• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Welocome home (sanitarium) = plagiat?!

Ponieważ wielkim miłośnikiem Metalycy nie jestem, a nie znalazłem analogicznego wątku na forum, to nie mogłem się powstrzymać aby tego nie dodać Smile Ciekawi mnie jaka jest Wasza opinia na ten temat. Pod tym adresem można ściągnać kawałek Bleak House'a, który ma być "wzorem" dla utworu Metalycy:
http://www.metal-temple.com/news.asp?id=1280

Ciekawi mnie jaka jest Wasza opinia? Bo jak dla mnie brzmią za bardzo podobnie.
"Matplaneta zróżniczkuje, przecałkuje, spierwiastkuje. My kosmici Pi i Sigma dwa matplanetyczne znaki..."
Odpowiedz

Dupa blada! Evil or Very Mad

Fakt faktem te kawałki mają podobną strukture kompozycji ale nie jest to plagiat...napewno inspiracja a nie plagiat...i czemu do cholery to wylazło na światło dzienne dopiero teraz...Sanitarium jest z 1986 roku... Question
...here and beyond
Odpowiedz

Przesada... struktura podobna ? 95 % kawalkow metalowych z pewnego okresu czasowego i rodzaju ma podobna strukturę.

Główny riff jest rzeczywiscie podobny, ale co z tego? Jest to wyjatkowo prymitywny riff, który każdy kto bierze do ręki gitarę moze wymyślec cos podobnego po minucie zabawy - sytuacja sprawdzona, qmpel przy mnie wymyslil ten riff a ja zwrocilem uwage, ze wlasnie podobne do fade; zapuscilismy ten kawalek i rzeczywiscie; a juz qmpel podniecal sie, ze ma nowy zajebisty riff Big Grin

Zreszta nawet jesli Metallica sciagnela go to nic niezwyklego... wieszkosc kawalkow rockowych powstaje wskutek inspiracji jakas wczesniejsza muza.
©hej człowieku, pal się!
Odpowiedz

Co racja, to racja - można znaleźć sporo podobnych do siebie kawałków. Szczególnie gdy przypadają na podobny okres. Ale Ci wredni dziennikarze, zawsze znajdą jakiś haczyk Big Grin I tak:

"Pogłoski wskazują na perkusistę Larsa Ulricha jako ewentualnego "pomysłodawcę" plagiatu. To właśnie Ulrich od lat jest zadeklarowanym fanem nagrań mało znanych grup z nurtu NWOBHM.

W 1990 roku razem z dziennikarzem Geoffem Bartonem przygotował składankę "'79 Revisited: New Wave of British Heavy Metal", na którą trafiły m.in. utwory Iron Maiden, Def Leppard, Diamond Head, Saxon, Samson, Girlschool, Tygers Of Pan Tang czy Angel Witch.

W Sieci podejrzewają, że Ulrich mógł podsunąć kolegom temat, który gdzieś wcześniej usłyszał."

Cytat za muzyka.interia.pl Big Grin
"Matplaneta zróżniczkuje, przecałkuje, spierwiastkuje. My kosmici Pi i Sigma dwa matplanetyczne znaki..."
Odpowiedz

O maj Gad... to znaczy że jak jestem fanem Metalliki, Venoma i Guns n' Roses, to już wiadomo, iż wszystkie riffy będę po nich ściągał??? Wiele osób deklaruje się jako miłośnicy NWOBHM... to jeszcze nie powód, żeby oskarżać kogoś o plagiat!
[Obrazek: bustersMini.jpg]
Odpowiedz

Wiesz - każdy ma na ten temat swoje zdanie. Moje jest takie, że na tle podobieństwa tych kawałków to już może być w miarę sensowny argument, a nie "spiskowa teoria dziejów".
Odpowiedz

Trudno mi powiedziec,ale zdaza sie,ze sie wymysli riffy,ktore juz byly,no i wiadomo,ze Lars interesowal sie British Heavy Metalem,ale zaprzecza i mowi,ze nie zna tego zespolu...moze i Metallica skaradla ich utwor,ale przeciez ludzie wola ich wersje,moze powinni byc dumni,ze taki zespol jak Metallica wylansowala ich piosenke,ale zle tez,jesli wiedzieli,ze to ich przeboje sie nie przyznali,dziwna sprawa...ale czemu po tylu zatach sie skapneli Question :?
Jag är inte en människa. Det här är bara en dröm, och snart vaknar jag. Det var för kallt och blodet levrades hela tiden.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości