• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

zaczynam grac na klawiszach :) prosze o wskazówki dot. kupna

Witam. Cholernie podnieca mnie granie na klawiszach Smile. W sumie to nie mam żadnych jeno na kompie mam mały programik udający syntezator. Wychodzi mi na nim pare utworów Children of Bodom, Dimmu Borgir, Moonsorrow - ot. takie melodyjne zespoły Smile. Od kąd siegam pamięcią zawsze chciałem grać na klawiszach. NO ale starszy kupił mi akustyka. Trochę tam nanim brzedękole ale jako że jestem samoukiem po półrocznym grnaiu nic nie umie zagrać do końca (no chyba że hey joe Smile czy dom wschodzącego słońca Animalsów. Dobra nie będe sie rozpisywał, przejde do sedna.
Zastanawiam sie nad kupnem jakiegoś syntezatora dobrego na początek. Czy KORG N384 bedzie odpowiedni jak na początek? widziałęm to na amerykańskich stornach i w teledyskach wyżej wymienionych zespołów. Ogólnie gdyby nie to, to jaki sprzet byście mi polecili - jakiś tani i w miare dobry - do 1300 zł (wiem że to mało ale jak na początek to chyba powinno starczyć).
Pozdro
Odpowiedz

hmm moze lepiej zainwestuj najpierw w lekcje?
Mind.In.A.Box :* :* :*
Odpowiedz

Aeroth napisał(a):hmm moze lepiej zainwestuj najpierw w lekcje?
Na czymś się przecież musi uczyć grać.
[Obrazek: bustersMini.jpg]
Odpowiedz

Nie no panowie. Na klawiszach z tabów czy ze słuchu łatwo sie gra (albo tlyko mi sie łatwo gra bo jestem urodzonym klawiszocem Smile )
Tylko chodzi mi o to co kupic, czy ktos sie własnie orientuje tak w cenach np. widziałęm klawisze za 9999zł!! ale na poczatek jakiegoś Rolanda mysle ze kupie za 1500 zł. Czy może jakieś inne? Sam nie wiem na co mam zwracać uwage przy kupnie. Do osoby która sie zna. Czy w tych klawiszach powyżej tysiąca jest już taka funkcja że połowa keyboardu ma ustawiony inny dzwięk a połowa inny? Chyba wiecie o co mi chodzi. Chcę po prostu po lewej stronie ustawić dzwięki ciągłe a po prawej dźwięki krótkie - jakieś pianino np.
Ok i czy jeszcze można zapisywać to co sie gra i potem jak sie to właczy to czy jak bede wciskał klawisze to beda one wydawały dźwięk czy już nie? Miałem kiedysna Gg pewną osóbkę (którą z teog miejsac gorąco pozdrawiam - hi OlaSmile ) która grała na klawiszach to i mogłem sie jej spytać to i owo, ale niestety coś jej nie ma na gg Sad. Może jak to przeczyta to sie odezwie? Smile
Odpowiedz

na co zwrócić uwagę? żeby miały standardowe rozmiary klawiszy [duże], jesli chcesz podzielić klawisze na 2 czesci to przyda ci sie opcja split. Najlepiej znajdź jakieś forum dla klawiszowców i tam popytaj.
Mind.In.A.Box :* :* :*
Odpowiedz

A czym sie rózni keyboard od syntezatora? (oprócz cenySmile )
Odpowiedz

Cytat:Czy w tych klawiszach powyżej tysiąca jest już taka funkcja że połowa keyboardu ma ustawiony inny dzwięk a połowa inny?
w wiekszosci
Cytat:czy jeszcze można zapisywać to co sie gra
Tak. Bezposrednio na klawisze, na dyskietke (gdy masz stacje dyskietek-wiekszosc ma), na kompa (gdy posiadasz kabel)
Cytat:Potem jak sie to właczy to czy jak bede wciskał klawisze to beda one wydawały dźwięk czy już nie?
To zalezy tylko od Ciebie
Cytat:A czym sie rózni keyboard od syntezatora?
Syntezator ma mnostwo pokretel dzieki ktorym mozna uzyskac praktycznie kazde brzmienie.

