Forum Rockmetalshop
Therion - Wersja do druku

+- Forum Rockmetalshop (http://forum.rockmetalshop.pl)
+-- Dział: Co mi w duszy gra... czyli dywagacje i dewiacje muzyczne }:-] (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-co-mi-w-duszy-gra-czyli-dywagacje-i-dewiacje-muzyczne)
+--- Dział: Inna muzyka... (http://forum.rockmetalshop.pl/forum-inna-muzyka)
+--- Wątek: Therion (/thread-therion--1864)

Strony: 1 2 3 4

Therion - Axel - 04-29-2005

nie zauwarzyłem w tym dziale tematu poswieconego Therionowi toz to wstyd Tongue co sadzicie o tym zespole ? podoba sie wam ?

- Tomash - 04-29-2005

A od keidy Therion to gothic/coldwave/industrial do świętej Anielki?

- The_hanged_man - 04-29-2005

Pamiętam jak kiedy miałem iść na koncert Therion jako techniczny tzn. z plakietką technicznego. Nie wypaliło szkoda... A kapela b. dobra. chociaż wszystkich albumów nie słyszałem.
Z podobnych do Therion klimatów to może jeszcze Haggard

- Kalin - 04-29-2005

Ja tam nie znam ich dyskografii, ale mam ich 5 płyt, właściwie to mój brat, bo on tego słucha, ja za bardzo nie przepadam, ale kawałek "O Nocturna" jest ciekawy Wink

- Abadon - 04-29-2005

Najlepsze płyty Theriona to Of darknses i Beyond sanctorum oczywiście!!
Ale pozostałe od Theli też mile wpadają w ucho!!

- Kamael - 04-29-2005

Takiej muzyki raczej nie słucham, ale Therion uważam za świetną kapelę. Najbardziej lubię pierwszą ich płytę jaką usłyszałem - "Deggial", w całości ją uwielbiam, podobnie z resztą jak "Secret Of The Runes", "Theli" i "Vovin". Ogólnie to lubię bardziej płyty z drugiej połowy ich działalności, te wcześniejsze jakoś mi nie odpowiadają. Ulubiona trójka utworów to chyba "Black Sun", "Clavicula Nox" czy "Enter Vril-Ya".

- Pandora - 04-29-2005

Bardzo fajny zespół, mio sie słucha. Miałam iść na koncert, ale trochę za późno sie "obudziłam" i nic z tego nie wyszło, bo biletów juz nie było Sad

- Miriam - 04-29-2005

Mnie również bardziej odpowiada późniejsza twórczość Theriona ("Theli", "Vovin", "Deggial") Fajnie łączą elementy klasyki z cięższymi brzmieniami. Ciekawy zespół. No i dają świetne koncerty Smile

- Tuomasss - 04-29-2005

Płytki : A' arab Zaraq Lucid Dreaming, Deggial, Theli, Vovin to moim skromnym zdaniem bardzo zacnne pozycje warte przesłuchania. Nie dorwałem jeszcze nowych albumów, ale kilka kawałków które słyszałem zapowiadają całkiem dobrą muzykę.
Ogólnie lubie kapelę, grają ciekawie, łączą wiele stylów, muzyka nie jest nudna.
A już jak zagrają "O fortuna" to mnie rozwala, bo ich interpretacja tej kompozycja jest poprostu wspaniała.

- Slayerd - 04-29-2005

A ja mam:
- Therion - Beyond Sancturum; :!:
- Therion - Crowning of Atlantis; :!:
- Therion - Ho Darkon Ho Megas;
- Therion - Lepaca Kliffoth;
- Therion - Of Darkness;
- Therion - The Beauty In Black;
- Therion - Theli;
- Therion - Vovin; :!:

Aj, musiałem przyszpanować! Therion to według mnie jeden z najlepszych zespołów wogóle.

PS. Płyty oznaczone " :!: "szczerze polecam - dla każdego!

- Axel - 04-29-2005

no i bach zapomniałem dopisac jakie płytki posiadam Big Grin ach te dziury na bani po wermahtach
Therion - Theli
Therion - Vovin
Therion - Secret Of The Runes
Therion - Lemuria
Therion - Sirius B

- Frustra - 04-29-2005

a ja popsuję trochę wasz entuzjazm, bo zespołu nie lubię (mam nadzieję, że mi wybaczycie). Może i nie poznałam calej dyskografii, ale mimo wszystko już po kilku utworach u kumpeli wiedziałam, że to nie dla mnie. W pamięci został mi utwór "The Rise of Sodom and Gomorrah" (nie jestem pewna pisowni), ale reszta... cóż, może gdybym przesłuchała więcej nawet przypadłoby mi do gustu. A najbardziej chyba drażnią mnie chóry... to ja sobie uciekam z tematu bo zapewne mnie zjedziecie Laughing

- Kamael - 04-29-2005

Tuomasss napisał(a):A już jak zagrają "O fortuna" to mnie rozwala, bo ich interpretacja tej kompozycja jest poprostu wspaniała.
Wspniała, fantastyczna, monumentalna etc. Cudo!

- Vlkodlak - 04-30-2005

bardzo ich lubię, muzykę mają świetną i klimatyczną. Ale to co ich kładzie na łopatki to teksty. Teksty w Vovin albo Deggial są po prostu beznadziejnie banalne. Np piękny kawałek Via nocturna, poważny chór... a śpiewa idiotyczne " VIA NOCTURNAAA WE NEEED YOU TO LIVE!" :? można by więcej wymienić. Oczywiście są kawałki z lepszymi słowami na tych płytach, ale przeważają te be. Theli też bardzo lubię. Z wcześniejszych Lepaca Kliffoth (i jaka okładka ładna Smile )
Za to ostatnie płyty Secret of the runes, Lemuria, Sirius B są świetne Smile

- Abadon - 05-04-2005

A ja mam:

Of darkness
Beyond sanctorum
Symphony Masses - Ho Drakon Ho Megas
Theli
Vovin
The Beauty in Black
Crowning of Atlantis
Lemuria
Sirius B