- Liczba postów:
- 382
- Liczba wątków:
- 23
- Reputacja:
-
0
Dziwne, Że nie ma tematu o tym autorze. Dla wszystkich esktremalnych świrów jego książki to podstawa!
Dla początkujących polecam "Człowiek bez ojczyzny" bo mądre, a krótkie.
- Liczba postów:
- 7
- Liczba wątków:
- 0
- Reputacja:
-
0
Czytałam pare jego książek i powiem, że gacet pisze ciekawie.
- Liczba postów:
- 382
- Liczba wątków:
- 23
- Reputacja:
-
0
Chyba w mniejszości jesteśmy.
- Liczba postów:
- 7
- Liczba wątków:
- 0
- Reputacja:
-
0
Vonnegut...kocham...
z 'Kociej kołyski' fragment o karteczce z "MIAU"...choć na końcu o graniu na nosie Bogu też boskie;]
inne jego książki..."Hokus pokus" i "Recydywisty" jakoś nie mogę przełknąć...
ale facet ma zgrabny styl.bardzo.
Kto Ci to zrobił,świnko?
- Liczba postów:
- 1,732
- Liczba wątków:
- 29
- Reputacja:
-
0
Moze napiszecie cos wiecje o tym autorze dla tych którzy go nie znają ?
It rained, but we cheered ...
- Liczba postów:
- 382
- Liczba wątków:
- 23
- Reputacja:
-
0
Ok.
Kurt Vonnegut Jr. jest synem swojego ojca, a także pisarzem, który często pisze o swojej rodzinie.
Jego twórczość to nietypowy miks historii USA, S-F, auobiografii i felietonu. Niektóre jego książki są typowo SF - jak chociażby "Slapstick" opowiadający o mutancie, który został prezydentem USA. Inne są historyczno-autobiograficzne, jak "Rzeźnia nr 5" będąca zapisem przeżyć autora z czasów II Wojny Światowej. Oprócz tego Kurt pisze także zbiory esejów i opowiadania, od których zalecałbym zapoznanie się z tym autorem, bo krótkie ale reprezentatywne.
Prywatnie Kurt Vonnegut Jr. nosi wąsy i dobiega sędziwej starości. Ostatnim jego dziełem jest wydany dość niedawno, u nas ukazała się w zeszłym roku, książka "Człowiek bez ojczyzny", która jest krótką auotobiograficzną powieścią okraszoną wieloma przemyśleniami na temat dzisiejszego świata.
- Liczba postów:
- 382
- Liczba wątków:
- 23
- Reputacja:
-
0
W zeszłą środę Kurt Vonnegut Jr zmarł.
Znając odwieczne prawa marketingu możemy się spodziewać paru pośmiertnie wydanych książek, co zdarzyło się zarówno Karolowi Wojtyle jak i Ryszardowi Kapuścińśkiemu.
Każdy kij ma dwa końce, ale szkoda, że mój ulubiony autor nie stworzy już nic nowego...