• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Najlepsze albumy Gothic/Doom

A słyszeliście kiedyś o takim zespole jak Draconian?

Moim zdaniem najlepszy gothic/doom jaki ostatnio powstał. I chociaż nie ma na koncie imponującej liczby albumów to polecam.
Odpowiedz

Cytat:Myślę, że spokojnie można zaliczyć ten album do tego gatunku :] Dorzuciłabym jeszcze "Orchid" i "My Arms Your Hearse" Opeth, ale tutaj mam wątpliwości czy się zalicza do doom (zresztą, ich muzykę jest szalenie trudno zaszufladkować, ale wkońcu za to ją kocham ;])

Napewno grali doom na Always, Almost A Dance jeszcze nie słyszałem więc się nie wypowiem. Mandylion i to co puźniej raczej do doom bym nie zaliczył.
A Opeth gra death metal tyle ze melodyjny... chyba... ale napewno to nie jest doom
"Ostatnią czarodziejską różczke widziałem wbitą w pizde czarodziejki zgwałconej w Sarajewie" - Arturo Perez Reverte, "Życie jak w Madrycie"
Odpowiedz

The_hanged_man napisał(a):
Cytat:Myślę, że spokojnie można zaliczyć ten album do tego gatunku :] Dorzuciłabym jeszcze "Orchid" i "My Arms Your Hearse" Opeth, ale tutaj mam wątpliwości czy się zalicza do doom (zresztą, ich muzykę jest szalenie trudno zaszufladkować, ale wkońcu za to ją kocham ;])

Napewno grali doom na Always, Almost A Dance jeszcze nie słyszałem więc się nie wypowiem. Mandylion i to co puźniej raczej do doom bym nie zaliczył.

Trochę czytałam na temat "Mandylion" i wszędzie spotykałam się z opiniami, że to klasyk gatunku... Nie jestem znawcą, ale w doomie chyba chodzi o klimat i ciężar, a tej płycie nie można tego odmówić.

The_hanged_man napisał(a):A Opeth gra death metal tyle ze melodyjny... chyba... ale napewno to nie jest doom

Heh, z Opeth jest ten dylemat, że (jak już wcześniej wspomniałam), bardzo ciężko zaszufladkować ich muzykę, ale melodic death to z pewnością nie jest (do tego gatunku zalicza się In Flames czy Dark Tranquillity) Niektórzy określają muzykę Opeth mianem "progresywny death metal", a jeszcze inni "doom/death" dlatego miałam wątpliwości. Kłócić się nie będę, bo znawcą nie jestem ;P W każdym razie, warto się zapoznać z albumami tego zespołu. Klimatu i ciężaru na pewno nie zabraknie.
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

Cytat:Trochę czytałam na temat "Mandylion" i wszędzie spotykałam się z opiniami, że to klasyk gatunku... Nie jestem znawcą, ale w doomie chyba chodzi o klimat i ciężar, a tej płycie nie można tego odmówić.

może to klasyk gatunku ale raczej nie doom
Niewiem gdzie tam ciężar, ale aktycznie klimatu nie da sie odmówić.

Cytat:Heh, z Opeth jest ten dylemat, że (jak już wcześniej wspomniałam), bardzo ciężko zaszufladkować ich muzykę, ale melodic death to z pewnością nie jest (do tego gatunku zalicza się In Flames czy Dark Tranquillity) Niektórzy określają muzykę Opeth mianem "progresywny death metal", a jeszcze inni "doom/death" dlatego miałam wątpliwości. Kłócić się nie będę, bo znawcą nie jestem ;P W każdym razie, warto się zapoznać z albumami tego zespołu. Klimatu i ciężaru na pewno nie zabraknie.

Napewno coś z Death Big Grin
A albumy Opeth mam wszystkie
"Ostatnią czarodziejską różczke widziałem wbitą w pizde czarodziejki zgwałconej w Sarajewie" - Arturo Perez Reverte, "Życie jak w Madrycie"
Odpowiedz

Najlepsze albumy doom to tylko MDB, reszta moze sie pochlastac.
m a s t e r s o f m e t a l, a g e n t s o f s t e e l !
Odpowiedz

Najlepsze albumy doom to Candlemass. Ew. St. Vitus i Cathedral.
KelThuz napisał(a):estem pieprzonym fanatykiem ATARI, zwalczam amigowców od roku 1989. Amigowcy to plaga świata, lewica wśród komputerowców, no i oczywiście skrajne pedalstwo
Odpowiedz

Oto raderyjko:http://somafm.com/doomed.pls
Odpowiedz

statekx napisał(a):Najlepsze albumy doom to tylko MDB, reszta moze sie pochlastac.

Eeeeee? Chciałeś rzec Pentagram Wink . Doom z lat 70-80 to jest moc a nie te nowe nie-wiadomo-co-niby-doomowe nowości ;].
[Obrazek: loudness-akira-nevermore-jeff.gif]
Odpowiedz

jest mozliwosci zapisania audycji z radia netowaego ?
Odpowiedz

Void of Silence - "Human Antithesis"... prawdziwe doom metalowe arcydzieło
Odpowiedz

MaFFej napisał(a):
statekx napisał(a):Najlepsze albumy doom to tylko MDB, reszta moze sie pochlastac.

Eeeeee? Chciałeś rzec Pentagram Wink . Doom z lat 70-80 to jest moc a nie te nowe nie-wiadomo-co-niby-doomowe nowości ;].

Oj Maffej powiedz mi, ze miales wypite Wink
Odpowiedz

statekx napisał(a):Oj Maffej powiedz mi, ze miales wypite Wink

Trzeźwy jak cholera nie licząc jednej warki Tongue ... a zdania i tak nie zmienię Surprised - najlepszy doom był wtedy kiedy sie rodził... MDB niech łoocieka Wink .
[Obrazek: loudness-akira-nevermore-jeff.gif]
Odpowiedz

Przeciez ten wschodzacy doom byl nudny jak kupa Wink Jedyny i sluszny doom to My Dying Bride ! zdania tez nie zmienie Wink
Odpowiedz