Jesli chcesz wiedziec wiecej to napisz do mnie maila: Komandos_strong@o2.pl
Odpowiedz

Big Grin zapodaj do mnie na gg,6323030 ja gram na syntezatorach Smile to ci wszystko objasnie.
www.shox.pl My Site
Ruda z moich snów ...
[Obrazek: ruda.jpg]
Odpowiedz

Roland jest całkiem dobry, ze swojej strony polecam yamahę. Chociaż... najlepsze to są elektryczne pianina Tongue
Odpowiedz

Ja mam Rolanda sytna ale z niższej półki i powiem jedno Smile chociaż brzmienie nie jest tak dobre jak wyższe modele(ale nie mierne Tongue żeby nie było, na koncert można wziaść Smile to jak podłączego go do kompa, zamieniam go w prawdziwego potwora i właśnie to jest najlepsze w klawiszach, milion sampli na pececie i tworzysz muze jaką chcesz, kiedy chcesz i gdzie chcesz!
www.shox.pl My Site
Ruda z moich snów ...
[Obrazek: ruda.jpg]
Odpowiedz

huh, danwo tu nie zaglądałem. Odswieżam ten topic. Niby zle bo nie mozna odswiezac ale tutaj jest akurat wyjątek.
Gdy pisałem tamten post to nie mialem jeszcze żadnych klawiszy, dzisiaj posiadam Roland E-16Smile
A oto jak po rocznym samouczeniu się, gram:
http://www.youtube.com/watch?v=8jcTCg-uZ90
Aha filmik jest taki głupi bo nie wiedziałem czy to dać na neta - wygłupiałem sie nieco za bardzoSmile ale kuzyn mówił żebym wrzucił i tak też zrobiłemSmile
Sprobojcie zgadnać co tam za kawałki są, pomieszane, poplątane, powymyslane, ale być może coś znacie.
Pozdro Smile
Odpowiedz

grzybiarz napisał(a):Sprobojcie zgadnać co tam za kawałki są[...] powymyslane

Nie wiem co za "kaWAŁKI" tam żeś powymyślał. Ale póki co mogę Ci doradzić metronom. Osłuchaj się z takimi klawiszowcami jak: Emerson, Rudees, Airey. Pozdrawiam.
[)R\/M $ - THAT's ALL MY LIFE...

[Obrazek: 21lg2.jpg]
Odpowiedz

"Sprobojcie zgadnać co tam za kawałki są[...] powymyslane" głupio to zabrzmialo, ale chodziło mi że w to co tam wymyslam wplotłem motywy np. z dimmu borgir czy old's man child.
Oki, dzieki za podanie tych klawiszowców.
Ja lubie sluchac tego gostka:
http://www.youtube.com/watch?v=k-r6SprMn14
http://www.youtube.com/watch?v=KPD-InRAksM
To w drugim linku wlasnie sie ucze graćSmile
Tak wiem to Dimmu Borgir to zaraz zaczną wszyscy marudzić, ale jak widzicie - ten utwór jest akurat zajebisty (jezeli chodzi o klawisze)
Odpowiedz

Ja tam na Dimmów nie narzekam. A co do ich klawiszowca, to wystarczy posłuchać utworu Progenies of The Great Apocalypse. Wszystko wówczas stanie się jasne...
[)R\/M $ - THAT's ALL MY LIFE...

[Obrazek: 21lg2.jpg]
Odpowiedz

Witam. Mogę dostac zrypke za odgrzebywanie starego topicu, ale... gdybym zalozyl gdzies indziej ten temat to bym dostal zrypkę że "taki temat juz istnieje":) Więc wybrałem tą pierwsza opcje.

Oki, a iwec gram sobie na tym Rolandzie E-16, ktory to posiada wyjscia Midi In i Midi Out. Chciałbym sie spytać speców czy możlwie by było podłaczenie pod kompa i wpołpraca z fruity loopsem? Jeżeli tak to czy do mojej karty dzwiekowej (zintegrowanej, ale 5.1) mogę dokupić kabel i polaczyc klawisze = komp. Czy poprostu muszę kupić karte dzwiekowa w wyjscia midi? Ile taki kabel orientacyjnie kosztuje?
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości