09-07-2005, 02:36 PM
Cytat:osobiście mam dość nietypowy pogląd na sprawę wiary. Uważam bowiem, że człowiek PRAWDZIWIE mądry nie może być wierzący. Wiem - teza jest nieprawdziwa, do dupy itp. Dajcie mi tylko uzasadnić moje zdanie...
Każda mądra istota ludzka ma w swej naturze ciekawość, którą rozbudzają niemal wszystkie zjawiska wokół niej. Człowiek taki zadaje pytania. Dlaczego? Co? Jak? Kiedy?
Oczekuje sensownej, uzasadnionej odpowiedzi, aby mógł zaspokoić ową ciekawość.
Są pytania trudne i są trudniejsze. Na niektóre jesteśmy sami w stanie znaleźć zadowalającą nas odpowiedź, na inne nie.
I tutaj taki człowiek trafia na wiarę, która oferuje mu odpowiedzi, których szuka. Odpowiedzi na pytania najtrudniejsze.
Wiesz, też keidyś myślałam podobnie, ale niedawno doszłam do wniosku, że nie powinno się mieszać wiary z nauką. Bardziej w ten sposób- człwiek mądry, nie może "trochę" wierzyć, bo to nie ma sensu. Albo się wierzy, albo nie. Wiara i nauka to przecież dwa zupełnie inne pojęcia. A głupie wydaje mi się wierzyć "trochę", bo zwykle tak jest, kiedy ludzie się wychowali w wierzących rodzinach, wydaje im się to nieprawdopodobne, ale nie chce im się o tym myśleć. Bo gdyby pomyśleli, to doszliby do wniosku, że to głupota, że Bóg nie istnieje, albo, że naprawdę w to wierzą, że Bóg istnieje i nie miałoby to nic wspólnego z tym, jak ich wychowano. Problem jest jednak w tym, że wielu ludziom nie chce się pomyśleć i tacy, owszem- raczej inteligencją nie grzeszą. Ja jestem niewierząca, ale naprawdę rozumiem ludzi, którzy NAPRAWDĘ wieżą. (A nie udają, albo wierzą "trochę")
Cytat:I po raz koeljny znajduje odpowiedź w wierze.Ale jeżeli ktoś wierzy, to to naprawdę ma znaczenie. Jak to warsadal mądrze napisał:
Tym razem nie pełną i nie satysfakcjonującą.
Brzmi ona bowiem : "Wierz, bo wiara czyni cuda"..
Cytat:Bo uwierzyć, po ujrzeniu to żadna sztuka. Uwierzyć, jesli się nie widziało, to większy wyczyn.
Dobra, to narazie tyle :]
EDIT:
Elvis: błędy poprawione

"...jam jest Lilith, jam jest pierwsza z pierwszych, jam jest Asztarte, Kybele, Hekate, jam jest Rigatona, Epona, Rhiannon, Nocna Klacz, kochanka wiatru.
Czcijcie mnie w głebi serc waszych, składajcie ofiare z aktu miłosći i rozkoszy... "
Czcijcie mnie w głebi serc waszych, składajcie ofiare z aktu miłosći i rozkoszy... "