• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

The White Stripes

no oczywiście White Strpies rządzi (choć nie są moim ukochanym zespołemSmile
Draconi
Odpowiedz

Przeczytałem dzisiaj recenzję nowego albumu - "Get Behind Me Satan" i wszystko wskazuje na to, że będzie bardzo ciekawy. Już nie mogę się doczekać momentu, gdy wreszcie będę mógł go przesłuchać. To jak narazie najbardziej oczekiwana przeze mnie płyta... Już sama okładka bardzo mi się podoba, z resztą jak zwykle w przypadku Stripes'ów - zawsze są robione z pomysłem.
Odpowiedz

jesli chodzi o the white stripes to mam tylko elephant Wink
Odpowiedz

goofi napisał(a):jesli chodzi o the white stripes to mam tylko elephant Wink
Moim zdaniem to błąd, wcześniejsze trzy płyty też bardzo dobre, więc powinnaś to nadrobić.

Edit:
Już teraz chyba jest w odpowiedniej formie. Przepraszam za pomyłkę.
Odpowiedz

Kamael napisał(a):
goofi napisał(a):jesli chodzi o the white stripes to mam tylko elephant Wink
Moim zdaniem to błąd, wcześniejsze trzy płyty też bardzo dobre, więc powinieneś to nadrobić.

moze i masz racje...
Odpowiedz

Czytał ktoś może atykuł o The White Stripes w najnowszym "Ozonie"? Dzisiaj tak się natknąłem, dużo jest o nowej płycie, ale i o zespołach, które w Polsce próbują tworzyć podobną muzykę (przywołane płyty - The Car Is On Fire i Starzy Singers).
Dowiedziałem się przynajmniej skąd wzięła się nazwa albumu "De Stijl", jest pare jeszcze ciekawostek, więc polecam jeśli kogoś interesuje.
Odpowiedz

Kamael napisał(a):Czytał ktoś może atykuł o The White Stripes w najnowszym "Ozonie"? Dzisiaj tak się natknąłem, dużo jest o nowej płycie, ale i o zespołach, które w Polsce próbują tworzyć podobną muzykę (przywołane płyty - The Car Is On Fire i Starzy Singers).
Dowiedziałem się przynajmniej skąd wzięła się nazwa albumu "De Stijl", jest pare jeszcze ciekawostek, więc polecam jeśli kogoś interesuje.

trzeba bedzie zerknac, to moze byc ciekawe Angry
Odpowiedz

Czytam dzisiaj Newsweek'a, a tam co? 2,5 stronnnicowy artykuł o White Stripes ;D. Coś nowa płyta jak widzę mocno namieszała, a ja jej jeszcze nie mam ;(. W każdym razie artykuł bardzo ciekawy, m.in. można się dowiedzieć, że Jack i Meg uciekli z USA po udzieleniu paru wywiadów zaraz po wydaniu "Get Behind Me Satan" prosto na koncert do Mexico City. Raczej unikają wielkiego szumu i z chęcią wróciliby do starej furgonetki, którą kiedyś jeździli na koncerty.
Heh, kiedy czytam różne nowe, nieznane mi dotychczas ciekawostki zespół staje się dla mnie jeszcze ważniejszy i co raz bardziej ich uwielbiam.
Odpowiedz

Kamael napisał(a):Czytam dzisiaj Newsweek'a, a tam co? 2,5 stronnnicowy artykuł o White Stripes ;D. Coś nowa płyta jak widzę mocno namieszała, a ja jej jeszcze nie mam ;(. W każdym razie artykuł bardzo ciekawy, m.in. można się dowiedzieć, że Jack i Meg uciekli z USA po udzieleniu paru wywiadów zaraz po wydaniu "Get Behind Me Satan" prosto na koncert do Mexico City. Raczej unikają wielkiego szumu i z chęcią wróciliby do starej furgonetki, którą kiedyś jeździli na koncerty.
Heh, kiedy czytam różne nowe, nieznane mi dotychczas ciekawostki zespół staje się dla mnie jeszcze ważniejszy i co raz bardziej ich uwielbiam.

