• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Opeth...

Zespoł poznałem niedawno(wstyd) od albumu Deliverance. Jest kapitalny według mnie. Teraz przymierzam sie do zakupu jakiejs innej ich płytki.
Odpowiedz

Dobry zespół, oryginalny. Bardzo ich lubię.
-Baco, będzie dzisja padać?
-Ej, kurwa bedzie, bo mnie jebie w krzyżu!
Odpowiedz

a co myślicie o Ghost Reveries, jam jest wciąż oszołomiony tym krążkiem, po prostu nie wiem jak go określic, z pewnością nie jest kiepski ani przeciętny, niby to ten sam Opeth ale klimatycznie zabiega w rejony w jakie Mikael jeszcze nas nie wyprawiał

miejscami czuc ducha Blackwater... , Damnation czy Still Life, może nawet Deliverance ale zdecydowanie jest to coś nowego i świerzego

nie wiem, może to sprawa Pera Wiberga, choc jego partie klawiszy momentami brzmią łudząco do tych z Damnation które nagrywał Steven

ja bym dał jak na pierwszych 5 przesłuchań 8,5/10 a nota wciąż rośnie wraz z kolejnymi przesłuchaniami

Opeth nie jest zespołęm który można ocenic po jednycm czy 2 przesłuchaniach - tak wiec bierzcie na to poprawke panowie Ekstremalnie Agresywni Evil or Very Mad
Odpowiedz

"Ghost Reveries" sluchalem dobrych kilka razy i stwierdzam, ze jest to ich najslabszy album, co nie zmienia faktu, ze slucha sie tego naprawde bardzo przyjemnie. Smile

8/10
Barça es más que un club
Odpowiedz

no jak pierwszy raz przesluchalem to nie specjalnie mi wpadla w ucho... ale mialem swiadomosc ze Opetha trzeba kilka razy przesluchac, no i faktycznie, jest po prostu genialna. Od chyba juz 2 miesiecy slucham jej z czestotliwoscia mniej wiecej raz na 2 dni i jakos mi sie nie nudzi, wrecz przeciwnie coraz wieksza przyjemnosc sprawia mi wsluchiwanie sie w dzwieki gitar czy wokale... oby wiecej takich plyt na rynku
Ja jestem bóg i spójrzcie tam ...
Co to jest? - Człowiek!
Od dzisiaj będziesz żył, zabije żeby żyć
to znaczy musi jeść, zabije żeby zjeść.
Stworzyłem piękna rzecz.
Odpowiedz

...
Odpowiedz

Larax napisał(a):Albo orientujecie sie jak taki styl muzyki moze sie nazywac?

Progressive rock.
Barça es más que un club
Odpowiedz

Raczej progresywny death metal(nie skupiajac sie tylko nad damnation). Zreszta nie jestem expertem.
Odpowiedz

Krzychun napisał(a):Raczej progresywny death metal(nie skupiajac sie tylko nad damnation). Zreszta nie jestem expertem.
a ja twierdze że to po prostu Opeth Smile wg mnie wytworzyli swój własny gatunek i nie powinni być "podczepiani" pod inne...
Odpowiedz

...
Odpowiedz

Nie oceniaj Opeth po tej płycie. Jesli mialbym wybrac jakies ich "flagowe" wydawnictwo to chyba "blackwater park". Posłuchaj tego albo deliverence.
Odpowiedz

Krzychun napisał(a):Raczej progresywny death metal

Zgadza sie, ale...

Larax napisał(a):Znacie jakies zespoly grajace w podobnym stylu, co Opeth na "Damnation"?Albo orientujecie sie jak taki styl muzyki moze sie nazywac?

a Damnation to prog rock.
Barça es más que un club
Odpowiedz

Opeth to porzadna kapela o nietuzinkowym sposobie grania i komponowania. Na moim firmamencie są bardzo janś gwiazdą. To co wyczynaja na najnowszej płycie "Ghost Reveries" to mistrzowstwo gatunku metalu progresywnego.
Odpowiedz

Najnowszą płytkę posiadam od niedawna,więc nie mogę się jeszcze o niej wypowiedziećz dystansem.Na razie wydaje mi się,że ewoluowali,ale bez utraty jakiejś części tego,czym jest Opeth Smile
Dla mnie kapela ta posiada wszystko,co posiadać powinien zespół grający metal (nie mówię tu o nu,po tym stylu spodziewam się nieco innych rzeczy) czyli agresję,technikę,klimat,dawkę uczuć innych niż wściekłość i czasem fajną opowieść zawartą w tekscie Smile
I will make it go away
Can`t be here no more
Seems this is the only way
I will soon be gone
Odpowiedz

No jesli chodzi o Ghost Reveries to dla mnie 9/10. W jednym kawałku upakowac tyle gatunkow i styli to naprawdę sztuka. i jeszcze żeby to nie brzmiało dziwacznie. Skądże znowu - to jest po prostu Opeth - każda płyta niby inna, a jednocześnie każda w tym samym stylu. Kombinuje pan Akerfeldt, oj kombinuje i dobrze mu to wychodzi. Tym razem produkcja zajęli się sami muzycy (nie zaś jak często dotychczas Steven Wilson z Porcupine Tree). swoją droga te dwie kapele sporo sobie zawdzięczają - podkreslam sporo dobrego. Na najnowszej płycie każdy numer jest w zasadzie bardzo dobry (w Hours of Wealth, Isolation Years i w instrumentalno-basowej części Baying Of Hounds czuć tu klimaty podobne do Riversidea, również wokalnie), ale Ghost Of Perdition i Reverie - Harlequin Forest to dla mnie majstersztyk i absolutne 10/10. Jeśli komuś nie przeszkadza przywalenie od czasu do czasu deathowym brutalem i growlingiem wokalisty (mi bardzo to siada) to znajdzie tu sporo zajebistego klimatu rodem z innych kapel prog-metalowych i to tych z najwyższej półki. Szacun dla pana Akerfeldta. Ciekawym jakie będzie następne oblicze Opeth.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości