- Liczba postów:
- 862
- Liczba wątków:
- 7
- Reputacja:
-
0
Filon napisał(a):z powiesci grozy nie ma lepszego wedlug mnie od Edgara Alana Poe i jego "Opowiesci niesamowitych"
Mam w domu tą książkę i kiedyś przeczytałąm kilka opowieści, ale szczerze mówiąc, nie trafiły do mnie...
Filon napisał(a):i obowiazkowo jezeli ktos jeszcze nei czytal to goraco polecam Georga Orwella "Rok 1984" i "Folwark zwierzecy".ksiazki traktujace o tematyce totalitaryzmu.chociaz sa to lektury, to naprawde warto przeczytac.
Nie czytałam powieści Orwella, ale przeczytałam "Bunt" Reymonta (swoją drogą świetna książka :] )
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle
roger waters
- Liczba postów:
- 145
- Liczba wątków:
- 3
- Reputacja:
-
0
....aktualnie zaczytuje sie w proze Paula Coelho.."Weronika postanawia umrzec..".."Piata Gora"..."Nad brzegiem Piedry..siedzialam i plakalam.."...goraco polecam wszytskim milosnikom...troche poschizowanej literatury..
..."szalenswto weszlo w nasze glowy bo...On jest spelnieniem niespelnionych wciaz marzen...
- Liczba postów:
- 862
- Liczba wątków:
- 7
- Reputacja:
-
0
Ostatnio przeczytałam "Wojnę polsko ruską pod flagą biało-czerwoną" Masłowskiej (mam mieszane odczucia) oraz "Czarne oceany" Dukaja (świetna książka) Obecnie czytam "Sto lat samotności" Marqueza, a w kolejce czekają "Inne pieśni" Dukaja.
it's a miracle
roger waters
- Liczba postów:
- 862
- Liczba wątków:
- 7
- Reputacja:
-
0
Kamael napisał(a):Miriam napisał(a):Ostatnio przeczytałam "Wojnę polsko ruską pod flagą biało-czerwoną" Masłowskiej (mam mieszane odczucia)
Ja wytrzymałem trzy strony, szczerze Cię podziwiam, że dobrnęłaś do końca. Naprawdę nie wiem o co było tyle szumu i za co zdobyła tyle nagród. Nie byłem w stanie przedrzeć się głębiej przez jej styl (a może jego brak?).
W sumie to Ci się nie dziwię, że szybko rzuciłeś czytanie tej książki. Mnie od początku raziły wulgaryzmy (których moim zdaniem, było stanowczo za dużo) Nie wiem czy autorka chciała nimi podkreślić wyrażane myśli, czy też nadać książce większą wiarygodność.... W każdym razie, dla mnie były na minus. Poza tym, przez cały czas czytania "Wojny..." miałam wrażenie, że czytam pamiętnik jakiegoś zagubionego w świecie chłopaka, który sam nie wie kim jest i sprawia wrażenie chorego psychicznie. Właściwie, to cała książka jest w takim klimacie. Chyba jedyna rzecz, która mnie zaskoczyła i spodobała mi się to zakończenie.
Kamael napisał(a):Ja ostatnio czytałem "Kod Leonarda Da Vinci" Browna (bardzo mi się podobał), "Heroinę" Tomasza Piątka (bardzo to dziwne i mam bardzo mieszane uczucia)
"Kod..." to świetna rzecz

Na mnie również wywarł pozytywne wrażenie (po przeczytaniu "Innych pieśni" zabieram się za "Anioły i demony") Co do Tomasza Piątka... Oglądałam z nim wywiad, w którym opowiadał o swoim życiu i twórczości. Z tego co pamiętam sam brał narkotyki, a "Heroina" to zapis jego przeżyć. Szczerze mówiąc, nie przpadam za książkami o tej tematyce, ale może kiedyś przeczytam "Heroinę"?
it's a miracle
roger waters
- Liczba postów:
- 862
- Liczba wątków:
- 7
- Reputacja:
-
0
Dzeyla napisał(a):mnie sie Kod wogole nie podobal - jedno wielkie baju baju, plytkie i nudne ... ale co kto lubi...
A Anioly i Demony slyszalam ze bardzo podobne
Heh, "Kod..." nie jest książką historyczną, ani naukową, więc nie należy jej traktować w takich kategoriach. Autor puścił wodze fantazji, co sprawiło, że "Kod.." stał się świetną powieścią sensacyjną. Tej książki nie należy traktować zbyt serio, chociaż Brown wyjaśnił kwestię znaczenia pentagamu (przez wielu uważany za znak szatana) Pisząc tą książkę, czerpał ze "Świętego Graala, świętej krwi" oraz "Marii Magdaleny i świetego Graala" (tą drugą ksiażkę czytałam) W tej książce jest kilka faktów, jednak większość spraw opisywanych przez autorkę to tylko domysły. Zresztą, każdy interpretuje indywidualnie.
Dzeyla napisał(a):ostatnio czytalam Gnój - Kuczoka i mam bardzo mozytywne wrazenia choc sama ksiazke nie latwo mi sie czytalo..
O ile dobrze pamiętam, to na podstawie tej książki powstał film "Pręgi", a Kuczok za "Gnój" dostał Paszport Polityki... Będę musiała przeczytać.
it's a miracle
roger waters