Oni wydali jakas nowa plyte
Rolleyes czemu ja nic o tym nie wiem.... Jak ta plytka sie zwie????
Odpowiedz

goofi napisał(a):
Kamael napisał(a):Czytam dzisiaj Newsweek'a, a tam co? 2,5 stronnnicowy artykuł o White Stripes ;D. Coś nowa płyta jak widzę mocno namieszała, a ja jej jeszcze nie mam ;(. W każdym razie artykuł bardzo ciekawy, m.in. można się dowiedzieć, że Jack i Meg uciekli z USA po udzieleniu paru wywiadów zaraz po wydaniu "Get Behind Me Satan" prosto na koncert do Mexico City. Raczej unikają wielkiego szumu i z chęcią wróciliby do starej furgonetki, którą kiedyś jeździli na koncerty.

Oni wydali jakas nowa plyte
Rolleyes czemu ja nic o tym nie wiem.... Jak ta plytka sie zwie????
Hehehe... nie wiedziałaś? ;D Wyszła jakiś tydzień temu - "Get Behind Me Satan" i właśnie dlatego znów Białe Paski pojawiły się w prasie. Przecież tak nagle i nie wiadomo skąd sobie wszyscy o nich nie przypomnieli ;D.
Odpowiedz

Cosik mi tu nie pasuje.... moglybs mi podac liste utworow znajdujacych sie na tym krazku...?
Odpowiedz

Get Behind Me Satan
Data wydania: 6.06.2005
1. Blue Orchid
2. The Nurse
3. My Doorbell
4. Forever For Her (Is Over For Me)
5. Little Ghost
6. The Denial Twist
7. White Moon
8. Instinct Blues
9. Passive Manipulation
10. Take, Take, Take
11. As Ugly As I Seem
12. Red Rain
13. I'm Lonely (But I Ain't That Lonely Yet)
Odpowiedz

nooo i wlasnie cos mi nie pasowalo bo nie wiedzialam o tej plycie a mam z niej pare piosenek Tongue Tongue Tongue
Odpowiedz

I nareszcie płytę "Get Behind Me Satan" zdobyłem. Jestem po prostu zachwycony, zdecydowanie wskoczyła na pierwsze miejsce mojej listy najlepszych wydanych w tym roku. Tak samo jak "Elephant", wydana bardzo ładnie - utrzymana została konwencja z poprzedniej płyty. Jak narazie tylko jednego nie potrafię zrozumieć. W książeczce znajduje się zdjęcie podobne do umieszczonego na okładce, tylko zamiast Meg znajduje się na nim Maryja trzymająca krzyż i kwiaty. Próbuję to rozgryźć, ale narazie jakoś mi nie wychodzi.
Może przejdę do samej muzyki - jest trochę inna niż na poprzedniej płycie. Mniej tu utworów z taką surowo brzmiącą gitarą i nerwową perkusją. I tak znaleźć można utwór, który ma wiele z country (akustyczny "Little Ghost" - kiedy go słucham czuję się jakbym siedział na jakimś polu w Ameryce z dawnych lat i tam ktoś sobie wesoło przygrywał - jeśli taki miał być cel, to udało się w 100%), bluesa ("Instinct Blues"). Jack czerpie z wielu źródeł i co najważniejsze wychodzi to bardzo naturalnie, nie jest to jakieś sztuczne odtwarzanie klasyki dawnych lat. Do tego wykorzystanie większej ilości instrumentów typu trójkąt, na którym gra Meg, czy klawisze, miramba, tamburyno nadaje muzyce jeszcze lepszą atmosferę.
Zastanawia mnie tylko dlaczego tak dobra muzyka w Polsce ma bardzo mało odbiorców. Jak to jest, że „Elephant” rozszedł się w Stanach Zjednoczonych w ponad dwóch milionach egzemplarzy, w Anglii znalazł prawie 700 tysięcy nabywców, w Polsce tylko... cztery tysiące? Z "Get Behind Me Satan" będzie pewnie podobnie.
Odpowiedz

Lubie ten zespół, nawet bardzo. Ale wytłumaczcie mi jedno, nie wiem czy mam zrypany słucha czy całkiem już ze mną źle ale wydaje mi się, że w ich utworach słychać gitarę, bas i perkusję a jeśli mnie moj instykt matematyka nie myli to wynosi 3 a przecież tak są tylko dwie osoby Question
Odpowiedz