mniej lub bardziej istotnych szczegółów
Z całą pewnoscią.Nie wycofuję się z niczego,co napisalem wcześniej,także jesli chodzi o Ciebie,buubi ,jako mojego adwersarza w tej dyskusji.
Ale...
Cytat:Nie do końca zgodze się natomiast co do Hiszpanii. Mam tam wielu znajomych, którzy mieszkają tam od wielu lat i znają sytuację dogłębnie. Po wprowadzeniu tam demokratycznych rządów po śmierci gen. Franco kraj przeżywał spore problemy i wiele ludzi klepalo biedę. Wprowadzenie do Unii po kilku latach ukazało się jako bardzo korzystne dla kraju. Warunki życia szczególnie na wsi ulegly sporej poprawie w ciągu zaledwie kilku (max 10-ciu) lat. Mam cicha nadzieję że stanie się to udzialem Polski.
Ok,oby tak było.Choć jak to mowią nadzieją matką....
Cytat:Co do osób typu bezrobotni, emeryci czy renciści mający dochód typu 500zł to sa to po prostu niestety ofiary tego co nam przygotował długofalowo własnie poprzedni system
I tu sie nie zgodzę-ten "nowy"system trwa już na tyle długo,że sprawa powinna być dawno załatwiona.Nie można wszystkiego w nieskonczonośc zwalać na "komunę" która padła wieki temu.Prawda jest taka ze ten "nowy" ustrój radzi sobie często jeszcze gorzej w wielu kwestiach niz ustrój komunistyczny.
A już na koniec- buubi,uwierz mi ,ze tak jak teraz pozornie staram sie "bronić" komuny,tak we wszelkich dyskusjach z prawdziwymi zwolennikami starego systemu ,staram się bronić tego co mamy teraz-ot,dla zachowania równowagi ,gdyż naprawde nie chciałbym powrotu PRL-u.
To tyle.
Odpowiedz

I wszytsko Smile - pozostaje zapuścic Righteous Pigs i srać na system bo i pora taka Smile
Odpowiedz

Ja Wam powiem jedno: Kaczory dążą do władzy absolutnej ! eliminują niewygodnych, trzymają najwazniejsze stołki i czekają na nowe wybory! Po głębszej analizie stwierdzam iż tak właśnie bedzie! Ten cały cyrk był dokładnie zaplanowany przez PIS. Zakładał on wyjebanie z sejmu opozycji i władze PIS-u bez koalicjanta. Wydaje mi sie jednak ze te nasze kochane zacofane społeczesństwo wkońcu otworzy oczy i powie NIE! Dzisiaj zamiast rządzić dla polaków to te skurwysynki rządzą dla siebie. Tak dalej być nie może i dobrze bedzie jak wybory wygra PO albo lewica - juz nie chodzi o program tych parti, tylko o naszą kochaną POLSKE. Wy tak pieknie gadacie o komunistach w SLD - popatrzcie na dzisiejsze działanie PIS. Oni są jeszcze gorsi, bo te kurwy planują robić czystki i zawładnąć POLSKĄ! Jak dzisiaj usłyszałem ze Ziobro (PIS) planuje zabrac emerytury tym co wspópracowali (pod przymusem) z SB, albo ze urzednicy którzy naleza do SLD stracą prace to az mnie potrzepało. Albo PIS chce zwolnic Olejniczaka z stanowiska v-ce marszałka tylko dlatego ze słusznie prawił odnosnie sytuacji z 14 stycznia. Toż to sie komuna powraca !
Odpowiedz

