- Liczba postów:
- 897
- Liczba wątków:
- 15
- Reputacja:
-
1
Wiadomo, że dobra książka jest świetnym materiałem na film. Co wam się bardziej podoba: książkowe pierwowzory czy filmowe ekranizacje?
- Liczba postów:
- 573
- Liczba wątków:
- 18
- Reputacja:
-
0
Pearl napisał(a):Oczywiście, że książka ZAWSZE jest lepsza od filmu, który powstał na jej podstawie 
Szczera prawda.
See You At The Bitter End...
- Liczba postów:
- 897
- Liczba wątków:
- 15
- Reputacja:
-
1
A ja powiem, że imo nie zawsze. Mnie np. bardziej podobała się ekranizacja Władcy Pierścieni niż książkowy oryginał.
- Liczba postów:
- 15
- Liczba wątków:
- 0
- Reputacja:
-
0
dżizaz, nie....
LOTR to porażka.. za te skróty i pominięcia niektórych wątków, ogólna masakre Tolkiena nalezy sie rezyserowi lincz.. w porownaniu z książką film stracil te atmosfere, ktora mnie chyba najbardziej o Tolkiena urzekła..
przyznam - bez przeczytania oryginału, film moze budzić podziw, cięzko jest przeciez ksiązke zekranizowac, a co dopiero postarać sie, by trafila do masowego widza.
ogolnie - LOTR - dobra rozrywka, ale na pewno nie baza do zrozumienia mitologii Tolkienowskiej
The holy cry
Forever night
What have we done?
Who killed the sun?
gg 1956128
- Liczba postów:
- 897
- Liczba wątków:
- 15
- Reputacja:
-
1
Może bedzecie chceli mnie powiesić, ale książkowy LoTR znudził mnie niemiłosiernie, skończyłem czytanie na połowie drugiego tomu.
- Liczba postów:
- 257
- Liczba wątków:
- 1
- Reputacja:
-
0
Beast King napisał(a):Może bedzecie chceli mnie powiesić, ale książkowy LoTR znudził mnie niemiłosiernie, skończyłem czytanie na połowie drugiego tomu.
Ja też skończyłam w połowie 2 części , ale napewno przeczytam do końca .... Film był naprawdę dobry , ale jednak książka lepsza
nie ufaj osobie którą okłamałeś
- Liczba postów:
- 257
- Liczba wątków:
- 1
- Reputacja:
-
0
Ja skończyłam na rozdziale Helmowy Jar .... znalazłam książkę i dziś zacznę czytać

tylko nie wiem czy od początku 2 część czy od momentu , w którym skończyłam .....
nie ufaj osobie którą okłamałeś
- Liczba postów:
- 58
- Liczba wątków:
- 1
- Reputacja:
-
0
Nie mozliwoscia jest zrealizowac perfekcyjnie film na podstawie ksiazki. Rezyserzy 'przelewaja' pomysl danego pisarza na ekran, jesli uwazaja, ze jego powiesc faktycznie byla odbra, ale nie staraja sie go nasladowac. Chca zrobic cos swojego, nie papugujac za pisarzem. Niewiele jest dobrych filmow, ktore zostaly nakrecone na podstawie ksiazki. Wole obejrzec ilm na podstawie pomyslu dobrego rezysera.
- Liczba postów:
- 897
- Liczba wątków:
- 15
- Reputacja:
-
1
Niewiele? Forrest Gump, Zielona Mila, Ojciec Chrzestny, Lśnienie, Dziewiąte Wrota, Godziny, Polowanie na Czerwony Październik, Jurassic Park i można jeszcze wymieniać bardzo długo.
-Baco, będzie dzisja padać?
-Ej, kurwa bedzie, bo mnie jebie w krzyżu!