• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

noise rock i math rock

Można powiedzieć, że zaczęło to się prawie 40 lat temu. Niektóre dokonania The Stooges oraz przede wszystkim płyta "White Light/White Heat" The Velvet Underground.
Rozkwit gatunku nastąpił dopiero w latach 80' ->
The 1980s saw a large amount of noise rock bands to emerge from different scenes in America, notably The Jesus Lizard and Big Black (Chicago), Butthole Surfers and Scratch Acid (Texas), Sonic Youth and The Swans (New York), among many others, including The Cows (Minneapolis), Flipper (San Francisco) and Dinosaur Jr (Massachusetts). Also of note during this era (particularly the early 1980s) is the emergence of No Wave from New York City, a backlash against the New Wave trend of the time.
A w ogóle to więcej tutaj

Math rock jak wiadomo wywodzi się z noise-rocka i charakteryzuje się nietypowymi strukturami rytmicznymi, pojebanymi riffami itd. Więcej też w wiki.

Z polskich zespołów o te gatunki ocierały się bądź grały klasyczne odmiany takie kapele jak np. Plum, Woody Alien, Ewa Braun, Krzycz, Falarek Band, Something Like Elvis, Tissura Ani, Mordy czy Potty Umbrella (bardziej pod noise-rock) oraz np. młody zespół Stwory, który kiedyś nazywał się Stworywodne i grał spokojne rzeczy, a teraz, po zmianie nazwy gra bardziej pojebane, mathowe rzeczy.

Tematu nie zakładam jako znawca, ma się rozumieć. Po prostu podoba mi się coś takeigo, a zdaje się, że nie tylko ja na tym forum słucham czegoś takiego. Gatunek ostatnio staje się bardziej popularny, pojawia się mnóstwo nowych, młodych kapel wzorujących sie na klasykach gatunku.
Więc zarzucajcie w tym temacie jakieś dobre kapele.

Idea
Odpowiedz

w ogole sie nie znam i nie przepadam za taka muzyka, a mozna by uzyc okreslenia math-metal dla kapel jak meshuggah, czy coprofago?
[Obrazek: tnbm-emblem.png]
Odpowiedz

Hallvard napisał(a):a mozna by uzyc okreslenia math-metal dla kapel jak meshuggah, czy coprofago?
a nie wiem Surprised
słyszałem za to o math-core.
zresztą jebać nazewnictwo, ponoć iLiKETRAiNS to post-inteligent-goth-rock. Brakuje tylko post-nazi-reggae Big Grin
Odpowiedz

Z tego co slucham najczesciej: Ghosts and Vodka, Unsane, Cows, Boredoms i Melt-Banana. Dodatkowo: Giraffes? Giraffes!, Hella, Goliath Bird Eater, Sun of Nothing, House of Low Culture i Yowie.

Ogolnie rzecz biorac w pyte rodzaj, zwlaszcza noise. Polecam krazek Unsane z tego roku, czyli Visqueen.
Odpowiedz

Acrid napisał(a):Giraffes? Giraffes!
Tymi się zawiodłem, do bólu standardowe to. Owszem, można posłuchać, ale raczej nie będę zbyt często do tego wracał.

Acrid napisał(a):Ghosts and Vodka
To jest spoko. Zwróciłem na nich uwagę za sprawą nazwy kapeli oraz nazwy płyty =)

Acrid napisał(a):Cows
Jak Cows lubisz to sprawdź Jesus Lizard, klasyka gatunku. Z tym, ze nie są aż takimi zwyrolami jak kolesie z Cows.

A o Sonic Youth to powinien być oddzielny temat, ołtarz na tym forum Surprised
Odpowiedz