Cytat:Ja Wam powiem jedno: Kaczory dążą do władzy absolutnej ! eliminują niewygodnych, trzymają najwazniejsze stołki i czekają na nowe wybory! Po głębszej analizie stwierdzam iż tak właśnie bedzie!
Podziwiam Twoje wnikliwe zdolnosci analizy i uswiadomienie polityczne! Dziekujemy za ostrzezenia przed katastrofalna wizja Polski, poniewaz NIE czytamy gazet, NIE przegladamy internetowych serwisow informacyjnych i NIE ogladamy wiadomosci, totez nie potrafimy sobie sami wyrobic zdania na jakis temat!
Cytat:Zakładał on wyjebanie z sejmu opozycji i władze PIS-u bez koalicjanta.
No chyba jakbys byl w dowolnej partii, to tez chcialbys wy%$&%$&# opozycje i rzadzic bez koalicjanta, nie ? Wygrywa sprytniejszy. To nie jest zabronione.
Cytat:Wydaje mi sie jednak ze te nasze kochane zacofane społeczesństwo wkońcu otworzy oczy i powie NIE!
TAK! A Ciebie obwolamy przywodca rewolucji.
Cytat:Dzisiaj zamiast rządzić dla polaków to te skurwysynki rządzą dla siebie.
Po pierwsze, Polaków się pisze dużą literą. Po drugie dowody, bo argumentacja "bo tak" mnie nie zadawala. Maja po prostu taka a nie inna wizje "naprawy panstwa", ktora nie zgadza sie z naszymi pogladami (klasy sredniej i moze nawet i nieco wyzszej), ale zauwaz, ze to samo spoleczenstwo PiS wybralo (i nie mozna miec do nikogo pretensji, ze wybral zgodnie ze swymi interesami- wiekszosc Polakow widocznie jest biedniejsza, totez bardziej pasuje im program socjalny PiS) i wydaje sie byc zadowolone. Ba, nawet poparcie dla Kaczynskich wzrasta. Uszanuj wole swojej babci. W koncu tak wzruszajaco prawisz o demokracji.
Cytat:Tak dalej być nie może i dobrze bedzie jak wybory wygra PO albo lewica - juz nie chodzi o program tych parti, tylko o naszą kochaną POLSKE
Normalnie wzruszylem sie Twoim poczuciem patriotyzmu. Serce roscie.
Cytat: Wy tak pieknie gadacie o komunistach w SLD - popatrzcie na dzisiejsze działanie PIS. Oni są jeszcze gorsi, bo te kurwy planują robić czystki i zawładnąć POLSKĄ!
Niestety nie maja tyle jaj, zeby otworzyc ponownie Bereze KartuskaSmile)). Poza tym, jestem ciekaw jak takie czystki beda wygladac, moj Ty rewolucjonisto. Aha, i uwazaj na slowa. Moze jest na forum RMS siedzi AGENT PRAWA I SPRAWIEDLIWOSCI, ktory nie zrobi nic innego tylko doniesie Kaczorom, ze wyzywasz ich od kobiet lekkich obyczajow, tamci nastepnie pozwa Cie o znieslawienie i zrobia z Toba czystke. A najlepsze w tym jest to, ze legalna!
Cytat:Jak dzisiaj usłyszałem ze Ziobro (PIS) planuje zabrac emerytury tym co wspópracowali (pod przymusem) z SB, albo ze urzednicy którzy naleza do SLD stracą prace to az mnie potrzepało. Albo PIS chce zwolnic Olejniczaka z stanowiska v-ce marszałka tylko dlatego ze słusznie prawił odnosnie sytuacji z 14 stycznia. Toż to sie komuna powraca !
Do schronow! Apokalipsa sie zbliza! Co do SB-ków to i tak wystarczajaco, ze wiekszosc z nich jest bezkarna i zapewne nawet ci, ktorzy maja najwiecej na sumeniu NIGDY nie zostana podani do sadu (powod jest prosty: poniewaz poza niektorymi malymi i uciazliwymi przepisami, Kaczory niestety NIC nie zrobia).

Aha, i jakby ktos pytal, nie jestem zwolennikiem Kaczynskich, tylko obiektywnie probuje dostrzec rozne rzeczy. W calej tej dyskusji najlepiej wypowiedzial sie Vomitor.
Odpowiedz

W ogóle cały pierdolony system demokratycznych, a raczej ochlokratycznych wyborów powinien zostać zaorany, należy wprowadzić jakiś cenzus wyborczy najlepiej wykształcenia albo jakieś egzaminy obywatelskie czy chuj wie co, bo już mnie pierdolec zaczyna brać wobec świadomości, że kolesi którzy nami rządzą wybiera pierdolona, bezmyślna masa w dupę pchanego pospólstwa.

Sorry za styl wypowiedzi ale już mnie pewne sprawy coraz mniej śmieszą.
Rotfl'n'lol
Odpowiedz

Vomitor dziś ewidentnie nie w humorze
Odpowiedz

Nie inaczej, mam nadzieję, że nikt z grona szanownych forumowiczów mnie nie sprowokuje bo o oranie dziś z mej strony nietrudno.

Wraca czerwone w czarnym wydaniu, chuj mnie strzela:

http://fakty.interia.pl/news?inf=708857
Rotfl'n'lol
Odpowiedz

W
Cytat: ogóle cały pierdolony system demokratycznych, a raczej ochlokratycznych wyborów powinien zostać zaorany, należy wprowadzić jakiś cenzus wyborczy najlepiej wykształcenia albo jakieś egzaminy obywatelskie czy czosnek o kulistych kształtach wie co, bo już mnie pierdolec zaczyna brać wobec świadomości, że kolesi którzy nami rządzą wybiera pierdolona, bezmyślna masa w dupę pchanego pospólstwa

Wiadomo, ze demokracja jest do dupy, bo rzadzi wiekszosc kretynow Smile
"All that's left to say is: Farewell"
Odpowiedz