- Liczba postów:
- 4,127
- Liczba wątków:
- 2
- Reputacja:
-
0
A od keidy Therion to gothic/coldwave/industrial do świętej Anielki?
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
- Liczba postów:
- 402
- Liczba wątków:
- 10
- Reputacja:
-
0
Pamiętam jak kiedy miałem iść na koncert Therion jako techniczny tzn. z plakietką technicznego. Nie wypaliło szkoda... A kapela b. dobra. chociaż wszystkich albumów nie słyszałem.
Z podobnych do Therion klimatów to może jeszcze Haggard
"Ostatnią czarodziejską różczke widziałem wbitą w pizde czarodziejki zgwałconej w Sarajewie" - Arturo Perez Reverte, "Życie jak w Madrycie"
- Liczba postów:
- 331
- Liczba wątków:
- 13
- Reputacja:
-
0
Najlepsze płyty Theriona to Of darknses i Beyond sanctorum oczywiście!!
Ale pozostałe od Theli też mile wpadają w ucho!!
- Liczba postów:
- 3,190
- Liczba wątków:
- 61
- Reputacja:
-
0
Takiej muzyki raczej nie słucham, ale Therion uważam za świetną kapelę. Najbardziej lubię pierwszą ich płytę jaką usłyszałem - "Deggial", w całości ją uwielbiam, podobnie z resztą jak "Secret Of The Runes", "Theli" i "Vovin". Ogólnie to lubię bardziej płyty z drugiej połowy ich działalności, te wcześniejsze jakoś mi nie odpowiadają. Ulubiona trójka utworów to chyba "Black Sun", "Clavicula Nox" czy "Enter Vril-Ya".
- Liczba postów:
- 828
- Liczba wątków:
- 11
- Reputacja:
-
0
Bardzo fajny zespół, mio sie słucha. Miałam iść na koncert, ale trochę za późno sie "obudziłam" i nic z tego nie wyszło, bo biletów juz nie było
Sleep all day.
Party all night.
Never grow old.
Never die.
- Liczba postów:
- 862
- Liczba wątków:
- 7
- Reputacja:
-
0
Mnie również bardziej odpowiada późniejsza twórczość Theriona ("Theli", "Vovin", "Deggial") Fajnie łączą elementy klasyki z cięższymi brzmieniami. Ciekawy zespół. No i dają świetne koncerty
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle
roger waters
- Liczba postów:
- 969
- Liczba wątków:
- 2
- Reputacja:
-
0
Płytki : A' arab Zaraq Lucid Dreaming, Deggial, Theli, Vovin to moim skromnym zdaniem bardzo zacnne pozycje warte przesłuchania. Nie dorwałem jeszcze nowych albumów, ale kilka kawałków które słyszałem zapowiadają całkiem dobrą muzykę.
Ogólnie lubie kapelę, grają ciekawie, łączą wiele stylów, muzyka nie jest nudna.
A już jak zagrają "O fortuna" to mnie rozwala, bo ich interpretacja tej kompozycja jest poprostu wspaniała.
"Marysia mała pierdolca miała, pierdolca jasnego jak śnieg.
Gdziekolwiek biegła Marysia mała, pierdolec rozsadzał jej łeb..."
- Liczba postów:
- 712
- Liczba wątków:
- 16
- Reputacja:
-
0
A ja mam:
- Therion - Beyond Sancturum; :!:
- Therion - Crowning of Atlantis; :!:
- Therion - Ho Darkon Ho Megas;
- Therion - Lepaca Kliffoth;
- Therion - Of Darkness;
- Therion - The Beauty In Black;
- Therion - Theli;
- Therion - Vovin; :!:
Aj, musiałem przyszpanować! Therion to według mnie jeden z najlepszych zespołów wogóle.
PS. Płyty oznaczone " :!: "szczerze polecam - dla każdego!
- Liczba postów:
- 481
- Liczba wątków:
- 4
- Reputacja:
-
0
a ja popsuję trochę wasz entuzjazm, bo zespołu nie lubię (mam nadzieję, że mi wybaczycie). Może i nie poznałam calej dyskografii, ale mimo wszystko już po kilku utworach u kumpeli wiedziałam, że to nie dla mnie. W pamięci został mi utwór "The Rise of Sodom and Gomorrah" (nie jestem pewna pisowni), ale reszta... cóż, może gdybym przesłuchała więcej nawet przypadłoby mi do gustu. A najbardziej chyba drażnią mnie chóry... to ja sobie uciekam z tematu bo zapewne mnie zjedziecie
Paszkwil (wł. pasquillo) to utwór literacki, często anonimowy lub publikowany pod pseudonimem, skierowany przeciw konkretnej osobie, ośmieszający ją w sposób oszczerczy i obelżywy.
- Liczba postów:
- 331
- Liczba wątków:
- 13
- Reputacja:
-
0
A ja mam:
Of darkness
Beyond sanctorum
Symphony Masses - Ho Drakon Ho Megas
Theli