• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Polityka...

bo takiej koncepcji nie ma obecnie nigdzie,
każde państwo stosuje protekcjonizm i inne bzdury które chroni ich własny rynek lub określonagrupę zawodową prowadząc do wypaczeń rynku. Jakby np kraje rozwinięte otworzyły swój rynek na kraje 3 świata a nie otwiarały za pomoća np WTO ich rynek na swoje towary, to by nie trzeba by tam walić tyle pieniędzy na pomoc która w sumei służy tylko większemu uzależnianai tych państw od tzw bogatej północy. Wolnej wymiany handlowej nie ma i pewnie nigdy nie będzie bo ludzi nei interesuje czy twa praca przynosi jaką kolwikek korzyść komuś by chciał za nią zapłacić, tylko podchodzi z podejściem typowo marksistwoskim, czyt praca w sama w sobie jest wartością.
It rained, but we cheered ...
Odpowiedz

mądrze prawisz. o/

Cytat:ta, tylko ciekawe że te wasze wspaniałe wolnorynkowe koncepcje jakoś albo nie są stosowane, a tam gdzie są stosowane też raju na ziemi jakoś nie ma

ale były stosowane w USA XIX w. i stworzyły zeń mocarstwo, aż nadszedł Cień Lewantyńskiej Mgły i omamił legislaturę by przyjęła ustawy o podatku dochodowym i bankowości centralnej. wtedy skończył się wolny rynek w USA.
Co nie znaczy, że idea jest zła.
Pinochet wskazał nam drogę!
[Obrazek: sbo3s4.jpg]
Odpowiedz

Ktoś dzisiaj nagrał Szefa?

http://www.upr.org.pl/main/artykul.php?s...4&aid=4578

o/
Odpowiedz

nikt nie nagrał. czajcie, kiedy jakaś powtórka. jesli ktoś oglądał, to niech mnie poinformuje, czy Korwin mówił coś o Pinochecie i mnie Wink
Odpowiedz

Korwin mówił tylko coś takiego "(...)Jeśli zaś chodzi o mocną muzykę, to lubie taki jeden zespół, Sorcerer. Basista świetnie chrupie laskę, łyknął mnie po same pomidory". Nie wiem czy to o ciebie chodziło.
[Obrazek: 266c114d403ad301.gif]
Odpowiedz

ah, ten Korwinek Laughing
Odpowiedz

dobra chuje

Wolny wybór - Potęga wolnego rynku

bez ograniczeń wiekowych
TVP1, 09.02.2007 (Piątek), godzina: 13:45
1990, USA, czas trwania: 48 minut.
Odcinek 1.

Maart Larr, były premier Estonii i twórca estońskiego cudu gospodarczego, pytany w jednym z wywiadów, jak udało mu się doprowadzić Estonię do tak niebywałego rozkwitu, odpowiedział: "Przeczytałem w życiu jedną ekonomiczną książkę - "Wolny wybór" Miltona i Rose Friedmanów. Wziąłem kartkę i wypisałem te ich reformy, które się udały w innych krajach, takich jak Niemcy i Irlandia, i wprowadziłem je u siebie". Książka ta powstała na kanwie 10 - odcinkowego cyklu programów telewizyjnych pod tym samym tytułem "Wolny wybór" (oryg. "Free to Choose"), wyprodukowanego w roku 1980 przez telewizję PBS. W roku 1990 autorzy wybrali z bogatego materiału treści o walorach uniwersalnych, wzbogacili je o dodatkowy materiał filmowy, między innymi z czasów przemian w Europie Wschodniej w początkach lat 90 - tych. W ten sposób powstała 5 - odcinkowa seria przedstawiająca główne zagadnienia społeczno - ekonomiczne w bardzo interesującej i sugestywnej formie. Każdy odcinek składa się z trzech części: w pierwszej znana postać, np. popularny aktor, a dziś gubernator stanu Kalifornia Arnold Schwarzenegger czy prezydent USA Ronald Reagan, rekomendują film, przytaczając anegdoty i fakty z nim związane. Druga - zasadnicza - to reportaż każdorazowo z innego miejsca świata: Chin, Hongkongu, Japonii, Wielkiej Brytanii, Polski, USA itd., w którym Milton Friedman, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii, przedstawia na konkretnych przykładach zasady działania ekonomii i funkcjonowania społeczeństw. Część trzecia to bardzo żywa dyskusja w studio pomiędzy Miltonem Friedmanem a jego oponentem, w czasie której ścierają się przeciwstawne poglądy. Serial "Wolny wybór" wraz z opartą na nim książką, stanowią najbardziej znane na świecie dzieło Miltona Friedmana propagujące podstawową wiedzę ekonomiczną. Milton Friedman zmarł 16.11.2006 roku.

oprócz tego obiecany materiał z TVN:
http://www.youtube.com/watch?v=jSvFzEhQb6k

oraz fajny materiał z kampanii do senatu 2003, gdzie Korwin tłumaczy składnie wolnościową koncepcję państwa:
http://www.youtube.com/watch?v=yOHXLciz_...ted&search=
Odpowiedz

KelThuz napisał(a):Przeczytałem w życiu jedną ekonomiczną książkę - "Wolny wybór" Miltona i Rose Friedmanów.
No wlasnie korwa lezy to u mnie na biurku i nie mam czasu sie zabrac;/Ale do Piatku przeczytam\m/
Odpowiedz

A Friedman to nie żyd?
[Obrazek: 266c114d403ad301.gif]
Odpowiedz

^
nic mi nie mow o nim :/ musial dupek te jakies swoje teorie nawymyslac i sie uczyc tego musze.
Everyday I look into the mirror
Staring back I look less familiar
I've seen all seven faces
Each one looks a lot like me
Odpowiedz

Książę 2 napisał(a):A Friedman to nie żyd?
Żyd i co??
Valhalla napisał(a):musial dupek te jakies swoje teorie nawymyslac i sie uczyc tego musze.
No popatrz a mnie sie go dobrze czytaWink
Odpowiedz

^
bo sie nie musisz uczyc calej historii mysli ekonomicznej?
Odpowiedz

Valhalla napisał(a):^

kwestia podejscia. czlowiek juz obeznany z ekonomią i jej terminologią nic niezrozumiałego w historii myśli nie znajdzie, raczej sporo bzdur w keynesizmie Big Grin
Odpowiedz

Valhalla napisał(a):bo sie nie musisz uczyc calej historii mysli ekonomicznej?
Nie musze..ale chce Laughing

Swoja droga,jesli ktos chce poczytac ciekawe komentarze z zycia politycznego
http://blog.gwiazdowski.pl/
Odpowiedz

KelThuz napisał(a):
Valhalla napisał(a):^

kwestia podejscia. czlowiek juz obeznany z ekonomią i jej terminologią nic niezrozumiałego w historii myśli nie znajdzie, raczej sporo bzdur w keynesizmie Big Grin
a Ty tu sie nie ciesz, poprawka 16go wiec jeszcze mi zdazysz wytlumaczyc te wszystkie bulionizmy, fizjokratyzmy i merkantylizmy i cala reszte. ogolnie mam kel 101 zagadnien ;]
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości