- Liczba postów:
- 33
- Liczba wątków:
- 9
- Reputacja:
-
0
Kto z Was to czytał ?
Niedawno zaczęłam i jestem naprawdę pod wrażeniem. Dostałam ilustrowane wydanie tej powieści i zachwyciła mnie. Wspaniale poprowadzona akcja, ciekawa fabuła, intrygujące zagadki.
Historia i fikcja doskonale połączone.
Ale najbardziej podobał mi się moment, kiedy główny bohater opisuje symbolikę pentagramu. W źyciu bym nie pomyślała, że sięga aż tak dalekich czasów i wcale nie jest związana z kultem szatana.
Co sądzicie o "Kodzie Leonarda da Vinci" ?
"I am war, I am pain,
I am all you've ever slain!"
- Liczba postów:
- 862
- Liczba wątków:
- 7
- Reputacja:
-
0
Świetna, wciągająca powieść sensacyjna

Daje do myślenia.
by the grace of god almighty
and the pressures of the marketplace
the human race has civilized itself
it's a miracle
roger waters
- Liczba postów:
- 33
- Liczba wątków:
- 9
- Reputacja:
-
0
Żebyś wiedziała, że daje i to jeszcze jak
"I am war, I am pain,
I am all you've ever slain!"
- Liczba postów:
- 481
- Liczba wątków:
- 4
- Reputacja:
-
0
Eh.. niestety moja opinia o Kodzie... pozytywna nie jest. Owszem, akcja, ciekawostki i informacje, ale to nie o to chodzi. Cała akcja jest pisana w stylu "co by tu jeszcze namieszać". Po przeczytaniu poczułam ulgę, że książka się skończyła. Wolę jednak Tolkiena, Sapkowskiego czy Pratchett'a. Hmm... a jeżeli mogę coś zaproponować to polecam "Klub Dumas" Arturo Perez-Reverte.
Paszkwil (wł. pasquillo) to utwór literacki, często anonimowy lub publikowany pod pseudonimem, skierowany przeciw konkretnej osobie, ośmieszający ją w sposób oszczerczy i obelżywy.
- Liczba postów:
- 88
- Liczba wątków:
- 4
- Reputacja:
-
0
Ja zacząłem czytac ,,Kod'' w drodze z Zakopanego do Warszawy. Jak dojechaliśmy do Centralnej, byłem już daleko poza połową książki. Cholernie wciągająca, ale trzeba byc ciągle skupionym, aby wiedziec o co im chodzi. Czytając książkę, często przychodziło mi do głowy żeby zajrzec do jakichś źródeł, bo choc np. Opus Dei wydawało mi się wymysłem autora, to organizacja ta istnieje naprawdę. Brown umiejętnie wplątuje fikcję w zdarzenia prawdziwe, i chyba dlatego książka jest taka interesująca
Ten dzień to kompletna strata makijażu...
oczywiście, że Opus Dei istnieje.
to po prostu kolejny współczesny ruch mistyczny, nic nowego, bo i w średniowieczu takowe istniały ;)
- Liczba postów:
- 1,828
- Liczba wątków:
- 11
- Reputacja:
-
0
Cytat:a jeżeli mogę coś zaproponować to polecam "Klub Dumas" Arturo Perez-Reverte.
Bardzo dobra ksiazka, posiadajaca (co rzadkie) b. dobre zakonczenie. "Fechmistrz" tego samego autora tez jest dobrym dzielem.
Co do Kodu... Nudniejszej, bardziej debilnej ksiazki nie czytalem daaaawno. Ogolnie autor ma zeeo stylu, zas koncept na napisanie ksiazki to "komu by jeszcze dowalic".
"All that's left to say is: Farewell"
- Liczba postów:
- 276
- Liczba wątków:
- 1
- Reputacja:
-
0
fakt ze ksiazki sa pisane na jednym schemacie, ale jaka musial miec koles tega glowe zeby to wszystko wymyslic, ja tego nie pojmuje, na pewno widzial te wszystkie miejsca i dokladnie ogladal obrazy, moze nawet pisal scenariusz pare lat.
up the irons!!!
- Liczba postów:
- 40
- Liczba wątków:
- 2
- Reputacja:
-
0
Czytałam to. Nie przepadam za spiskowymi teoriami dziejów. Problem polega na tym, że niektórzy traktują ową opowieść jako rzetelne źródło wiedzy o toposie Graala czy generalnie kielicha w mitach. A owa opowieść takim źródłem, jak każdy rozumie, być nie może. Cóż... zwykle książki znajdujące się na listach bestsellerów to straszne... rzeczy. I ta według mnie nie jest żadnym wyjątkiem od owej smutnej reguły.
"Nie nam kryć się za tarczą w walce, z lęku przed oręża szczękiem."
LINDISFARNE 2006!
- Liczba postów:
- 88
- Liczba wątków:
- 6
- Reputacja:
-
0
dla mnie to wszystko to sciemy ;/
So come on! Jump in the fire! ];->