• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Filmy i książki

Wiadomo, że dobra książka jest świetnym materiałem na film. Co wam się bardziej podoba: książkowe pierwowzory czy filmowe ekranizacje?
Odpowiedz

Oczywiście, że książka ZAWSZE jest lepsza od filmu, który powstał na jej podstawie Wink
Odpowiedz

Pearl napisał(a):Oczywiście, że książka ZAWSZE jest lepsza od filmu, który powstał na jej podstawie Wink

Szczera prawda.
Smile
See You At The Bitter End...
Odpowiedz

A ja powiem, że imo nie zawsze. Mnie np. bardziej podobała się ekranizacja Władcy Pierścieni niż książkowy oryginał.
Odpowiedz

zalezy kto robi ten film
hollywood zazwyczaj daje dupy jesli chodzi o ekranizacje...
poza tym wiadomo ze ksiazka zawsze jest pelniejsza i bardziej rozbudowana tresciowo/emocjonalnie i kazda filmowa interpretacja dziela literackiego to kompromis artystyczny...
takie streszczenie moznaby powiedziec...
+ oczywiscie oszalamiajace efekty specjalne Big Grin
Odpowiedz

Hmm... mnie się też wydaje, że to zależy od człowieka. No bo np. niektórzy mają wybująłą wyobraźnie (ja Tongue ) i potrafią sobie wiele rzeczy wyobrazić. Lubię czytając tworzyć sobie w swojej głowie różne obrazy. Niektóre sytuacje wyobrażam sobie na kilka różnych sposobów Wink I potem idąc do kina jestem niekiedy rozczarowana tym co widzę, bo myślałam, że będzie to inaczej pokazane. Mniej więcej właśnie o to mi chodzi. Kurde, nie potrafię nigdy napisać tego o czym bym chciała powiedzieć Wink Big Grin
Odpowiedz

Beast King napisał(a):Mnie np. bardziej podobała się ekranizacja Władcy Pierścieni niż książkowy oryginał.

"LotR" Jacksona jest badzo dobrym filmem ale słabą ekranizacją... Fakt lepiej obejrzeć trzyczęściowy film niż przeczytać ksiażkę... toż to z 1500 stron Smile .
[Obrazek: loudness-akira-nevermore-jeff.gif]
Odpowiedz

dżizaz, nie....
LOTR to porażka.. za te skróty i pominięcia niektórych wątków, ogólna masakre Tolkiena nalezy sie rezyserowi lincz.. w porownaniu z książką film stracil te atmosfere, ktora mnie chyba najbardziej o Tolkiena urzekła..
przyznam - bez przeczytania oryginału, film moze budzić podziw, cięzko jest przeciez ksiązke zekranizowac, a co dopiero postarać sie, by trafila do masowego widza.
ogolnie - LOTR - dobra rozrywka, ale na pewno nie baza do zrozumienia mitologii Tolkienowskiej
The holy cry
Forever night
What have we done?
Who killed the sun?

gg 1956128 Smile
Odpowiedz

Może bedzecie chceli mnie powiesić, ale książkowy LoTR znudził mnie niemiłosiernie, skończyłem czytanie na połowie drugiego tomu.
Odpowiedz

Beast King napisał(a):Może bedzecie chceli mnie powiesić, ale książkowy LoTR znudził mnie niemiłosiernie, skończyłem czytanie na połowie drugiego tomu.

Ja też skończyłam w połowie 2 części , ale napewno przeczytam do końca .... Film był naprawdę dobry , ale jednak książka lepsza Smile
nie ufaj osobie którą okłamałeś
Odpowiedz

Przysiągłem sobie, że też to kiedyś dokończę... To było jakieś dwa lata temu Smile
Odpowiedz

Ja skończyłam na rozdziale Helmowy Jar .... znalazłam książkę i dziś zacznę czytać Big Grin tylko nie wiem czy od początku 2 część czy od momentu , w którym skończyłam .....
nie ufaj osobie którą okłamałeś
Odpowiedz

Ja tam lubię najpierw przeczytać książkę, a później obejrzeć ekranizację. Bez porównywania czy książka czy film jest lepsza, bo to jest dla mnie porównywanie dwóch rzeczy absolutnie niedających się porównać (film i książka ma wiele różnych od siebie zalet i wad).
Cytat:LOTR to porażka.. za te skróty i pominięcia niektórych wątków
"Pominięcia niektórych wątków" świadczą o klasie reżysera (jeżeli są zrobione dobrze, a imo Jackson przyzwoicie się z tym uporał). Zauważ Jago, że film byłby bez tych pominięć nudny, gdyby poprostu przelać słowa ksiązki na ekran, trwałby z 7 godzin jedna część. Poza tym to żadna sztuka przpisać do scenariusza tekst ksiązki i zrobić wszystko tak samo. Wtedy reżyser przestaje być artystą, a staje się rzemieślnikiem.
Odpowiedz

Nie mozliwoscia jest zrealizowac perfekcyjnie film na podstawie ksiazki. Rezyserzy 'przelewaja' pomysl danego pisarza na ekran, jesli uwazaja, ze jego powiesc faktycznie byla odbra, ale nie staraja sie go nasladowac. Chca zrobic cos swojego, nie papugujac za pisarzem. Niewiele jest dobrych filmow, ktore zostaly nakrecone na podstawie ksiazki. Wole obejrzec ilm na podstawie pomyslu dobrego rezysera.
Odpowiedz

Niewiele? Forrest Gump, Zielona Mila, Ojciec Chrzestny, Lśnienie, Dziewiąte Wrota, Godziny, Polowanie na Czerwony Październik, Jurassic Park i można jeszcze wymieniać bardzo długo. Tongue
-Baco, będzie dzisja padać?
-Ej, kurwa bedzie, bo mnie jebie w krzyżu!
Odpowiedz