• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kult / KNŻ / Kazik

Chyba nie zdołałem przesłuchać całej płyty. Wg mnie bardzo słaba, tyle, że ja ogólnie nie lubię twórczości solowej Kazika (jedynie na "Melassie" parę kawałków jest dobrych). Myślę, że o niebo lepiej wypada/wypadał w Kulcie i KNŻecie. Tutaj chyba w pewien sposób muczynie ekperymentuje.
Odpowiedz

Dzeyla napisał(a):a co myslicie o plycie Kazika- 41??
ja kupilam i z przykroscia stwierdzam ze jakos wole jego wczesniejsze dokonania.... teksty sa dobre, ale muzyka jakos nie przypadla mi do gustu.. Crying or Very Sad
ja uważam, ze twórczość Kazika poza Kultem jest bardzo "artystyczna" i z pewnoscia trudna do odbioru. sama płyta "czterdziesty pierwszy" jest bardzo melodyjna, ale nuta niektorych piosenek mi sie nie podoba. recki o niej są kiepskie, byc moze dlatego, ze duzo jest tam duzo wojenno-prl'owskich odnosników, ktore niekazdemu mogą sie spodobac. płytę i tak kuupilem (cena za 2cd smieszy Big Grin).

co do Kultu, to jest po prostu Kultowy !! muzyka, z którą trzeba się "przespac", zeby ją zrozumieć i polubic (chyba ze się ją zrozumialo i polubilo od razu Smile). dostalem kiedys "Salon recreativo" i baardzo mi się nie spodobala...dopiero po jakims czasie, gdy jesce raz do niej wrocilem polubilem ją. apropo piosenek : "Polska", "Poznaj swój raj", "Celina", "Arahja", "Czarne słonca", "Krolowa zycia", "Lewy czerwcowy", "Wodka", i wiele wiele innych. ulubiony album : Ostateczny Krach Systemu Korporacji. ostatnio Kult grał w moim miescie i niestety tłok ogromny, od młodzieży po 40sto latków. nawet skejta (tfuu) widzialem...

natomiast KNŻ tez jest good Smile ale Kult lepszy jest Big Grin
By moonlight we ride ten thousands side by side
With swords drawn held high our whips and armour shine
Hail to thee our infantry still brave beyond the grave
All sworn the eternal vow the time to strike is now
Odpowiedz

Math napisał(a):ostatnio Kult grał w moim miescie i niestety tłok ogromny, od młodzieży po 40sto latków. nawet skejta (tfuu) widzialem...
Kazik jest szanowany jako muzyk i osoba przez bardzo duże grono ludzi, nie tylko słuchających szeroko pojętego rocka.
Odpowiedz

tak jest, :ikona popkultury: jak to o nim często piszą. ja tam go bardzo szanuję, jako człowieka, który gra, pisze, dobrze wychowuje dzieci i od lat inteligentnie stawia[ł] opór prl'owskiemu debilizmowi Smile
czytał ktoś "Kult Kazika" ?? swietna książka ! wszystko o Kulcie, pierwsze nieudane występy, cenzura, trasy koncertowe itp. naprawdę polecam. szcególnie fotki są ciekawe - np. Kazik w '80 roku, chudy młodziak, zupełnie nie podobny do dzisiejszego Kazika...uśmiac się można Big Grin
By moonlight we ride ten thousands side by side
With swords drawn held high our whips and armour shine
Hail to thee our infantry still brave beyond the grave
All sworn the eternal vow the time to strike is now
Odpowiedz

Nie czytałem, a myślę, że czas byłoby się rzeczywiście zapoznać z historią chyba mojej ulubionej polskiej kapeli. Poszukam, poszukam, może w jakiejś księgarni lub bibliotece w okolicy znajdę.
Odpowiedz

Ja napiszę krótko-Kazik jest świetnym wokalistą. ALe jedna piosenka szczególnie utkwiła mi w pamięci-Baranek Smile
...I kissed you goodbye on the N109 I choked as I watched the bus go...
Odpowiedz

Kult to moim zdaniem najlepszy polski zespół. Mają świetne teksty.
Ulubione piosenki to m.in "Knajpa morderców", "Arahja", "Komu bije dzwon", "Czarne słońca", "Krótkie kazanie na temat jazdy na maxa" Smile

A płyty...Swego czasu non stop słuchałam "Melodii Kurta Weilla" Kazika
jestem Polakiem... nie kradnę samochodów i nie jestem pijakiem...
Odpowiedz

Lubie Kazika i Kult, szczególnie 12 groszy Kazika. A płytka Kazik 41 taka sobie wg mnie...
,,Look down on me, you will see a fool.
Look up at me, you will see your lord.
Look straight at me, you will see yourself."
Odpowiedz

Kult? Mam ich płyty od katechety Smile Do gustu najbardziej przypadły mi "Ostateczny krach systemu korporacji" i "Spokojnie". "Muj wydafca" to też dobry album, natomiast "Tata Kazika" (1 i 2) póki co, nie przemówiły do mnie. Podsumowując: bardzo dobry polski zespół, muzyka może nie jest najwyższych lotów, ale teksty świetne i idealnie współgrają z całą resztą.
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

Miriam napisał(a):Kult? Mam ich płyty od katechety Smile Do gustu najbardziej przypadły mi "Ostateczny krach systemu korporacji" i "Spokojnie". "Muj wydafca" to też dobry album, natomiast "Tata Kazika" (1 i 2) póki co, nie przemówiły do mnie. Podsumowując: bardzo dobry polski zespół, muzyka może nie jest najwyższych lotów, ale teksty świetne i idealnie współgrają z całą resztą.
Mnie osobiście dwie części "Taty Kazika" też ciągle nie potrafią przekonać... A "Posłuchaj To Do Ciebie" słuchałaś? To moja ulubiona płyta Kultu.
Muzyka wspaniale współgra z tekstami i świetnie pasuje, więc nie zgodzę się, że nie jest najwyższych lotów.
Pete_Doherty_89 napisał(a):Ja napiszę krótko-Kazik jest świetnym wokalistą
Jest świetnym, to fakt, ale na koncertach wypada często niespecjalnie... Szczególnie kiedy zapomina teksty swoich piosenek ;D.
Odpowiedz

Ja się tu jeszcze nie wypowiedziałem?!?! Jak to, zaraza, możliwe?!?!!
Ale do rzeczy. Kult uwielbiam, 3 razy na żywo ich widziałem i obiektywnie należy przyznać, że takich koncertów jak oni nie daje nikt. Ponad 3 godziny szaleństwa, mraaauuuu Big Grin . Nie będę kombinował z ulubioną płytą, bo nie potrafiłbym wybrać. Całokształt twórczości Kultu powala mnie na kolana. No i teksty Kazika, które są czymś genialnym po prostu. Kult rządzi, nie inaczej Smile .
"Marysia mała pierdolca miała, pierdolca jasnego jak śnieg.
Gdziekolwiek biegła Marysia mała, pierdolec rozsadzał jej łeb..."
Odpowiedz

Tuomasss napisał(a):No i teksty Kazika, które są czymś genialnym po prostu.
Nie można się nie zgodzić... Pomysłowosci pozazdroscić tylko ;p
Wink
Odpowiedz

hier_kommt_die_sonne napisał(a):
Tuomasss napisał(a):No i teksty Kazika, które są czymś genialnym po prostu.
Nie można się nie zgodzić... Pomysłowosci pozazdroscić tylko ;p
Zgadzam się, takim moim ulubionym - prawdziwym numerem jeden - jest chyba tekst do "Polski". Powiedzmy, że to takie moje wyróżnienie specjalne ;D.
Odpowiedz

Mi zdecydowanie najbardziej do gustu przypada Kult, którego zresztą mam wszytskie płytki Smile ... swoją drogą to Kultu słucha i moja polonistka- 50letnia stara panna Big Grin
"... a my jesteśmy tu, jak kwiaty na śmietniku..."
Odpowiedz

Kamael napisał(a):
Miriam napisał(a):Kult? Mam ich płyty od katechety Smile Do gustu najbardziej przypadły mi "Ostateczny krach systemu korporacji" i "Spokojnie". "Muj wydafca" to też dobry album, natomiast "Tata Kazika" (1 i 2) póki co, nie przemówiły do mnie. Podsumowując: bardzo dobry polski zespół, muzyka może nie jest najwyższych lotów, ale teksty świetne i idealnie współgrają z całą resztą.
Mnie osobiście dwie części "Taty Kazika" też ciągle nie potrafią przekonać... A "Posłuchaj To Do Ciebie" słuchałaś? To moja ulubiona płyta Kultu.

Tak, słyszałam ten album, ale jeszcze nie kojarzę wszystkich utworów. Muszę się bardziej z nim osłuchać.

Kamael napisał(a):Muzyka wspaniale współgra z tekstami i świetnie pasuje, więc nie zgodzę się, że nie jest najwyższych lotów.

Pasuje idealnie, jednak mimo wszystko, czegoś mi brakuje w tej muzyce. Co do tekstów - tutaj nie mam nic do zarzucenia.
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle

roger waters
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości